Hallgassa élőben!

Szülőföldem, Békés megye: azok a jaminai bandaháborúk!

Kevesen tudják, hogy az 1972-es müncheni olimpián a véres terrorcselekmény után az első aranyérmet Gedó György nyakába akasztották. A büszke győztes az ökölvívást Békéscsabán kezdte.

Az izraeli sportolók elleni véres merénylet után a legpesszimistábbaknak még az is eszébe jutott, hogy félbeszakad az olimpia. Bár a tragédia, melyben több sportoló és edző is meghalt, sötét árnyékként végig ott lebegett, az ötkarikás játékok folytatódtak, s az első aranyérmet éppen egy magyar sportoló, Gedó György harcolta ki.

— A dobogón különleges érzések kavarogtak bennem. A történtek miatt mélységes szomorúságot éreztem, ugyanakkor hatalmas boldogságot is, miután a döntőben négy—egyre legyőztem észak-koreai ellenfelemet, és hogy egyáltalán: nem kellett idő előtt hazautaznom — mondja még mindig meghatottan az 58 éves bajnok.

Egy időben elterjedt, hogy eladta a müncheni arany medálját. Egy amerikai üzletember 300 ezer eurót is kínált neki.

— Ez a hír Bocsák Miklós: „Hogyan élnek az olimpiai bajnokok?” című könyvében jelent meg. Tudnék mondani néhány bajnokot, akik eladták a medáljukat, de én nem válnék meg tőle soha.

Majd húsz évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki Gedó György budapesti „akciója”.

— A rendszerváltás idején azért mentem le cipőt pucolni a Hősök terére, hogy felhívjam a figyelmet az értékeinkre, a nagy sportolóinkra, akiket anyagilag bizony nem kellően becsültek meg. Talán ennek is köszönhető, hogy később a parlament megszavazta az olimpiai bajnokok és helyezettek életjáradékát.

A montreali nyári játékokokon már belekóstolt az edzősködésbe is, több évig a Vasas vezetőedzőjeként dolgozott. Edzőként a legszívesebben mégis a kilencvenes évek elején Egerben eltöltött időszakra gondol vissza.

— Közös erővel hoztuk rendbe a bázisunkat, nem kevesebb, mint nyolcvan gyerekkel foglalkoztam. Sajnos, egy rossz mozdulat miatt két csigolyám is megsérült, és jó időre tolószékbe kényszerültem. Ez gyakorlatilag kettétörte edzői pályafutásomat. Ma sem unatkozom, edzésterveket, szakmai programokat készítek, járok Újpestre, Óbudára, ha kell vidékre — mondja.

A mai magyar ökölvívóéletben dolgozókról időről időre erősen kritikus véleményt formál.

— A bunyó mindig is technikai sportág volt, a nyolcvanas évektől kezdve csak futkosnak a bunyósok, menekülnek az ütések elől. Megváltozott a jellege, a stílusa. Szegény nevelőedzőm, a legendás Adler Zsigmond — aki nemcsak a sportra, hanem az életre is nevelt bennünket — idején teljesen más stílusra oktattak bennünket. Mi még „bukósisak” nélkül léptünk a ringbe, Kovács István és társai már fejvédőben nőttek fel. A vezetőkkel kapcsolatban csak annyit, nem őket akarom bántani, de az határozottan bosszant, hogy az ökölvívást is túlságosan az anyagiasság jellemzi, s ez nagyon nem tesz jót a sportágnak — jegyzi meg. A jelenkor amatőr bunyósairól alig merem kérdezni, az éppen beszélgetésünk idején kezdődő chicagói világbajnokság magyar esélyeiről nem is szívesen szól.

— Várjuk meg, míg befejeződik a vébé. Az az igazság, hogy kevés esélyt látok arra, hogy bárki is feljut a dobogóra — mondja szűkszavúan.
Gedó Györgyöt egri balesete után két esztendővel, 1996-ban újabb csapás érte, elvesztette szeretett feleségét, egyedül maradt két kisgyermekével.

— A fiam négy és fél, a lányom ötéves volt akkor. Nehéz, nélkülözésektől sem mentes időszakot kellett túlélnünk. A kislányom ma már kereskedelmi iskolába jár, a fiam szakácsnak tanul. Büszke vagyok rájuk, és most már jól érzem magam a bőrömben.

Amikor gyerekkorára terelődik a szó, felcsillan a szeme: alig várom már, hogy lemenjek egykori klubtársamhoz, nagyszerű barátomhoz, Kesjár Misihez. Tervezünk egy téli disznóvágást. Békéscsaba kitörölhetetlen szelete az életemnek, ha szóba kerül a város, mindig erős nosztalgiát érzek iránta.

Gedó György 1949. április 23-án Budapesten látta meg a napvilágot, ám hároméves korában családja Békéscsabára költözött és ott került kapcsolatba az ökölvívással. 1957-től a Békéscsabai Építők Előre, 1965-től a Magyar Pamut, majd két évvel később a Budapesti Vasas szakosztályában öklözött. 1968-tól a 48 kilogrammos súlycsoportban tizenkét éven keresztül szerepelt a magyar válogatottban. 1969-ben Bukarestben Európa-bajnok lett, címét a két évvel későbbi madridi kontinensbajnokságon megvédte. Négy olimpián vett részt (1968 Mexikóváros, 1972 München, 1976 Montreal, 1980 Moszkva), olimpiát a bajor nagyvárosban nyert, amely a nyári olimpiák történetének százegyedik magyar aranyérme volt. Nyolcszoros magyar bajnok, 1968-ban és 1972-ben az év ökölvívójának választották. A bunyóval az 1980-as ötkarikás játékok után hagyott fel. Edzősködött a Vasasnál és az egri Kordaxnál is. Ezután a Belvárosi Vendéglátó Vállalat üzletvezetőjeként, majd a Népstadion és Intézményei Vállalat rendészeként tevékenykedett.

ellentmondások
Nem is regisztrált a vakcinára, úgy oltatta be magát soron kívül a baloldali polgármester
külföldi IP-címekről / 1 perce
Kibertámadás ért több kormányzat portált
A támadások többnyire külföldi IP címekről érkeztek, elsőszámú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.
Gyász
" Egy szál virág, egy gyertyaszál, Egy fénykép amin mosolyogsz ránk, Emléked örökké itt van velünk, Amíg élünk Te is élsz velünk." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Palyusik Györgyné szül. Csató Zsuzsannára halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lázár Mihályné született Félix Katalin békéscsabai lakos 73 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben történik a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Pápay József (Szabadság TSZ nyugdíjasa) békéscsabai lakos 85 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudajtjuk, hogy Zahorán Mihályné szül. Kovács Ilona békéscsabai lakos 89 éves korában csendesen megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatom, hogy Nagy Sándor Békés Megyei Halász-vadász főfelügyelő 2021. január 13-án 87 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Fájó szívvel búcsúzik: A gyászoló lánya és családja.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örök a fájdalom és a szeretet." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Pluhár Mónika halálának 4. évfordulóján. Szerettei
,, Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent.” Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Melis János (pék) békéscsabai lakos, 83 éves korában fáradt szíve megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 28-án 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Buczkó János Körös-Volán volt dolgozója, mezőberényi lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 26-án 13 órakor lesz a mezőberényi "Tót" evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében." Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Magyar Györgyné született: Sonkoly Katalin bébéscsabai lakos, 96 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. január 27-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak.
"Bennem él egy arc, egy meleg tekintet, egy simogató kéz, egy sóhaj, egy lehelet. Bennem él a múlt, egy végtelen szeretet, amit tőlem senki, soha el nem vehet. Egy reményem éltet és vezet, hogy egyszer találkozok még Veled." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezem Hajdú Imre volt Mezőgép dolgozó halálának 2. évfordulóján. Aki mindig gondol rád: Szerető feleséged (Irénke)
" A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk aki nincs már. Temető csendje ad neki nyugalmat, szívünk fájdalma örökre megmarad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Múlik Az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk FÁBIÁN SÁNDORNÉ szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 9. évfordulójára. Szerető családja 
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt, és mondta: Gyere haza." Gyászhír Fájdalommal, és tisztelettel tudatjuk, hogy Bozó Imre Antal volt Újkígyós, Dózsa György utca 15. sz alatti lakos, aki 1990-2002 évig újkigyós település polgármestere volt, életének 82. évében elhunyt. Temetése a katolikus egyház szertartása szerint, 2021. január 21-én csütörtökön 13.00-kor lesz az Újkígyósi Szent Antal temetőben. Újkígyós Város Önkormányzata és Képviselőtestülete saját halottjának tekinti. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak akik valamilyen formában részvétüket fejezik ki, szeretettel és tisztelettel adóznak emléke előtt. Utolsó útjára elkisérik, temetésén végtisztességet tesznek. A gyászoló család, valamint Újkígyós Város Önkormányzata.
" Úgy mentél el, ahogy éltél, Csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében. Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Bohus Jánosné szül.: Liker Ilona békéscsabai lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 22-én 12 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy édesapám Tímár András gyulai lakos 2021. január 13-án, 80 éves korában örökre megpihent. Végső nyugalomba helyezése 2021. január 20-án 11 órakor lesz a gyulai Új Református Temetőben. Gyászoló lánya és családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Csatlós Mihály Imre újkígyósi lakos 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 20-án 11 órakor lesz az újkígyósi Szent Antal temetőben. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kuzma Jánosné (Pannika) 70. évében január 18-án a mennybe költözött. Búcsúztatása szűk családi körben a szabadkígyósi temetőben történik. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Orvos András (Doki) békéscsabai lakos 2021. január 5-én, 80 éves korában elhunyt. Drága elhunytunkat 2021. január 14-én szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sipiczki Jánosné szül. Bagyinka Mária fényesi lakos 2021. január 6-án, 92 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. január 18-án 13 órakor lesz a fényesi evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyánk Pribojszky Mihályné szül. Kiszely Mária sokak szeretett tanítónénije 2021. január 11-én életének 96. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése 2021. január 21-én 15 órakor szűk családi körben történik a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
biztonsági intézkedések / 1 órája
Nem akárhogy védik a fradistákat a vírustól
szenzációs fejlesztés / 1 órája
10 év vakság után kapta vissza a látását a férfi
kék hírek / 1 órája
Tizenkét határsértőt fogtak el a rendőrök
beol.hu
Röplabda / 1 órája
Nem adta meg könnyen magát a Békéscsaba a sztárcsapat ellen
G. P.
Hátsó ajtó! / 2 órája
Zűr van a népszerű tűzfallal, több VPN termékkel
szörnyű baleset / 2 órája
Óriási fazék forró gulyáslevesbe esett egy kislány Tiszakeszin