Halmos Béla Gyulán hagyta fél életét

Halmos Béla úgy hívta régi hegedűjét, melyet a gyulai Kósa családtól kapott, hogy az első felesége. A népzenész ma is tartja, a nőknél szebb csak a hegedű lehet.

A magyar népzene, néptánc, úgy ahogy van, érték

— A hatvanas évek végére jutott el a társadalom oda, hogy már nem vitt el senkit a fekete kocsi. Azonban népzenét nem lehetett hallani, nacionalistának, magyarkodásnak tartották. Ekkor jött a Repülj páva verseny a tévében. Óriási sikere volt, kiderült, vannak emberek, akik még élik a népzenét és vannak fiatalok, akiket érdekel. Ebből lett a táncházmozgalom. Mi azt mondtuk, a népzenét, néptáncot nem kell felemelni a magas művészetbe, úgy ahogy van, érték — összegezte Halmos Béla.

Halmos Béla nem Gyulán született, de szerinte — és mindenki szerint, aki ismeri őt —  gyulai. A népzenész, népzenekutató nevének hallatán a hetvenes évek magyar táncházmozgalma, a városi fiatalok előtt a paraszti zenét eredetiségében felmutató, hihetetlenül népszerű Sebő együttes és prímása jut azonnal a kortársak eszébe. Magyarországi és határon túli magyar vidékekre jártak gyűjteni, tőlük tanulhattuk meg erdélyi tájak, falvak neveit. A magyar népzene, néptánc mellett a román folklórt is gyűjtötték, játszották. Halmos Béla máig hangoztatja, nem azért, hogy bizonyítsák, nem nacionalisták voltak, hanem mert jó zenére találtak.

Halmos Béla Szombathelyen született ugyan, de gyerekkorát Gyulán töltötte. Itt járt iskolába, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1964-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett városépítő tervezőmérnökként 1970-ben. A zenei tanulmányokat szerzett fiatalember 1969-ben kezdett népzenével foglalkozni.

Műegyetemi évfolyamtársával, Sebő Ferenccel elindult a Röpülj páva televíziós népdalversenyen. Itt kezdődött, illetve egy kicsit előtte. Halmos Béla érdekes körülménynek találja ma is, hogy a táncházmozgalom műszaki, természettudományi hallgatóknak, nem bölcsészeknek köszönheti létét. A Röpülj páva verseny előtt történt, hogy az építészmérnök-jelöltek nemzetközi diáktáborban nyaraltak. A diáktáborba érkeztek bolgárok, szerbek, lengyelek és mindenki jól szórakozott a saját folklórjával, míg a magyar fiatalok nemhogy népdalt, de nótát se tudtak énekelni. A diáktábori élmény után jött a tévés verseny, ahol Sebő Ferenccel ketten Duna menti népdalokat énekeltek. Párosuk kiesett a versenyen, de Halmos Béla egyedül énekelt, gitárral kísért magyar népdalait jutalmazták. (A jutalom akkor egyhetes nyaralás volt a Német Demokratikus Köztársaságban.)

A népzenész gyors előrejutását Sebő Ferenccel a népzene gyökereihez annak tulajdonítja, hogy néprajztudósok irányították őket egyiktől a másikig. Kósa László tanácsára elmentek Martin Györgyhöz, onnan Kallós Zoltánhoz, Sárosi Bálinthoz, Vikár Lászlóhoz. Tőlük tudták, kiket érdemes felkeresni a falvakban, hogy megtanulják az eredeti magyar népzenét, táncot. Tanultak és közben Budapesten hatalmas érdeklődéssel kísért táncházakat szerveztek néptáncosokkal. Nemcsak a néptáncegyüttesek koreográfiákon nőtt tagjai mentek el hozzájuk, hanem fiatalok sokasága. Hatott a korosztály életéből régen kimaradt eredeti magyar néptánc, népzene. Szinte forradalom volt — emlékezett vissza a Sebő együttes prímása, aki nem igazán akart hegedülni egészen addig, míg meg nem találta a számára igazi zenét.

A népzenész, népzenekutató édesanyjának és édesapjának családja is gyulai. Építészmérnök édesapja nem kapott állást Gyulán, ezért Szombathelyre pályázott. A Halmos család öt gyermeke felváltva született hol Szombathelyen, hol Gyulán, ahol éppen laktak. Béla negyedikként jött a világra, a családban a „fiúnak” négy lánytestvére van. Egyikőjük sem él Gyulán. Anikó, a legidősebb testvér zongora—szolfézs tanár, zeneiskola-igazgató férjével már nyugdíjasok. Gyöngyi matematika—fizika tanár is nyugdíjas, Kósa László néprajztudós felesége. Jutka magyar—orosz szakos tanár, fizika—kémia szakos férjével szintén nyugdíjasok. A legfiatalabb testvér, Éva angol—orosz szakos tanárként dolgozik, férje is angol szakos. A Halmos testvérek közül mindenki tanult zenét.

Az építészmérnök, városrendező, tájszervező édesapa, Halmos Béla a Békés Megyei Tanács osztályvezetője volt 1948-tól 1963-ig. — Ha apám nem szerez pénzt 1953-ban a műemlék-felügyelőségtől a gyulai várra, alighanem széthordták volna téglájáért. A várszínház, a fürdő létrehozásában is szerepe volt. Az ő érdeme, hogy az Almásy-kastélyból gépállomás helyett árva gyerekek otthona lett. A legjobb barátja nem köszönt neki egy évig, nem volt egyszerű akkoriban a grófi javakat védeni — idézte fel Halmos Béla a családi történetet. A népzenész édesapja és édesanyja, M. Szabó Rozália nem él már. A nagyapa, M. Szabó Ferenc és Paulik Rozália, a mesterszakács nagymama 28 évig vezetett vendéglőt a Kálvin utcában. A Halmos család 1963-ban Budapestre költözött, de a gyulaiság megmaradt. Megvan az Ecsedi utcai fél ház is, ide járnak vissza nyaralni. — Gyulán hagytam a fél életemet, amikor 18 évesen Budapestre költöztünk — emlékezett Halmos Béla.

A gyulaiságot a hazajáró gyerekek is megtanulták

— Apámtól műszaki hajlamot, rajzkészséget örököltem, tanítónő édesanyámtól a zene iránti szeretetet — mondta Halmos Béla. — Arányos nevelést kaptam a kapanyéltől a vonóig. Újvárosi református, értelmiségi baráti körünk volt, Kósa Ferenc lelkész gyülekezetébe jártunk. Nekem nincs kedvenc épületem, emberem Gyulán. Mi itthon vagyunk a városban. Gyenes Katalin 1969 óta a feleségem, a műegyetemi zenekarban játszott. Két gyermekünk van, Borbála és Kata. Ők is járnak Gyulára. A gyulaiság bennük él tovább.

— A 6-os és a 4-es szám érdekes körülmény az életemben: 1946. hatodik hónapjának 4. napján születtem, 6 órakor, 4 kilogramm 60 dekával, anyám negyedik gyerekeként. A nevem Halmos Béla, 6 meg 4 betű. Amikor 46 éves lettem, gondolkoztam el ezen. Most az otthoni életemet próbálom berendezni nyugdíjas éveimre, hogy amikor már nem tudok úgy mozogni, akkor is dolgozhassak. Tanítani is akarok és unokát nevelni. 

Soha ennyi táncház nem volt hazánkban, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében

— A Sebő—Halmos-duó, majd a Sebő együttes 1979-ig működött — emlékezett a prímás. — A duó 1973-ra kibővült Éri Péterrel és Koltay Gergellyel, aki helyett 1975-től Nagy Albert bőgőzött. Sebestyén Márta 1974-től énekelt az együttesben. Népzenekutatással akartam jobban foglalkozni, ezért kiléptem az együttesből 1979-ben. Azért a Kassák Klubban 1986-ig együtt tartottuk táncházainkat. Akkor már — 1982-től — a Zenetudományi Intézet kandidátusaként hangszeres népzenekutatással foglalkoztam. A Kalamajka együttes 1990-ben megkeresett, hogy legyek a prímásuk. Azóta velük játszom, táncházakat tartunk. A népzenéről tudom, hogy igazság. Története azért zárult le, mert megszűnt a létrehozó társadalmi közege, de nem szorult vissza. A Zeneakadémián szeptemberben indult a népzene tanszak, oktatják alap- és középfokon. Soha ennyi táncház nem volt, terjed, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében — tisztázta a jelent Halmos Béla.

A hetvenes évek emlékezetes története maradt egy erdélyi gyűjtés. — A Kolozsvár melletti Györgyfalván gyűjtöttünk Sebő Ferenccel és másokkal. A majdnem színmagyar faluban csak egy román férfi tudta a lassú legényes táncot. Tánc közben az alacsony férfi „kétméteresre nőtt”, eleredtek a könnyei. Megköszönte a táncot. Nekem nem beszélhetnek román és magyar ellentétről, csak buta, műveletlen emberek között van ilyen.

 

könyvbemutató
Semjén: Szent II. János Pál pápa élete nyitott könyv volt
Illegális bevándorlás / 28 perce
Kurz: a menedékkérők európai szétosztása nem fog menni
Ausztria egyike volt annak a négy országnak, amelyek ellenezték a francia-német kezdeményezést.
Gyász
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Valki László békéscsabai lakos 2020. szeptember 10-én, 81 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy Lakatos Istvánné szül. Wolher Mária Magdolna békéscsabai lakos 72 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Szakács Mária a Ruhagyár nyugdíjasa békéscsabai lakos 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. szeptember 23-án 14.30 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Külön mondunk köszönetet az Ady Endre utcai Idősek Otthona dolgozóinak a gondos ápolásért. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zelenyánszki Pál békéscsabai lakos 81 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben történik. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Szívünkben örökké ott élsz, mint a csillagok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Knapcsik Istvánné szül. Mihalik Zsuzsanna 2020. szeptember 12-én, 95 éves korában csendesen megpihent. Szeretett halottuntól 2020. szeptember 23-án 14 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Petrovszki Imréné szül. Laurinyecz Mária volt kétsopronyi lakos 2020. szeptember 15-én, 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. szeptember 21-én 14 órakor lesz a kétsopronyi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Külön köszönet az Ady Endre Utcai Idősek Otthona dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Káli János békéscsabai lakos 2020. szeptember 12-én, 95. életévében csendesen megpihent. Hamvasztás után együtt helyezzük örök nyugalomra szeretett felesége Káli Jánosné szül. Kiss Erzsébet hamvaival a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben 2020. szeptember 25-én 13 órakor. Egy-egy szál fehér virággal kísérjük őket nyughelyükre. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Pusztai Ferencné szül. Csikós Mária Eszter békéscsabai lakos 2020. szeptember 16-án, 87 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. szeptember 23-án 15 órakor veszünk végső búcsút a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Simon István Ervin békéscsabai lakos 2020. szeptember 13-án, 46 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 24-én 11 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy D. Kiss János mezőmegyeri lakos 2020. szeptember 11-én, 91 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én 13 órakor lesz a mezőmegyei köztemetőben. Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Csizmadia István (1941) nagyszénási születésű, orosházi lakos 2020. szeptember 11-én méltósággal viselt betegség következtében csendesen elhunyt. 2020. szeptember 19-én 11 órakor búcsúzunk tőle az orosházi felvégi temetőben evangélikus szertertás szerint. Gyászolja felesége, leányai és családjaik. A jelenlegi helyzetben a személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Belanka Györgyné szül. Poliák Mária békéscsabai lakos 95 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben a Berényi úti temetőben megtörtént. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Búvár Mihályné halálának 2 éves és Búvár Mihály Attila halálának 11 éves évfordulója alkalmából. Szerető családja.
" Amíg éltél szerettünk, amíg élünk nem feledünk." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tóth Ilona Katalin gerendási lakos méltósággal és türelemmel viselt súlyos betegségben 65 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 17-én 11 órakor a gerendási temetőben lesz.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lestyán András telekgerendási lakos 84. életévében csendesen megpihent. Temetése 2020. szeptember 18-án 14 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pallér István Imre szabadkígyósi gazdálkodó 2020. szeptember 7-én, 70 éves korában elhunyt. Búcsúztatása gyászszertartás keretében szeptember 18-án, pénteken 14 órakor lesz Újkígyóson, a Kossuth utcai katolikus templomban. Kérjük a gyászolókat, hogy drága halottunk végakaratának megfelelően a koszorúra és a virágra szánt összeget a templomban külön erre a célra elhelyezett urnába dobják be. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Molnár Józsefné szül. Horváth Magdolna békéscsabai lakos 2020. szeptember 2-án elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 15-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Pribojszki Mátyásné szül. Hídvégi Valéria békéscsabai lakos 2020. szeptember 9-én, 74 éves korában elhunyt. Szeretett édesanyánktól 2020. szeptember 17-én 13 órakor veszünk búcsút a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség Luther utcai gyülekezeti termében. Végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik. Kérjük a végtisztességen megjelenőket, hogy kegyeletüket egy szál fehér virággal róják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló gyermekei
"Olyan csend van nélküled, Hogy szinte hallani, Amit utoljára akartál mondani!" GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Romhányi István (Kemény Gábor Szakközépiskola tanára) békéscsabai lakos 2020. szeptember 9-én, 85 éves korában elhunyt. Drága halottunktól 2020. szeptember 19-én 11 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Havran György békéscsabai lakos 2020. augusztus 24-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 17-én 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Búcsúzzunk tőle egy szál virággal. A gyászoló család
covid-19 / 1 órája
A fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes egy új kutatás szerint
Labdarúgás / 3 órája
A Vasasnál folytatja Otigba Kenneth
N. T.
galériával / 3 órája
Folyamatosan fejlődnek a gyulai óvodák
P. G.
rekord / 4 órája
Japánban él a legtöbb idős ember
szomorú / 5 órája
Sylvester Stallone gyászol: elhunyt az édesanyja
Hirtelen összeütve / 5 órája
Javításnak látszik, közben vírust telepít