Békés megye

2020.05.05. 11:12

Rengeteg csapadék hiányzik a talajból

Jelentős mennyiségű esőre várnak a növények és a gazdák, a határban szenvednek az őszi kalászosok és a repce is. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke hangsúlyozta, átlagosan 120 milliméter csapadék hiányzik a talajból.

Ny. L.

Fotó: LP6DMK2

– Elsősorban a búzánál és az őszi árpánál jelentkezik komolyan az aszály. A növények bebokrosodtak, szárba szökkentek, megkezdődött a kalászképződés. Eső kellene ahhoz, hogy felvegyék ezen kultúrák a vízben oldódó tápanyagokat – hangsúlyozta az elnök. – Az őszi kalászosok nem mélyen gyökeret eresztő kultúrák, így hiába van mélyebben a talajban nedvesség, ez a fejlődésüket nem segíti. A repcénél annyival kedvezőbb a helyzet, hogy jobban fedi a talajt, így az nehezebben szárad ki.

Vetik a szóját Békéscsaba határában /Fotók: Lehoczky Péter/

Adamcsik László kitért arra, vége felé tart a kukorica és a napraforgó vetése, a kalászosoknál pedig jelenleg a gyomirtást és a gombaölő kezeléseket, a repcénél a rovarkártevők elleni védekezést végzik.

Kelemen Mihály, a Csorvási Gazdák Zrt. igazgatósági elnöke szintén az aszályt emelte ki, mint súlyos problémát, nagyon kellene az eső, és nem is kevés. Hozzátette, amilyen ígéretesnek néztek ki márciusban a kalászosok és a repce a határban, most annyira lehangoló a kép. Az esőhiány mellett a hajnali fagyok sem tettek jót a növényeknek.

Az elnök kitért arra, a tavaszi kultúrákat elvetették, így a kukoricát, a pattogatni való kukoricát, a napraforgót és a tököt. Emellett a növény­védelem nagy részével is végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!