sajtótájékoztató / galériával

2020.08.24. 19:02

A mezőhegyesi lesz a legkorszerűbb üzem és marhatelep

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság korszerűsítéséről, a szarvasmarhatelep megújulásáról és a nemzeti öntözésfejlesztési mintaprogram helyzetéről számolt be hétfőn Lázár János kormánybiztos Mezőhegyesen.

Nagy Szilvia

Fotós: Imre Gyorgy

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos Kovács Norbert vezérigazgatóval közösen megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, az évszázados értékeket és tradíciókat őrző birtok a legkorszerűbb mezőgazdasági üzem lesz Magyarországon, és hamarosan Európában is. Lázár János kiemelte, közpénzből, a közérdeket szolgálva hozták létre 10 ezer hektáron a legmodernebb technológiai eszközökkel működő mezőhegyesi mintagazdaságot, ami 500 embernek ad majd munkát. Mint mondta, a településen folyó agrártevékenység hatékonyságra, gazdaságosságra, produktivitásra épül és vonzó a fiatalok számára.

Kovács Norbert vezérigazgató és Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos /Fotó: Imre György/

A kormánybiztos kiemelte, az elmúlt két évben teljesen új üzemet szerveztek, ennek egyik alapja a szakszerű gazdálkodás és növénytermesztés megteremtése volt. Lázár János elárulta, az állam közel 4,5 milliárdot költött mezőgazdasági gépekre és eszközökre. Hozzátette, Mezőhegyes az első olyan birtok, ahol a megművelhető földterületről drónok segítségével gyűjtik az adatokat. Vizsgálják a talaj ásványianyag-tartalmát, vegyszerigényét és a legmodernebb technológiai módszerekkel pontosan ki tudják számolni, mennyi víz elegendő az öntözéshez. Aláhúzta, hogy zöld szempontokat is figyelembe véve, az aranyat érő édesvíz-készletből így kevesebbet veszít az ország.

Lázár János elmondta, Mezőhegyesen modernizálták az állattenyésztést is, egy 880 férőhelyes, két blokkból álló szarvasmarha-telepet alakítottak ki, összesen 2,7 milliárd forintból. Aláhúzta, a legmodernebb technológiát alkalmazzák a takarmányozás, fejés, tejtárolás során is.

A kormánybiztos azt is kiemelte, hogy 9 ezer tonna vetőmag előállítását tervezik, így a mezőhegyesi lesz az első üzem Magyarországon, ahol megtermelik az alapanyagot, előállítják a félkész árut, végül a csomagolt, bolti eladása kész terméket is helyben készítik.

Lázár János hozzátette, a kormány fontosnak tartja, hogy az ország legszegényebb régiójában élő és tanuló fiatalok számára is értékes tudást adjon, vonzóbb munkakörülményeket és élhetőbb életet teremtsen. Ennek megfelelően a mezőhegyesi tangazdaságban elsajátított szakmai tudás hozzáférhető és értékesíthető lesz.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ahhoz, hogy a jó minőségű, nyomon követhető, hazai élelmiszer elegendő is legyen húszmillió ember alapellátásához, így az ország önellátóbbá válásához, szükség van a feldolgozóipar és az élelmiszeripar reformjára. Lázár János elmondta, a kormány terve az, hogy az elkövetkezendő években hazánk 80%-ban hozzáférhető, az egészséges élethez szükséges élelmiszert biztosítson a magyaroknak.

Cél a több és jobb minőségű tej

Magyarország legmodernebb, az állatok igényeihez igazodó tehenészetét Kovács Norbert mutatta be. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az épületegyüttesben olyan tartási technológiát, és komfortot biztosítanak az állatoknak, amely egyedülálló. Elmondta, a telep modern etetőrésszel, pihenőboxokkal, szellőzőrendszerrel rendelkezik, a jószágok kényelme érdekében alkalmazzák a vízágyas technológiát.

Elárulta, a fejés időpontját bizonyos határokon belül a tehenek határozzák meg. Kiemelte, minden állatot speciális antennák segítségével figyelnek a nap 24 órájában, így biztosítva számukra a legmegfelelőbb körülményeket. Hozzátette, ventilátorokkal állítják be, az optimális 14 fokos hőmérsékletet, a lámpák pedig a világításon túl a tejtermelés és a pihenés szabályzásában is szerepet játszanak. Elhangzott, robot segíti a takarmányozást és a fejést is. A lefejt tejet a tejházban lévő gépek hűtik és tárolják.

Kapcsolódó cikkünk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában