közfoglalkoztatottak

2020.06.06. 15:53

Az eleki lakosoknak is bőven jut a zöldségféleségekből

Eleken a város több hektáron termeszt zöldséget, a növények ápolásában pedig nagy szerepet kapnak a közfoglalkoztatottak. A termés helyben marad, elsősorban a lakosságnak és a helyi konyhára jut belőle. Nemrégiben laskagomba-termesztésbe kezdtek, de borsó, retek, burgonya, valamint kukorica és árpa is terem a város termőföldjein.

Vágvölgyi Nóra

Elek polgármestere elmondta, amikor elkezdték szervezni az idei évre a közfoglalkoztatási programot, rengeteg ötlettel és tervvel vágtak bele. Mezőgazdasági területük adott volt, ezért mindenképpen szerettek volna minél többet kihozni a rendelkezésre álló földterületekből. Közel harminc hektáron gazdálkodnak, hathektárnyi területen konyhakerti növényekkel foglalkoznak fóliaházban, illetve szabad földön.

– Ezeknek a nagy részét a helyi konyhára termeljük. Viszont a gondos munkának köszönhetően többletet is sikerült előállítanunk, ezért úgy gondoltuk, hogy ezzel kedveskedünk a lakosságnak, és nekik kínáljuk értékesítésre a jó minőségű, helyi kezek által termesztett növényeket. Ezzel is tudunk egy kis bevételt generálni az önkormányzat kasszájába, vagyis két fronton is eredményes számunkra a tankert. Az értékesítésből befolyt összeg pedig lehetőséget nyújt arra, hogy új növények termesztésébe is belefogjunk. A többi területen kukoricát, napraforgót vetettünk az idén – részletezte Szelezsán György.

Fóliaházban és szabad földön egyaránt termesztenek növényeket /Fotó: BMH/

Hozzátette, a közfoglalkoztatottaknak nagyon fontos szerepük van a város jobbá, szebbé tételében. A többletfeladatok mellett nagy szerepet vállaltak a város közterületeinek, intézményeinek a fertőtlenítésében, az ebédhordásból is kivették a részüket. – Annak ellenére, hogy a vírushelyzet jelentősen több kötelezettséget hozott a közfoglalkoztatottak számára, a mezőgazdasági munkáknál és a parkrendezésnél is nagy segítséget nyújtottak. A terveknek megfelelően végezték a munkálatokat, amit megterveztünk, mind meg tudtuk valósítani, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik – árulta el a város első embere.

Papp László, a telephely vezetője elmondta, húsz közfoglalkoztatott segíti a munkát, a kert pedig szavai szerint folyamatosan ontja magából a finom zöldségeket, és hamarosan a gyümölcsök is megérnek. – Volt újburgonya, a zöldborsó folyamatos szedésben van, és piros retek is volt két fóliában. Van több mint kétszáz málnatő, amit hamarosan szüretelhetünk. Emellett van szabadföldi burgonyánk is, ami hihetetlen termésátlagot hozott, még a kertészünk is rácsodálkozott. Az öthektáros szántóföldi kertészetünkben szintén van zöldborsó, paradicsom, lesz még paprika, fűszerpaprika, zöldbab, háromfajta hagyma, cukkini, mindez öt hektárra elosztva. Szépen nőnek már a palántáink – ecsetelte Papp László.

Hozzátette, hogy nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak. – A lakosságnak termelünk elsősorban, értük vagyunk, és nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek – jegyezte meg.

Laskagombát is termesztenek

– Szerettük volna kipróbálni a gombatermesztést. Ehhez volt egy jurtaszerű épületünk, ahol biztosítani tudtuk a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet. Tavaly ősszel kezdtük el kísérleti jelleggel a laskatermesztést. Az eredmények azt mutatják, nagyon jól sikerült a tesztüzemmód, most már elkezdhetjük szüretelni az új termést – tudtuk meg Szelezsán Györgytől. Hozzátette, elsődleges céljuk, hogy a közétkeztetésben és a lakosság számára biztosítsák az egészséges, helyi, vegyszermentes termékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!