-4°

Focizás közben is muzsika szólt

Muzsikus család gyermeke, ha nagy lesz, nem csoda, hogy szintén zenész. Egész életében klasszikusok szóltak körülötte. Fejes Tamás hegedűművész külföldi karrierjét itthoni gyökereinek és képzésének köszöni.

Amikor kérdéseimre válaszol, életéről mesél, beszélgetünk, a szavaiból is a zene árad. Sorsa, pályája korán eldőlt, folytatja a családi hagyományt. Zongoratanár édesanyja kísérte azon a döntő versenyen 1977-ben, ami megalapozta későbbi karrierjét. S „apácska” szigorát említi mindjárt első tanulóéveit sorolva. Az itthon, haza, szülőföld szavakkal jó lesz vigyázni, mert a művész úrnak ezek hallatán folyton könnybe lábad a szeme.
Hazai tanulmányai után pályázott és került két évre Londonba. A kilencvenes évek elején Magyarország még nem volt uniós tag, és Anglia nagyon nem marasztalta az idegeneket. Diákvízummal az útlevelében lépnie kellett. Próbálkozott és elnyerte a Londoni Filharmonikusoknál a szólamvezető-helyettesi állást.

— Nagyon élveztem ezt az időszakot, rengeteget tanultam — összegzi tapasztalatait Fejes Tamás. — Aztán eljött a pillanat, amikor hiányozni kezdett a kamarazene. A Zeneakadémián kamarazenei és szólistaképzést kaptam, és ezekre a zenekari elfoglaltságom miatt nem maradt időm. Tíz év után megpályáztam a Skót Királyi Nemzeti Zenekarnál egy helyet, ahol most koncertmester-helyettes vagyok.

Glasgow-ban már több időt szentelhet arra, hogy hegedűversenyt játsszon zenekarokkal, vagy saját vonósnégyesével adjon koncerteket. S végre a magánéletére is gondolhat.

— Idővel kezdem észrevenni, értékelni, mi is történt velem, körülöttem; milyen emberek vesznek körül, és hogy egyáltalán nem véletlen, miért éppen ilyenek. A visszajelzések, melyeket kapok tőlük, nagyon elgondolkodtatnak. Sokszor nosztalgiázom, szembesítem és azonosítom magamat Magyarországgal, önmagammal, az érzéssel, hogy milyen szerencsés lehettem. Ha sokáig a hazájától távol él az ember, jobban tudja értékelni, hogy honnan jött. Ahogy múlnak az évek, egyre gyakrabban látogatok haza. Egyre inkább látom, hogy itthon van az a közeg, ahol én felnőttem, ahonnan megkaptam minden inspirációt, oktatást, szellemi töltetet, ami egy embert felnőtté tesz.

A művész állítja — és megint fátyolos a szeme — , hogy minél „öregebb”, annál jobban vágyik vissza a gyökereihez. Amikor fiatalon elment, káosz volt a fejében, s végig kellett járnia az utat, hogy rendet teremthessen. Anglia ma már a második hazája, mert felkarolta, befogadta, marasztalta. S mindkét országban igazán otthon érzi magát.

Játszd újra, Tomika!
Igen, édesapja csellója mindig otthon volt, állandóan gyakorolt. Tomika két-hároméves lehetett, amikor anyai nagyapja készített egy egészen egyszerű kis játékhegedűt, amin madzagok voltak a húrok. Másik nagyapját nem ismerte, ő korán, 1952-ben meghalt, édesapja akkor még csak tízéves volt. A családban azonban mesélték, hogy szépen hegedült.

— Nagyon ügyes ember volt az anyai nagyapám, festett, művészien csinált meg mindent, amihez hozzányúlt — emlékezett vissza a régi időkre Tamás. — Van egy ilyen fénykép, ahol még a pelenka is rajtam van, s teljesen belemélyedek ebbe a játékhegedűbe. Már akkor annyira lekötött. Aztán a szülők figyeltek rám, és a békési zeneiskolában nőttem fel. A szüleim ott tanítottak, én meg közben az udvaron fára másztam meg fociztam a többi gyerekkel. Apácskám néha kirontott és rám kiabált: „Azonnal gyere be gyakorolni!”

Fejes Tamás 1967-ben született Szegeden, muzsikus család gyermekeként. Tízéves korában második díjat nyert az országos Koncz János hegedűversenyen. Középfokú zenei tanulmányait Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Konzervatóriumában, Szecsődi Ferenc hegedűművész irányításával, felsőfokú tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Lisszauer Péter, majd Szabadi Vilmos hegedűművésznél és Rados Ferenc zongoraművésznél végezte.
Hegedűművészi diplomája megszerzése után a londoni Guildhall Scholl kétéves ösztöndíját nyerte el, amit David Takeno hegedűművész tanítványaként sikeresen elvégzett. A Philharmonia of London zenekarának tagjaként több mint 10 éven át a világot járta, neves karmesterekkel, szólistákkal működött együtt Japántól, Európán és Amerikán át Ausztráliáig. Néhány éve elnyerte Glasgow-ban a Royal Scottish National Orchestra másodkoncertmesteri állását, a zenekarral az Edinburgh-i Zenei Fesztivál rendszeres szereplője. Zenekari munkája mellett a Royal Scottish Academy of Music and Drama vonóstanszakán tanít, növendékei kiemelkedően szerepelnek zenei versenyeken.
A Fejes String Quartet 2006-ban alakult. A négy zenész hamar felismerte, hogy a „zenei szellemek házasságát” tovább kell vinniük. A hivatásos zenészek (mindannyian a Királyi Skót Nemzeti Zenekar tagjai) zeneileg, mentálisan és hangzásban is egy hullámhosszon voltak; úgy gondolták hát, hogy kvartetté alakulnak. A Királyi Skót Nemzeti Zenekar tagjaiként a kvartettet egyre jobban megismertették, számos zenei klubba és találkozóhelyre meghívták őket játszani egész Skóciában. Meghívást kaptak többek között az Amerikai Egyesült Államokba és a Békés-tarhosi Zenei Napokra is.Hétévesen Nagyné Bánfi Juditnál és Nagyné Bodon Ilonánál kezdett tanulni Békésen. Tizenegy múlt, amikor Szegedre ment főiskolára, a tehetségeket előkészítő tagozatra.

Nem elég a sikerhez, ha a növendék tehetséges
— Fejes Tamás 1980-tól ”84-ig tanult nálam Szegeden, a zeneművészeti főiskola előkészítő tagozatán, ami a különleges tehetségek iskolája volt — nyilatkozta Szecsődi Ferenc hegedűművész tanítványáról. — Már a felvételin kiderültek a különleges képességei. Kiváló hegedűs alkat; a nagy hegedűsök mind nem túl magas termetűek, a hangszer így áll jól a kezükben. Nagyon szorgalmas, becsületes fiú volt, akivel első pillanattól kezdve máig kitűnő a kapcsolatom. Immár 32 éve tanítok, és minden tanítványommal jó kapcsolatot ápolok; igazi boldogság, amikor karácsonykor hazajönnek külföldről és felhívnak. Örülök, hogy megmaradtam a tudatukban, hogy esetleg valamit köszönhetnek nekem.

Tamás is, amikor hazajön, hív, és találkozunk. A sikerhez nem elég a tehetséges gyerek; kell tehetséges tanár és tehetséges szülő is, támogatás otthonról. Tominak mindez megadatott.

Nagyné Bodon Ilonának első tanítványa volt Tamás 1974-től Békésen. Azzal a módszerrel nevelte, amit mestereitől sajátított el. — Az a pici kisfiú nagyon gyorsan fejlődött, rengeteg művet rövid idő alatt képes volt megtanulni. Míg mások egy-két etűdöt tanulnak meg hónapok alatt, ő akár 20—30-at. Különleges tehetség volt, korán fel lehetett ismerni. Egyik órán kapta a darabot, a következőn már kotta nélkül, kívülről tudta.

Minden alkalomra így készült fel. Alig vártam, hogy jöjjön órára; és csillogott a szeme, mosolygott. Hamar nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, fontos, hogy egy kisgyerek elfogadja a tanárát. Később visszajárt, megmutatta, hol tart. Megkérdezte a véleményemet, elfogadta, amit mondtam. Ez a pálya göröngyös, vannak buktatói; és a lelki állapot érződik a hegedülésen. Igazi művész, aki hű a hangszeréhez, vele kel, vele fekszik.

Az angol feleség nem fél a nehéz magyar nyelvtől
Emily Walker július óta Tamás felesége. A zene hozta össze a fiatalokat novemberben. Csellista,  Luganóban és Skóciában tanult, angol lány, szülei Salisbury mellett laknak egy kis faluban. Szabadúszó, van egy vonósnégyese, sikeresek, tanít, a zene az élete.

Mesélték, véletlenül találkoztak, egészen romantikus volt. Emily egyszer helyettesíteni jött a zenekarba, a turnén megálltak ebédelni, helyet keresett, és Tamás odahívta az asztalukhoz. Addig beszélgettek, míg egymásba szerettek. Addig zárkózottnak, misztikusnak hitte „a nagy hegedűtanárt”.

Ha gyerekük lesz, természetesen mindkét nyelvet beszéli majd. Az angol feleség nem fél a magyartól, élvezetesnek, dallamosnak tartja, szívesen tanulja. Kiderül még, hogy a zene mellett a jóga is segítette kapcsolatukat. Ugyanabba a konditerembe járnak. Amikor először összefutottak, Emily szinte mérges volt. Mit keres ott Tamás a matracával, amikor lazítani akar?!
 

Legolvasottabb

1
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
2
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
3
Ők a Fidesz-KDNP Békés megyei egyéni jelöltjei
4
Babakocsit kapott ajándékba az inkubátorban hagyott kislány
5
Facebookon kereste hajléktalan fiát egy vésztői férfi
szeszélyes természet
Különösen viselkednek a fák a klímaváltozás miatt
Illegális bevándorlás / 25 perce
Völner: Soros szervezetei Magyarország megbüntetésére készülnek
A magyarok elvárják az illegális bevándorlás elleni fellépést, ezért alkották meg a „Stop Soros” törvénycsomagot – mondta az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára hétfőn egy interjúban.
Gyász
GYÁSZHÍR Szeretnénk veszteségünket megosztani azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, nagybátyánk, Borbély István Pista bácsi aki szakmája szerint villanyszerelő volt, de már nyugdíjas éveiben járt, és fiatalabb korában Békéscsabán a Kemény utcában, később több, mint 30 évig Gyulán, az utóbbi két évben ismét Békéscsabán élt, életének 81. évében 2018. január 3-án egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul elhunyt. Temetése szűk családi körben zajlott 2018. január 19-én. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki életében Pista bácsi segítségére volt és jó szívvel gondol vissza rá. Köszönjük együttérzésüket is. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth János halálának 5. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Kormányos Ferencné született Szabó Terézia, életének 88. évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2018. január 24-én 14 órakor kerül sor a Csanádapácai Katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot elhelyeznek, fájdalmunkat jelenlétükkel enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Lajos Doboz, Nagy u. 25/A szám alatti lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2018. január 17-én elhunyt. Drága halottunkat 2018. január 23-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a dobozi református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
MEGEMLÉKEZÉS Kiss Vencel volt sarkadkeresztúri lakos halálának 10. évfordulóján fájó szívvel emlékezik szerető családja.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet a békéscsabai református gyülekezetnek, Dr. Árus Tibor Főorvos Úrnak, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának, kollégáknak, rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik utolsó útjára elkísérték Anyukámat, Pepó Jánosnét szül. Kollár Júliát és fájdalmunkban osztoztak. Köszönöm szépen. Lánya Évike és családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Opauszki Jánosné szül. Sipos Dorottya Békéscsaba, volt Padrach utcai lakos 2018. január 10-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. január 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Hursán Györgyné szül. Ary Klára a Róza Ferenc Gimnázium aranydiplomás tanára békéscsabai lakos hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. január 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. A gyászoló család
téli sportbaleset / 39 perce
Hatalmas költségektől óvhat meg a téli utasbiztosítás
fanyar győzelem / 41 perce
Kihirdették a citromdíjak jelöltjeit
a sport ereje / 55 perce
Felcsillant a béke megteremtésének reménye
három évtizedes múlt / 2 órája
Maskarás felvonulás és futóverseny űzi el a telet Kaposváron
vörös riasztás / 2 órája
Kitöréssel fenyeget a legaktívabb Fülöp-szigeteki vulkán
NFL / 2 órája
A Patriots ismét bejutott a Super Bowlba