Hallgassa élőben!

Halmos Béla Gyulán hagyta fél életét

Halmos Béla úgy hívta régi hegedűjét, melyet a gyulai Kósa családtól kapott, hogy az első felesége. A népzenész ma is tartja, a nőknél szebb csak a hegedű lehet.

A magyar népzene, néptánc, úgy ahogy van, érték

— A hatvanas évek végére jutott el a társadalom oda, hogy már nem vitt el senkit a fekete kocsi. Azonban népzenét nem lehetett hallani, nacionalistának, magyarkodásnak tartották. Ekkor jött a Repülj páva verseny a tévében. Óriási sikere volt, kiderült, vannak emberek, akik még élik a népzenét és vannak fiatalok, akiket érdekel. Ebből lett a táncházmozgalom. Mi azt mondtuk, a népzenét, néptáncot nem kell felemelni a magas művészetbe, úgy ahogy van, érték — összegezte Halmos Béla.

Halmos Béla nem Gyulán született, de szerinte — és mindenki szerint, aki ismeri őt —  gyulai. A népzenész, népzenekutató nevének hallatán a hetvenes évek magyar táncházmozgalma, a városi fiatalok előtt a paraszti zenét eredetiségében felmutató, hihetetlenül népszerű Sebő együttes és prímása jut azonnal a kortársak eszébe. Magyarországi és határon túli magyar vidékekre jártak gyűjteni, tőlük tanulhattuk meg erdélyi tájak, falvak neveit. A magyar népzene, néptánc mellett a román folklórt is gyűjtötték, játszották. Halmos Béla máig hangoztatja, nem azért, hogy bizonyítsák, nem nacionalisták voltak, hanem mert jó zenére találtak.

Halmos Béla Szombathelyen született ugyan, de gyerekkorát Gyulán töltötte. Itt járt iskolába, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1964-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett városépítő tervezőmérnökként 1970-ben. A zenei tanulmányokat szerzett fiatalember 1969-ben kezdett népzenével foglalkozni.

Műegyetemi évfolyamtársával, Sebő Ferenccel elindult a Röpülj páva televíziós népdalversenyen. Itt kezdődött, illetve egy kicsit előtte. Halmos Béla érdekes körülménynek találja ma is, hogy a táncházmozgalom műszaki, természettudományi hallgatóknak, nem bölcsészeknek köszönheti létét. A Röpülj páva verseny előtt történt, hogy az építészmérnök-jelöltek nemzetközi diáktáborban nyaraltak. A diáktáborba érkeztek bolgárok, szerbek, lengyelek és mindenki jól szórakozott a saját folklórjával, míg a magyar fiatalok nemhogy népdalt, de nótát se tudtak énekelni. A diáktábori élmény után jött a tévés verseny, ahol Sebő Ferenccel ketten Duna menti népdalokat énekeltek. Párosuk kiesett a versenyen, de Halmos Béla egyedül énekelt, gitárral kísért magyar népdalait jutalmazták. (A jutalom akkor egyhetes nyaralás volt a Német Demokratikus Köztársaságban.)

A népzenész gyors előrejutását Sebő Ferenccel a népzene gyökereihez annak tulajdonítja, hogy néprajztudósok irányították őket egyiktől a másikig. Kósa László tanácsára elmentek Martin Györgyhöz, onnan Kallós Zoltánhoz, Sárosi Bálinthoz, Vikár Lászlóhoz. Tőlük tudták, kiket érdemes felkeresni a falvakban, hogy megtanulják az eredeti magyar népzenét, táncot. Tanultak és közben Budapesten hatalmas érdeklődéssel kísért táncházakat szerveztek néptáncosokkal. Nemcsak a néptáncegyüttesek koreográfiákon nőtt tagjai mentek el hozzájuk, hanem fiatalok sokasága. Hatott a korosztály életéből régen kimaradt eredeti magyar néptánc, népzene. Szinte forradalom volt — emlékezett vissza a Sebő együttes prímása, aki nem igazán akart hegedülni egészen addig, míg meg nem találta a számára igazi zenét.

A népzenész, népzenekutató édesanyjának és édesapjának családja is gyulai. Építészmérnök édesapja nem kapott állást Gyulán, ezért Szombathelyre pályázott. A Halmos család öt gyermeke felváltva született hol Szombathelyen, hol Gyulán, ahol éppen laktak. Béla negyedikként jött a világra, a családban a „fiúnak” négy lánytestvére van. Egyikőjük sem él Gyulán. Anikó, a legidősebb testvér zongora—szolfézs tanár, zeneiskola-igazgató férjével már nyugdíjasok. Gyöngyi matematika—fizika tanár is nyugdíjas, Kósa László néprajztudós felesége. Jutka magyar—orosz szakos tanár, fizika—kémia szakos férjével szintén nyugdíjasok. A legfiatalabb testvér, Éva angol—orosz szakos tanárként dolgozik, férje is angol szakos. A Halmos testvérek közül mindenki tanult zenét.

Az építészmérnök, városrendező, tájszervező édesapa, Halmos Béla a Békés Megyei Tanács osztályvezetője volt 1948-tól 1963-ig. — Ha apám nem szerez pénzt 1953-ban a műemlék-felügyelőségtől a gyulai várra, alighanem széthordták volna téglájáért. A várszínház, a fürdő létrehozásában is szerepe volt. Az ő érdeme, hogy az Almásy-kastélyból gépállomás helyett árva gyerekek otthona lett. A legjobb barátja nem köszönt neki egy évig, nem volt egyszerű akkoriban a grófi javakat védeni — idézte fel Halmos Béla a családi történetet. A népzenész édesapja és édesanyja, M. Szabó Rozália nem él már. A nagyapa, M. Szabó Ferenc és Paulik Rozália, a mesterszakács nagymama 28 évig vezetett vendéglőt a Kálvin utcában. A Halmos család 1963-ban Budapestre költözött, de a gyulaiság megmaradt. Megvan az Ecsedi utcai fél ház is, ide járnak vissza nyaralni. — Gyulán hagytam a fél életemet, amikor 18 évesen Budapestre költöztünk — emlékezett Halmos Béla.

A gyulaiságot a hazajáró gyerekek is megtanulták

— Apámtól műszaki hajlamot, rajzkészséget örököltem, tanítónő édesanyámtól a zene iránti szeretetet — mondta Halmos Béla. — Arányos nevelést kaptam a kapanyéltől a vonóig. Újvárosi református, értelmiségi baráti körünk volt, Kósa Ferenc lelkész gyülekezetébe jártunk. Nekem nincs kedvenc épületem, emberem Gyulán. Mi itthon vagyunk a városban. Gyenes Katalin 1969 óta a feleségem, a műegyetemi zenekarban játszott. Két gyermekünk van, Borbála és Kata. Ők is járnak Gyulára. A gyulaiság bennük él tovább.

— A 6-os és a 4-es szám érdekes körülmény az életemben: 1946. hatodik hónapjának 4. napján születtem, 6 órakor, 4 kilogramm 60 dekával, anyám negyedik gyerekeként. A nevem Halmos Béla, 6 meg 4 betű. Amikor 46 éves lettem, gondolkoztam el ezen. Most az otthoni életemet próbálom berendezni nyugdíjas éveimre, hogy amikor már nem tudok úgy mozogni, akkor is dolgozhassak. Tanítani is akarok és unokát nevelni. 

Soha ennyi táncház nem volt hazánkban, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében

— A Sebő—Halmos-duó, majd a Sebő együttes 1979-ig működött — emlékezett a prímás. — A duó 1973-ra kibővült Éri Péterrel és Koltay Gergellyel, aki helyett 1975-től Nagy Albert bőgőzött. Sebestyén Márta 1974-től énekelt az együttesben. Népzenekutatással akartam jobban foglalkozni, ezért kiléptem az együttesből 1979-ben. Azért a Kassák Klubban 1986-ig együtt tartottuk táncházainkat. Akkor már — 1982-től — a Zenetudományi Intézet kandidátusaként hangszeres népzenekutatással foglalkoztam. A Kalamajka együttes 1990-ben megkeresett, hogy legyek a prímásuk. Azóta velük játszom, táncházakat tartunk. A népzenéről tudom, hogy igazság. Története azért zárult le, mert megszűnt a létrehozó társadalmi közege, de nem szorult vissza. A Zeneakadémián szeptemberben indult a népzene tanszak, oktatják alap- és középfokon. Soha ennyi táncház nem volt, terjed, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében — tisztázta a jelent Halmos Béla.

A hetvenes évek emlékezetes története maradt egy erdélyi gyűjtés. — A Kolozsvár melletti Györgyfalván gyűjtöttünk Sebő Ferenccel és másokkal. A majdnem színmagyar faluban csak egy román férfi tudta a lassú legényes táncot. Tánc közben az alacsony férfi „kétméteresre nőtt”, eleredtek a könnyei. Megköszönte a táncot. Nekem nem beszélhetnek román és magyar ellentétről, csak buta, műveletlen emberek között van ilyen.

 

Értékes lelőhely
Hatalmas ókori nekropoliszra bukkantak a híres adriai szigeten
katasztrófavédelem / 18 perce
Hétfőn egy terület tűzhöz és két műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat
Aljnövényzet égett Kevermesen, Gyulán két autó ütközött, Füzesgyarmat és Szeghalom között pedig gázolaj került az útra hétfőn.
Gyász
GYÁSZHÍR Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik emlékét szívünkben őrzik, hogy Oláh Mátyás RUTEX volt dolgozója 88 éves korában földi pályafutását befejezte. Hamvait 2021. június 24-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Ökrös Béla halálának 10. évfordulóján, fájó szívvel emlékezik szerető családja.
GYÁSZHÍR Ezúton tudatjuk, hogy Szaszák Mátyás a ZÖLDÉRT nyugdíjas gépkocsivezetője békéscsabai lakos 86 éves korában csendesen megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük nyugalomra a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Surinás Pálné szül.: Laczó Judit békéscsabai lakos 2021. június 18-án 83 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 23-án 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zsilinszki Andrásné született Klopp Edit Margit békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben fog megtörténni. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Szerettei mély fájdalommal búcsúznak Dr. Szolnoki Bélánétól született Hun Mária békéscsabai lakostól, aki 83. évében elhunyt. A gyászoló család
Az idő múlása nem hoz enyhülést, A fájdalmat elviselni egy élet is kevés. MEGEMLÉKEZÉS SEBESTYÉN SÁNDOR 5 ÉVE, HOGY ITT HAGYTÁL BENNÜNKET... FÁJÓ SZÍVVEL GONDOL RÁD FELESÉGED, KÉT FIAD ÉS CSALÁDJAIK. NAGYON HIÁNYZOL.
A temető kapuja szélesre van tárva, Útjait naponta sok-sok ember járja. Van, aki virágot, mécsest visz kezében, S olyan is, ki bánatot visz szomorú szívében. 21 éve mi is ezt az utat járjuk, megnyugvást Lelkünkben még ma sem találtunk. Sírod előtt állunk, talán Te is látod, körülötted Van szerető családod. Eljöttünk újra tisztelni Téged, Szívünkben őrizzük örökké emléked. MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Petrás László volt gyulai lakos halálának 21. évfordulóján. Felesége, családjai
Tiéd a csend, a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZPEVÁR LÁSZLÓ autószerelő békéscsabai lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Tiéd a csend a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szível tudatjuk, hogy Molnár Pál ( varrógép szerelő ) békéscsabai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18.-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Két éve már, hogy életed véget ért, Lehullott egy csillag már, kevesebb a fény, Sírodon a gyertyák is halványabban égnek. Még mindig nagyon fáj, hogy elveszítettünk Téged" MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Hadobás József békéscsabai lakos halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Lövő László békéscsabai lakos 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. június 18-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Vandlik Pálné szül.: Faulháber Rozália békéscsabai lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 17-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tuskáné Papp Erzsébet drága jó feleség és édesanya halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bujdosó Ádám nyugalmazott főosztályvezető békéscsabai lakos 2021. június 09-én 93 éves korában elhunyt. Követve korábban elhunyt kislányát és feleségét. Temetése 2021. június 16-án 12 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Varga Koritár János békéscsabai lakos 2021. június 04-én 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 16-án 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájó szívvel tudatjuk, hogy Zelenyánszki János (PIRI) telekgerendási lakos hosszantartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. június 15-én 11 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. A gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik Édesanyánk, Spiák Sándorné búcsúztató szentmiséjén részt vettek, vagy bármi módon együtt érzésüket kifejezték. Külön mondunk köszönetet Dr Spiák Ibolyának, aki évtizedeken keresztül gyógyította; háziorvosának, a mentősöknek az egészségügyben dolgozóknak. Hurguly Erzsikének nagy hálával tartozunk, aki munkájával lehetővé tette, hogy Édesanyánk végsőkig az otthonában lehessen. Köszönet a jó szomszédoknak, a mezőkovácsházi általános iskola és a város vezetőinek a sok-sok segítségért. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kutasi György békéscsabai lakos 65 éves korábán elhunyt. Búcsúztatója 2021.06.14-én 10 órakor a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben lesz. A gyászoló család
„Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Mikó Imre halálának 15. évfordulóján. Felesége és családja
Könnyen terjed / 23 perce
Hazánkban is megjelent a paradicsomot károsító új vírus
kék hírek / 32 perce
Két autó ütközött össze Szarvason
41 éve együtt / 40 perce
Veszélyben volt az élete: ez mentette meg Korda Györgyöt
Koronavírus / 1 órája
Minimálisan nőtt a fertőzöttek száma Békés megyében
friss adatok / 1 órája
5 millió 421 ezer a beoltott, 54 az új fertőzött, elhunyt 4 beteg
Copa America / 1 órája
Negyeddöntőt ért Messiék újabb győzelme