Galériával

2020.05.05. 11:35

Hatvanhárom tonna pontyot telepítettek megyénk vizeibe

Az országos rendkívüli haltelepítés részeként 63,5 tonna háromnyaras pontyot helyeztek ki az elmúlt napokban a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által kezelt állami tulajdonú horgászvizekbe. A megvalósult munkálatok jelentősen növelik a vizek horgászati értékét.

Papp Gábor

A rendkívüli haltelepítés múlt hétfőn kezdődött Békés megyében – adott tájékoztatást a fejleményekről a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) " target="_blank">Facebook-oldala. A munkálatok keretében 63 ezer 500 kiló háromnyaras, kifogástalan ponty került a már említett állami tulajdonú horgászvizekbe.

A kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói – derül ki az Agrárminisztérium, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményéből.

A haltelepítések a napokban kezdődtek, s május közepén érnek véget /Fotók: KHESZ/Tószögi György/

A MOHOSZ által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de a koronavírus világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat, a világelső horgász versenysport, és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. Az intézkedés mindezek mellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja.

Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt, intervenciós felvásárlást végez, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege bruttó 800 millió forint, amelyet az Agrártárca a Pénzügyminisztérium egyetértésével határozott meg.

A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja, és az állami forrásból végrehajtandó haltelepítés értéke az állami halvagyont növeli. A munkában 29 haltermelő, és mintegy 80 szállító jármű vesz részt. Az összesen közel 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvizen, és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg. A program várhatóan május közepén ér véget.

Folyamatosan gazdagítják Békés megye folyóit

Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője hangsúlyozta, a horgászok számos elismerő szót fogalmaznak meg a telepítésekkel kapcsolatban.

– Az állami rendkívüli akciót teljesen külön tételként kezeljük – fogalmazott hírportálunknak Nemes Attila.

– A területi jegybevételek jelentős részéből a szövetség is folytatja a telepítéseket. Bízunk abban, hogy a rendhagyó helyzet nem veti vissza ezeket a bevételeket. A KHESZ folyamatosan törekszik a telepítésekre. Április 22-én például 28 ezer 800 darab előnevelt csuka került a szövetség vizeibe. A telepítést tervezetten folytatják majd. Hétfőn előreláthatólag 10 ezer darab előnevelt korosztályú menyhal és 500 kiló két- és háromnyaras harcsa kerül a folyószakaszokba. A menyhal ritka és nehezen beszerezhető.

A szarvasi NAIK Halászati Kutató Intézettől 24 ezer darab apró kecsegét kapott ajándékba a KHESZ, amit a Hármas-, Kettős-, Sebes-Körösbe, a Hortobágy-Berettyóba és a Berettyóba telepítettek ki.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!