közlekedés

2020.07.27. 13:59

Élhetőbb lesz a bringázás Békéscsabán

A végéhez közeledik a bicikliút építése Békéscsabán, a Szarvasi úti felüljárónál és a Szabolcs utcában. Opauszki Zoltán városi tanácsnok szerint több szempontból is fontosak a beruházások.

Licska Balázs

A Szarvasi úti beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, a munkálatok augusztus elején véget érnek – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Ezt követően indul a forgalomba helyezési eljárás, amit hatvan napon belül kell lezárni.

– A Szarvasi úti fejlesztés két részből tevődik össze – folytatta. Kerékpárutat építenek a Kápolna utcától a hídra vezető töltésen, valamint a híd után a töltésen levezetve. A Szarvasi út jaminai oldalán átvezetik a bicikliutat a másik oldalra, és kiépítik a meglévő bringaúthoz csatlakozó szakaszt a Csorvási útig. Összességében közel egy kilométeren készül bicikliút.

A beruházás másik eleme, hogy átvezetik a bringautat a vasúti vágányok feletti hídon, ami miatt szélesíteni kell, kellett a hidat – jelezte dr. Sódar Anita. A szakember kifejtette: a kerékpárutat a hídon 1,8 méteres hasznos szélességgel kell megépíteni, acélszerkezettel 0,80 méterrel megszélesítve. Az így kialakított, úgynevezett felszerkezet hossza 52,24 méter.

Opauszki Zoltán úgy véli, a fejlesztéseknek köszönhetően lépésről lépésre teljesebbé válik a város kerékpárút-hálózata, amely a biztonságos közlekedést hivatott elősegíteni /A szerző felvétele/

A kerékpárút útépítési munkái 90 százalékban elkészültek. A hídhoz csatlakozó néhány méteres szakaszt szükséges még befejezni, ki kell építeni a Kápolna utcai csatlakozást. Most cserélik a közvilágítási oszlopokat. A Kápolna utcai csatlakozásnál a jelzőlámpaoszlopot már áthelyezték, a jelzőlámpa ismét működik. Emellett a korábban áruházak részére kiépített csatlakozásnál szerelik azt a forgalomirányító jelzőlámpát, amely a bringások Szarvasi úton való átkelését segíti.

A hídon a szélesítéshez elhelyezték az acélszerkezetet, annak befejező munkái zajlanak most. A külső korlát szerelése szintén a végéhez közeledik, illetve elkezdték a kerékpárút és az úttest közötti korlátok elhelyezését is. A továbbiakban az útszegély melletti aszfaltburkolat javítása várható, illetve elkészítik a hídon átvezető bringaút speciális burkolatát. Befejezik a közvilágítás korszerűsítését, valamint a Szarvasi úti átvezetésnél a jelzőlámpa szerelését.

Végül kiépül a forgalomtechnika, kihelyezik a jelzőtáblákat és felfestik az útburkolati jeleket – zárta dr. Sódar Anita. Bár a beruházás végén a terelések megszűnnek, az ügyvezető hangsúlyozta: módosul a forgalmi rend. Ugyanis a Szarvasi úton való átvezetésnél nyomógombos jelzőlámpa segíti majd az úttesten az átkelést. Az átvezetés miatt az adott útszakaszon nem lehet majd 70 kilométer/órával, csak a lakott területre érvényes 50 kilométer/órás sebességgel közlekedni.

Közben szintén a végéhez közeledik a bicikliút-építés a Szabolcs utcában, az Ihász utcai repülőhíd és a Szerdahelyi utca között. A 745 méteres szakaszon belül van, ahol elválasztott gyalog- és kerékpárút, van, ahol önálló vonalvezetésű bringaút és járda készült.

Az Ihász és a Tinódi utca torkolatánál zebrát is kijelöltek. A Tábor utca torkolatánál pedig, hogy a biciklisát­vezetést kellően megvilágíthassák, bővítették a közvilágítást egy kandeláberrel, továbbá az érintett Szabolcs utcai szakaszon minden lámpabúrát megtisztítottak.

Jelenleg a sportpályánál szerelik a védőhálót és rendezik a környezetet, valamint rendbe teszik a garázsok előtti szakaszokon a csapadékvíz elszikkasztását biztosító árkokat. A későbbiekben kiépítik a forgalomtechnikát, kihelyezik a jelzőtáblákat és felfestik az útburkolati jeleket.

Növelik a közlekedés biztonságát

– A legfontosabb, hogy az újabb és újabb bicikliutak építése révén lépésről lépésre teljesebbé válik a hálózat, és ezzel növelhető a közlekedés biztonsága. Ma már a város számos pontjából el lehet jutni a másik pontjába úgy, hogy közben nem kell letérni a bicikliútról – mondta Opauszki Zoltán. A város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka hozzátette: azzal, hogy bicikliút épül a Szarvasi úti felüljárón keresztül, egy régóta hiányzó láncszem kerül a helyére, és mindezzel egy újabb kapocs jön létre Jamina és a belváros között. Szintén szempont: a Szarvasi úton lévő munkahelyek is biztonságosabban megközelíthetők lesznek. A Szabolcs utcai fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: eddig a rendkívül forgalmas Szabolcs utcában szabályosan csak az úttesten tekerhettek a biciklisek. A beruházás révén a Szerdahelyi utcai aluljárótól biztonságosan el lehet jutni a buszpályaudvarig, a vasút­állomásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!