KörösKosár

2020.10.02. 13:55

A világhálóra költöztették a Békés megyei termelőket

Egy éve hozták létre a KörösKosár bevásárló közösséget, most pedig újabb mérföldkőhöz értek azzal, hogy elindították a webshopot is, amellyel összehozzák a helyi termelőket és a vásárlókat – jelentették be a pénteken a Széchenyi ligeti Körösök Völgye Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

L. B.

20201002 Békéscsaba Körös Kosár webáruház elindítását jelentették be Pócsik Gabriella és Garay Éva a helyi termelőket segítve az értékesítésben. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen: Pócsik Gabriella

Fotó: Imre Gyorgy

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője az immár működő webshop kapcsán kiemelte: a honlapon bemutatkoznak a termelők, kézművesek, kis manufaktúrák, ahonnan beszerezhetők a portékák, a jelenlegi 22 helyről mintegy 500 árucikket lehet vásárolni. Igyekeznek az összes terméket bemutatni, fényképek segítségével is. A portékák között vannak élelmiszerek, kézműves termékek, kozmetikumok, tisztítószerek egyaránt. A rendelést követően a termékeket a látogatóközpontban lehet átvenni.

Pócsi Gabriella mutatta, hogy milyen termékek szerezhetők be a nemrég elindított webshopon keresztül /Fotó: Imre György/

A sajtótájékoztatón apró ízelítőt kínáltak azokból a portékákból, amiket a webshopon keresztül lehet vásárolni: voltak köztük kolbászok, különféle sajtok, joghurtok, tejtermékek, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, aszalványok.

Garay Éva elmondta, az egyesület egy másik kezdeményezést is elindított. A KörösKosár bevásárló közösség tagjaival beszélgetve kiderült, sokan nemcsak azért vásárolnak zöldségeket, gyümölcsöket, hogy frissen, nyersen fogyasszák azokat, hanem, hogy azokat feldolgozzák, tartósítsák: befőttet, lekvárt vagy savanyúságot készítsenek, amelyek aztán a kamrában kötnek ki. Hangsúlyozta, régen a kamráknak fontos szerepük volt, hiszen eltartottak akár több családot is. A polcokat, az üvegeket pedig díszítették.

Garay Éva

Innen jött az ötlet, hogy megkeressék a legszebb éléskamrát. A Körösök Völgyi Kamra Mustrával a hagyományőrzés, a gasztronómiai értékmentés a cél, az, hogy bemutassák a jövő nemzedékeinek is azt, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fel lehet dolgozni, lehet azokat tartósítani.

Elmondta, november 5-ig számítanak a pályázatokra, a regisztrációs lap kitöltése mellett a kamrákról öt fényképet várnak. A beérkezett anyagokat háromtagú zsűri értékeli, majd dönt az első három helyezettről, de lesz közönségszavazás is. Hangsúlyozta: az éléskamrák esetében az számít értéknek, hogy termelők által vagy akár a saját konyhakertben termelt zöldségeket, gyümölcsöket dolgoztak fel. Ennek ellenére nem jelent gondot, ha a polcon van egy-két konzerv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!