Omega Garden

2020.10.01. 19:59

Különleges termesztési rendszert dolgoznak ki Békéscsabán

Megkezdődött a békéscsabai Omega Garden prototípusának elkészítése a megyeszékhelyi Kollabor Természettudományos és Élményközpontban – erősítette meg információinkat Koszecz Sándor, az intézmény vezetője. Mint azt kérdésünkre elmondta, az OGarden egy automatizált növénytermesztési rendszer, amely akár a nappali szobánkban is elfér.

P. G.

Koszecz Sándor elmondta, hogy az OGardenben saláta- és fűszernövényeket termesztenek majd

– Az ötletet egy kanadai startup adta, amelynek az a lényege, hogy a vízkultúrás ­növénytermesztéssel segítsék a házi növénytermesztést – folytatta a gondolatot Koszecz Sándor. – Az észak-amerikai országban már működik az elgondolás, illetve az ipari szektorban már régebben alkalmazzák a technikát. A házi OGardenben egyébként saláta- és fűszernövényeket termesztenek.

A prototípus alapját képező kör alakú részt 3D nyomtatóval készítik a Kollaborban, ezt követően pedig kifejlesztik az eszköz többi részét.

Koszecz Sándor elmondta, hogy az OGardenben saláta- és fűszernövényeket termesztenek majd

– A tervrajzot az egyik legnagyobb 3D-modell-megosztó oldalról töltöttük le, ami rugalmasabb, mintha mondjuk Kanadából kellett volna ideszállíttatni egy eredeti Ogardent – tette hozzá a Kollabor vezetője. – Ez a fajta szabad hozzáférés gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az innovációk térhódítását.

Kitért arra, hogy az első békéscsabai darab elkészülte után a visszajelzések alapján termékfejlesztés következhet.

– A további darabokat már úgynevezett extruder segítségével készítjük majd, hiszen a 3D nyomtatás kifejezetten a prototípus kidolgozására a legmegfelelőbb – ecsetelte. – Az említett extruder fröccsöntő módszer lényegesen gazdaságosabban segíti a tömeges gyártást. Nem beszélve arról, hogy újrahasznosított műanyagból dolgozunk majd, ami elősegíti a körforgásos gazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!