Halmos Béla Gyulán hagyta fél életét

Halmos Béla úgy hívta régi hegedűjét, melyet a gyulai Kósa családtól kapott, hogy az első felesége. A népzenész ma is tartja, a nőknél szebb csak a hegedű lehet.

A magyar népzene, néptánc, úgy ahogy van, érték

— A hatvanas évek végére jutott el a társadalom oda, hogy már nem vitt el senkit a fekete kocsi. Azonban népzenét nem lehetett hallani, nacionalistának, magyarkodásnak tartották. Ekkor jött a Repülj páva verseny a tévében. Óriási sikere volt, kiderült, vannak emberek, akik még élik a népzenét és vannak fiatalok, akiket érdekel. Ebből lett a táncházmozgalom. Mi azt mondtuk, a népzenét, néptáncot nem kell felemelni a magas művészetbe, úgy ahogy van, érték — összegezte Halmos Béla.

Halmos Béla nem Gyulán született, de szerinte — és mindenki szerint, aki ismeri őt —  gyulai. A népzenész, népzenekutató nevének hallatán a hetvenes évek magyar táncházmozgalma, a városi fiatalok előtt a paraszti zenét eredetiségében felmutató, hihetetlenül népszerű Sebő együttes és prímása jut azonnal a kortársak eszébe. Magyarországi és határon túli magyar vidékekre jártak gyűjteni, tőlük tanulhattuk meg erdélyi tájak, falvak neveit. A magyar népzene, néptánc mellett a román folklórt is gyűjtötték, játszották. Halmos Béla máig hangoztatja, nem azért, hogy bizonyítsák, nem nacionalisták voltak, hanem mert jó zenére találtak.

Halmos Béla Szombathelyen született ugyan, de gyerekkorát Gyulán töltötte. Itt járt iskolába, az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1964-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett városépítő tervezőmérnökként 1970-ben. A zenei tanulmányokat szerzett fiatalember 1969-ben kezdett népzenével foglalkozni.

Műegyetemi évfolyamtársával, Sebő Ferenccel elindult a Röpülj páva televíziós népdalversenyen. Itt kezdődött, illetve egy kicsit előtte. Halmos Béla érdekes körülménynek találja ma is, hogy a táncházmozgalom műszaki, természettudományi hallgatóknak, nem bölcsészeknek köszönheti létét. A Röpülj páva verseny előtt történt, hogy az építészmérnök-jelöltek nemzetközi diáktáborban nyaraltak. A diáktáborba érkeztek bolgárok, szerbek, lengyelek és mindenki jól szórakozott a saját folklórjával, míg a magyar fiatalok nemhogy népdalt, de nótát se tudtak énekelni. A diáktábori élmény után jött a tévés verseny, ahol Sebő Ferenccel ketten Duna menti népdalokat énekeltek. Párosuk kiesett a versenyen, de Halmos Béla egyedül énekelt, gitárral kísért magyar népdalait jutalmazták. (A jutalom akkor egyhetes nyaralás volt a Német Demokratikus Köztársaságban.)

A népzenész gyors előrejutását Sebő Ferenccel a népzene gyökereihez annak tulajdonítja, hogy néprajztudósok irányították őket egyiktől a másikig. Kósa László tanácsára elmentek Martin Györgyhöz, onnan Kallós Zoltánhoz, Sárosi Bálinthoz, Vikár Lászlóhoz. Tőlük tudták, kiket érdemes felkeresni a falvakban, hogy megtanulják az eredeti magyar népzenét, táncot. Tanultak és közben Budapesten hatalmas érdeklődéssel kísért táncházakat szerveztek néptáncosokkal. Nemcsak a néptáncegyüttesek koreográfiákon nőtt tagjai mentek el hozzájuk, hanem fiatalok sokasága. Hatott a korosztály életéből régen kimaradt eredeti magyar néptánc, népzene. Szinte forradalom volt — emlékezett vissza a Sebő együttes prímása, aki nem igazán akart hegedülni egészen addig, míg meg nem találta a számára igazi zenét.

A népzenész, népzenekutató édesanyjának és édesapjának családja is gyulai. Építészmérnök édesapja nem kapott állást Gyulán, ezért Szombathelyre pályázott. A Halmos család öt gyermeke felváltva született hol Szombathelyen, hol Gyulán, ahol éppen laktak. Béla negyedikként jött a világra, a családban a „fiúnak” négy lánytestvére van. Egyikőjük sem él Gyulán. Anikó, a legidősebb testvér zongora—szolfézs tanár, zeneiskola-igazgató férjével már nyugdíjasok. Gyöngyi matematika—fizika tanár is nyugdíjas, Kósa László néprajztudós felesége. Jutka magyar—orosz szakos tanár, fizika—kémia szakos férjével szintén nyugdíjasok. A legfiatalabb testvér, Éva angol—orosz szakos tanárként dolgozik, férje is angol szakos. A Halmos testvérek közül mindenki tanult zenét.

Az építészmérnök, városrendező, tájszervező édesapa, Halmos Béla a Békés Megyei Tanács osztályvezetője volt 1948-tól 1963-ig. — Ha apám nem szerez pénzt 1953-ban a műemlék-felügyelőségtől a gyulai várra, alighanem széthordták volna téglájáért. A várszínház, a fürdő létrehozásában is szerepe volt. Az ő érdeme, hogy az Almásy-kastélyból gépállomás helyett árva gyerekek otthona lett. A legjobb barátja nem köszönt neki egy évig, nem volt egyszerű akkoriban a grófi javakat védeni — idézte fel Halmos Béla a családi történetet. A népzenész édesapja és édesanyja, M. Szabó Rozália nem él már. A nagyapa, M. Szabó Ferenc és Paulik Rozália, a mesterszakács nagymama 28 évig vezetett vendéglőt a Kálvin utcában. A Halmos család 1963-ban Budapestre költözött, de a gyulaiság megmaradt. Megvan az Ecsedi utcai fél ház is, ide járnak vissza nyaralni. — Gyulán hagytam a fél életemet, amikor 18 évesen Budapestre költöztünk — emlékezett Halmos Béla.

A gyulaiságot a hazajáró gyerekek is megtanulták

— Apámtól műszaki hajlamot, rajzkészséget örököltem, tanítónő édesanyámtól a zene iránti szeretetet — mondta Halmos Béla. — Arányos nevelést kaptam a kapanyéltől a vonóig. Újvárosi református, értelmiségi baráti körünk volt, Kósa Ferenc lelkész gyülekezetébe jártunk. Nekem nincs kedvenc épületem, emberem Gyulán. Mi itthon vagyunk a városban. Gyenes Katalin 1969 óta a feleségem, a műegyetemi zenekarban játszott. Két gyermekünk van, Borbála és Kata. Ők is járnak Gyulára. A gyulaiság bennük él tovább.

— A 6-os és a 4-es szám érdekes körülmény az életemben: 1946. hatodik hónapjának 4. napján születtem, 6 órakor, 4 kilogramm 60 dekával, anyám negyedik gyerekeként. A nevem Halmos Béla, 6 meg 4 betű. Amikor 46 éves lettem, gondolkoztam el ezen. Most az otthoni életemet próbálom berendezni nyugdíjas éveimre, hogy amikor már nem tudok úgy mozogni, akkor is dolgozhassak. Tanítani is akarok és unokát nevelni. 

Soha ennyi táncház nem volt hazánkban, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében

— A Sebő—Halmos-duó, majd a Sebő együttes 1979-ig működött — emlékezett a prímás. — A duó 1973-ra kibővült Éri Péterrel és Koltay Gergellyel, aki helyett 1975-től Nagy Albert bőgőzött. Sebestyén Márta 1974-től énekelt az együttesben. Népzenekutatással akartam jobban foglalkozni, ezért kiléptem az együttesből 1979-ben. Azért a Kassák Klubban 1986-ig együtt tartottuk táncházainkat. Akkor már — 1982-től — a Zenetudományi Intézet kandidátusaként hangszeres népzenekutatással foglalkoztam. A Kalamajka együttes 1990-ben megkeresett, hogy legyek a prímásuk. Azóta velük játszom, táncházakat tartunk. A népzenéről tudom, hogy igazság. Története azért zárult le, mert megszűnt a létrehozó társadalmi közege, de nem szorult vissza. A Zeneakadémián szeptemberben indult a népzene tanszak, oktatják alap- és középfokon. Soha ennyi táncház nem volt, terjed, de mert nem divat, nincs annyira az érdeklődés előterében — tisztázta a jelent Halmos Béla.

A hetvenes évek emlékezetes története maradt egy erdélyi gyűjtés. — A Kolozsvár melletti Györgyfalván gyűjtöttünk Sebő Ferenccel és másokkal. A majdnem színmagyar faluban csak egy román férfi tudta a lassú legényes táncot. Tánc közben az alacsony férfi „kétméteresre nőtt”, eleredtek a könnyei. Megköszönte a táncot. Nekem nem beszélhetnek román és magyar ellentétről, csak buta, műveletlen emberek között van ilyen.

 

kutatók igazolták
Az egészséges életmód tényleg csökkentheti a rák kockázatát
A tériszony nagy hátrány / 49 perce
Ön végigmenne a világ legveszélyesebb túraútvonalán? (videó)
A Kínában található Huasan-hegy falaira erősített fadeszkákról évente csaknem százan zuhannak le.
Gyász
"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál itt, az emlékeket. Bennünk él egy arc egy végtelen szeretet, amit tőlünk s soha de soha senki el nem vehet. Hiányodat feldolgozni nem lehet, Csak próbálkozunk élni nélküled." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Nyeste János békési lakos halálának 10. évfordulóján. Szerető felesége, fiai, lánya, unokái és dédunokája.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Megyebiró István, az egykori Mezőgép Vállalat gyulai gyáregységének nyugalmazott igazgatója, gyulai lakos, életének 87-dik évében, váratlanul elhunyt. Hamvait 2019.február 22-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a Gyulai Óreformátus Temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Katics Lászlóné szül. Csikós Mária békéscsabai lakos 2019. január 24-én életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 12.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. A gyászoló család
,, Ma szomorúbb lett a föld, Szürkébb az ég kékje, Egy szív állt meg örökre, Édesanyánk szerető szíve." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bacsa Istvánné szül. Hursán Irén békéscsabai lakos 2019. február 9-én 85 éves korában, rövid betegség után csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 21-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Durkó Sándor békéscsabai lakos 2019. február 6-án, 58 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt. Búcsúztatása 2019. február 19-én 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Te számunkra sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok" GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vincze Gábor (volt DÉMÁSZ nyugdíjas) Újkígyós, Ady E. u.7. szám alatti lakos, 2019. február 13-án, 90 éves korában elhunyt. Temetése, 2019. február 18-án, hétfőn, 11 órakor lesz az Újkígyósi Szent Antal temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Almási Gábor tanár úr 2019. február 8-án, 74 éves korában, méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken 12 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,, Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él,, GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hazai Tamásné szül. Tóth Judit békéscsabai lakos 2019. február 13-án 96.éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Gyászmise 2019. február 20-án 8.30 órakor a békéscsabai katolikus nagytemplomban lesz. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tomcsenka Mihályné szül: Zatykó Etelka Szabadkígyós, József Attila u. 7. szám alatti (volt gerendási) lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, hétfőn 10 órakor lesz a gerendási köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik, gyászunkban osztozva temetésén végtisztességet tesznek. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Tóth László (az Autóklub volt megyei titkára) békéscsabai lakos 73 éves korában súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsút 2019. február 18-án 14 órakor veszünk a békéscsabai Ligeti temetőben. A megjelentek kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Kesjár Györgyné szül: Nagy Margit Békéscsaba, Bocskai utcai lakos 88 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám, lányunk, testvérem, nagymamánk Királyné Chrisztó Ilona 64 éves korában örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2019. február 15-én pénteken 15.órától lesz a Ligeti sori temetőben. A gyászoló család
Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá. GYÁSZHÍR Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága Férjem, Édesapánk és Nagypapánk Csiaki András a Békéscsabai Bútoripari Szövetkezet nyugalmazott mérnöke 2019. február 11-én, 74 éves korában váratlanul, örökre itt hagyott minket. Utolsó útjára 2019. február 16-án 13.00 órakor a békéscsabai Berényi úti temetőben kísérhetik el mindazok, akik végső búcsút szeretnének venni Tőle. A gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik Juhos Éva temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GOMBKÖTŐ DEZSŐNÉ szül. Garamvölgyi Rozália orosházi lakos tragikus hirtelenséggel 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 15.-én 13 órakor lesz az orosházi Alvégi temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kepenyes István békéscsabai lakos 71 éves korában váratlanul elhunyt. Drága szerettünket 2019. február 15-én 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Alt László a Magyar Posta nyugdíjasa békéscsabai lakos 86 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 15-én 14 órakor lesz a békéscsabai Tabáni evangélikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szabó Mihály az Unicon volt igazgatója fényesi lakos 88 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvait 2019. február 15-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a Fényesi temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." GYÁSZHÍR Bárány Mária nyugalmazott tanárnő Újkígyós, Petőfi u. 69. szám alatti lakos, életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. február 13-án (szerdán) 14 órakor lesz az újkígyósi Szt. Antal temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik vagy a temetés időpontjában imádkoznak lelki üdvéért. Gyászoló szerettei
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Nyemcsok Tibor a Kner Nyomda volt dolgozója békéscsabai lakos 2019. január 28-án, 45 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 16-án (szombaton) 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Gyászoló családja
szimpátia / 1 órája
Új feleséget kapott a Nyíregyházi Állatpark szumátrai tigrise
Zene és érzelmek / 1 órája
Vincze Lillát a bátyja nevelte fel
újra edzésben / 2 órája
Akár már szombaton pályára léphet Harry Kane
Még temetőkben is működik / 4 órája
Milliókat lehet megfigyelni az arcfelismerő rendszerrel – és ezt ki is használják
több, de nem elég / 4 órája
A magyarok csupán egyharmada sportol rendszeresen
tippek / 4 órája
Vegye észre a lehetőségeket!