KörösKosár

2020.04.25. 11:25

Házhoz jönnek a megyei termelők minőségi portékái

Házhoz szállítással segíti a helyi termelőket a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által életre hívott KörösKosár bevásárlóközösség. A kezdeményezés tagjai – alkalmazkodva a kialakult igényekhez – a vásárok helyett, online teszik elérhetővé a megyei termékeket.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: boldog gusztav

A koronavírus-járvány jelentősen felforgatta eddigi életünket. A megszokott és jól bevált életformánkat át kell értékelnünk, végig kell gondolnunk azt, hogyan és miben szükséges változtatnunk, milyen értékek mentén éljük tovább az életünket. – Változtatni szükséges, mert ez biztosítja a jövőnket. És a változás egyik kulcsa lehet az élelmiszer, a táplálkozásunk, illetve az élelmiszer-önrendelkezés, valamint a helyi termelők és termékek támogatása – hangsúlyozta Garay Éva közösségfejlesztő mentor.

A szakember szerint az utóbbi időszakban egyre többen érdeklődnek a helyi termékek iránt. Az emberek figyelmének középpontjába kerültek a közelben termő, szelíd módszerekkel, hagyományos úton előállított nyersanyagokból készített ételek. Az új trendek megjelenésével pedig alakul a gondolkodás is. – Megjelentek a tudatos fogyasztók, vásárlók. Cselekvésükben és döntésükben hangsúlyossá vált az egészségtudatosság, az igény a biztonságos élelmiszerekre, a tartósítószer-mentes, hagyományos, régi, nagyanyáink szerinti ízekre. Fontossá vált, hogy mivel tápláljuk gyermekeinket, szeretteinket – részletezte a mentor.

A vásárok szervezése helyett most a helyi termékek házhoz szállításában segítenek /Fotó: Tószögi Gy./

Éppen ezért már tavaly no­vemberben elhatározták a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tagjaival, hogy létrehoznak Békéscsabán egy bevásárlóközösséget, melyet KörösKosár névre kereszteltek el: – A bevásárlóközösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL) egyik formája. A kezdeményezéssel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket általuk ismert helyi termelőktől, illetve a vásárlással segítsük a helyben gazdálkodókat is – osztotta meg az egyik ötletgazda.

Hozzátette, a kezdeményezés közösségi alapra épül. Vagyis a közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Nem terhelik az árakat kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem ­sérül az elvégzett munka meg­fizethetősége. Szintén lényegi eleme a szemléletformáló programokon való jelenlét és részvétel, a különböző ­termelői kóstolók szervezése és a nyitott gazdálkodás biztosítása. – A fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatba ­kerülnek egymással, a személyes ismeretség révén bi­zalmi kapcsolat jön létre. Emellett minden helyi termékhez ­tartozik egy helyi történet is, melyek megosztása erősíti a közösségi élményt is – emelte ki hírportálunknak Garay Éva.

Ugyanakkor a járvány­veszély miatt az utóbbi hetekben a KörösKosár működési elve némileg átalakult, és a vásárok szervezése helyett, a helyi termékek házhoz szállításában segítenek. – Ezzel levesszük a terhet a gazdák válláról, akik idejük nagy részét már a földeken töltik. A vásárlók pedig eleget tudnak tenni a kormányzati kérésnek, és az otthonaikban vehetik át a friss termékeket – mondta el a mentor.

Mit nevezünk helyinek?

– Helyi termékek azok, amelyeket őstermelők, kistermelők, valamint családi gazdaságok által helyben termelt alapanyagokból, az adott térségre jellemző eljárással készítenek. A helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket, valamint kézműves termékeket is ide soroljuk. Ezeket a termékeket – néhány kivételtől eltekintve – a gazdaság negyven kilométeres körzetében, vagy a gazdaság szerinti megyében értékesítik – ismertette Garay Éva, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közösségfejlesztő mentora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!