A Körös-partról Abramovics jachtjáig - Szujó Zoltán nem felejti el, hogy endrődi gyerek

Nyolcéves volt, amikor egy budapesti kirándulás alkalmával a Szabadság téren, a Magyar Televízió székháza előtt meglátta Knézy Jenőt. Elhatározta, egyszer ő is ugyanazokon a lépcsőkön megy majd fel a nagy házba. Szujó Zoltán álma valóra vált, ma ő az ország egyik legismertebb sportriportere, igaz, egy másik tévétársaság lépcsőit koptatja.

Gyomaendrődön, a Szabadság téren, egy presszóban kavargatjuk a kávét. A helyszín nem véletlen, Zoli ugyanis gyakori vendég a Körös-parti városban. Itt töltötte gyermekkorát, édesanyja és nagyszülei ma is ide várják haza.

— Hároméves voltam, amikor Endrődre, később Gyomára költöztünk. A gyökerek azonban még ennél is régebbiek. A szüleim tulajdonképpen csak visszatértek ide, ahol a nagyapám, Tímár József mindig is köztiszteletben álló órásmester volt — idézi vissza a nem is olyan távoli múltat. Aztán ugrunk egy kicsit az időben, s máris a riporteri pálya első lépéseiről beszélgetünk. Békéscsabán, a Körös Főiskolán töltött évek alatt hallhattuk először Szujó Zoltán nevét a megyeszékhely rádiójában, s ekkor láthattuk első riportjait is az itteni televízióban.

— Egy szarvasi kajak-kenu verseny közvetítésekor határoztam el végérvényesen, hogy sportriporter leszek. A főiskola után egy budapesti magán újságíró-iskolába iratkoztam be, s 1999-ben elérkezett a nap, amikor gyakornokként Knézy Jenővel és Vitray Tamással dolgozhattam együtt a televízióban.

Szujó Zoltán neve azonban csak később vált igazán ismertté, amikor az egyik kereskedelmi televízióban előbb bokszmeccseket közvetített, majd a Forma—1-es autóversenyeken is egyre gyakrabban tűnt fel.

— Hirtelen dobtak a mély vízbe. Az RTL Klub sportszerkesztőségének vezetője 2002-ben kezembe nyomott egy repülőjegyet, s azt mondta, másnap induljak a melbourni futamra. A repülőn azon morfondíroztam, hogy csak akkor bizonyíthatok, ha Michael Schumachert és Bernie Ecclestone-t, a Forma—1 első számú vezetőjét sikerül becserkésznem.

Némi szerencsével összejött, így a következő években szinte minden Forma—1-es futamon ott voltam. Ma már nem így van. Mérlegre kellett tennem, mi a fontos az életben. Nagyobbik lányom négyéves, s a sok utazás miatt bizony van legalább kétéves mínuszom nála. Most már csak évi hat-hét futamot vállalok, kevesebbet utazom. Ahhoz, hogy ezt megtehessem, szükség volt az előző évek kemény munkájára, a stabil kapcsolatok kiépítésére.

Az ismert sportriporter a gyomai gimnáziumban töltött évek alatt arról álmodott, hogy élvonalbeli kosárlabdázó lesz. Bár ez nem sikerült, mégis úgy érzi, rengeteget köszönhet ennek a sportnak.

— A főiskolán rá kellett jönnöm: képességeim nem elegendők ahhoz, hogy élsportoló legyek. Ezzel együtt a kosárlabda megtanított egyfajta ritmusérzékre, amire szerintem feltétlenül szükség van ahhoz, hogy az ember el tudjon igazodni az életben. Riporterként ennek a jó érzéknek köszönhetően ismerem fel a pillanatot, amikor oda kell lépnem valakihez, így ritkán maradok le fontos interjúkról.

— Büszke vagyok arra, hogy én közvetíthettem Kovács István (Kokó) gdanski búcsúmeccsét és Erdei Zsolt (Madár) számos bokszmérkőzését. Rengeteget hibáztam, de érzem, hogy a nézők megbocsátották ezt nekem, mert előttük nőttem fel a feladathoz — ecsetelte Zoli, akit mostanában új szerepkörben is láthatunk. Reggeli televíziós műsort vezet, élőben.

— Ebben a műfajban a sportnál megtanult eszközrendszerem teljesen használhatatlan, gyakran úgy érzem, semmit sem tudok a szakmáról. Kell néha ez az érzés ahhoz, hogy az emberben megmaradjon az alázat — vallja.

Zoli tizenhárom évesen járt először a Hungaroringen. Szüleivel együtt a mogyoródi domboldalon izgult, amikor akkori kedvence, Alain Prost hirtelen éppen abban a kanyarban sodródott ki, ahol ő állt. Azt hitte, nagy baj történt és potyogtak a könnyei. Prost azonban tőle két méterre épségben kiszállt az autóból, s intett neki, hogy nincs nagy gond.

— Amióta a Forma—1-es futamokat közvetítem, egyetlen pilótától sem kértem autogramot. Tudom, hogy nem szeretik az olyan riportert, aki szurkolóként viselkedik. Aki úgy tartja a mikrofont, hogy közben autogramot kér, az biztosan nem mer majd a hibákra rákérdezni. Úgy érzem, az eltelt hét év alatt a pilóták is elfogadtak, kellemes érzés, hogy ha húsz riporter gyűrűjében állok, s Alonso éppen hozzám lép oda interjút adni.

Sokakkal jó kapcsolatban vagyok, Felipe Massával egyszer pirospacsiztunk is, hogy megtudjam, mennyire gyorsak a reflexei. Egyedül Michael Schumacher volt az, akihez nem sikerült közelebb kerülnöm. Ő mindenkivel tartja az öt lépés távolságot. Ami pedig Bernie Ecclestone-t illeti, nos ő egy diktátor, hiszen aki milliárdok felett dönt, az nem  alkalmazhat demokratikus módszereket. Ugyanakkor igazi elegáns úriember is — mesélt a Forma—1-es istállók környékén szerzett tapasztalatairól a riporter.

Szujó Zoltán életre szóló barátságai a Körös-parti városban, Gyomaendrődön, a Kner Imre Gimnáziumban töltött évek alatt köttettek.

— Összetartó csapat volt a miénk, hatan-nyolcan mindig együtt lógtunk. Máig jól emlékszem arra a diákigazgató-választásra, melynek én voltam a kampányfőnöke és Darvas Rolandot választottuk igazgatóvá. Hasonlóan szép emlék a bolondballagás, igaz, akkor kicsit meg is ijedtem. Mi tagadás, ittam egy keveset (ahogy az ilyenkor szokás), leestem a lovas kocsiról és a kerék majdnem átment rajtam. Rengeteget jártunk a Körös-partra, nyáron úsztunk, télen korcsolyáztunk. Ennek a városnak, a rengeteg víznek van valami különös vonzereje; ha hazajövök, most is szinte mindig kisétálok a vízpartra — meséli, miközben a fotózás kedvéért megállunk egy pillanatra az Erzsébet liget melletti holtágnál. Aztán elgondolkodik és hozzáteszi: szerencsés ember, mert nagyon erősek a gyökerei.

— Az elszakadás és az, hogy munkámból adódóan gyakran hosszú időre messzire utazom, számomra éppen azért nem jelent gondot, mert erősek a családi kapcsolataim, a gyökereim. Úgy neveltek, hogy akkor sem szállok el magamtól, ha sikeres az életem. Amikor Nelson Piquet, Nigel Mansell vagy éppen Roman Abramovics (a londoni Chelsea labdarúgócsapatának tulajdonosa) luxusjachtjáról nézem a hullámokat, akkor sem felejtem el, hogy én tulajdonképpen egy egyszerű endrődi gyerek vagyok.

Szujó Zoltán 1977. június 29-én Salgótarjánban született. Gyermekkorát Gyomaendrődön töltötte, egészen tizennyolc éves koráig itt élt. Középiskolai tanulmányait a Kner Imre Gimnázium német tagozatán végezte. A békéscsabai Körös Főiskolán 1999-ben tanári diplomát szerzett. Előbb gyakornok lett a Magyar Televízióban, 2000-től pedig az RTL Klubnál dolgozik. Felesége gyermekorvos, két kislányuk van.

keresztény könnyűzene
Átadták a Szikra-díjakat
Férfi kosárlabda vb-selejtező / 19 perce
Kikaptunk az olaszoktól, nem leszünk ott a vb-n
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 75-41-re kikapott Olaszországban a világbajnoki selejtezősorozat 11. fordulójában, ezzel eldőlt, hogy nem juthat ki a kínai vb-re.
Gyász
Az édesanyák nem halnak meg. Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fajdalommal tudatjuk, hogy Nyéki Mihalyné szül.: Szőke Eszter Gyula, Budapest krt.-i lakos életének 69. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. február 26-án 13 órakor lesz a gyulai Új Református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak,akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ma szomorúbb lett a föld, Szürkébb az ég kékje, Egy szív állt meg örökre, Édesapánk szerető szíve." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Koszna András jaminai lakos 77 éves korában csendesen megpihent. Szeretett elhunytunkat 2019. február 25-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Antal Mihályné szül. Gálházi Mária békéscsabai lakos 2019. február 16-án, 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 25-én 15 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked megmaradt, mint egy csillag. Legyen csendes az álmod, Találj odafenn örök boldogságot. Legyen veled az Isten és az ég, A felhőkön túl találkozunk még." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Gyeraj László halálának 1. évfordulóján. Lánya és unokái, valamint mindazok akik szerették.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dudás Mihályné Gyula, Bajza u. 2. 2/6. szám alatti lakos életének 95. esztendejében, 2019. február 15-én elhunyt. Búcsúztatására 2019. február 27-én 10 órakor a gyulai Szentháromság temetőben kerül sor. Kérjük, hogy akik szerették, koszorúk és sírcsokrok helyett egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédnagymamánk Vozár Jánosné szül. Lipták Ilona békéscsabai (volt felsőnyomási) lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 21-én 14 óra 30 perckor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Darida György a Megastruktúra Kft ügyvezetője békéscsabai lakos 64 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 22-én pénteken 12.30 órakor lesz a berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindenkinek, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Örök szeretettel EMLÉKEZEM dr. OLÁRY GYULA nyugalmazott jogtanácsos halálának 10. évfordulóján. "Kereslek, mert elveszítettelek, Mert nélküled nem lelek nyugodt helyet. Kutatlak, hogy valahol biztos helyt rád találjak. Mert olyan vagyok, mint űzött vad, Ki érzi-féli csapda csap.... De nem lellek, de nem lellek. Pedig nap kel kakasszóban, Déli harangszóban. Újra visszhangzik neved este, ha nyugszik, súlyos bilincseid álmomban fogvatartanak. Nap, hold, óra körbejár, se körben zárt vagyok veled. Közel vagy.... érinteni véllek... Délibáb, mi ily közel nyújtom, De átlátszó falba ütközik kezem. Karod a hívásra nem felel, a csapda csap, már halva vagy, égen felhők közt szivárvány vagy." Feleséged
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szász Pálné szül. Nagy Erzsébet kétsopronyi lakos 80 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 10 órakor lesz a kétsopronyi köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál itt, az emlékeket. Bennünk él egy arc egy végtelen szeretet, amit tőlünk s soha de soha senki el nem vehet. Hiányodat feldolgozni nem lehet, Csak próbálkozunk élni nélküled." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Nyeste János békési lakos halálának 10. évfordulóján. Szerető felesége, fiai, lánya, unokái és dédunokája.
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Megyebiró István, az egykori Mezőgép Vállalat gyulai gyáregységének nyugalmazott igazgatója, gyulai lakos, életének 87-dik évében, váratlanul elhunyt. Hamvait 2019.február 22-én 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a Gyulai Óreformátus Temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Katics Lászlóné szül. Csikós Mária békéscsabai lakos 2019. január 24-én életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 12.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. A gyászoló család
,, Ma szomorúbb lett a föld, Szürkébb az ég kékje, Egy szív állt meg örökre, Édesanyánk szerető szíve." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bacsa Istvánné szül. Hursán Irén békéscsabai lakos 2019. február 9-én 85 éves korában, rövid betegség után csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 21-én 10 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Durkó Sándor békéscsabai lakos 2019. február 6-án, 58 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt. Búcsúztatása 2019. február 19-én 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Te számunkra sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok" GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vincze Gábor (volt DÉMÁSZ nyugdíjas) Újkígyós, Ady E. u.7. szám alatti lakos, 2019. február 13-án, 90 éves korában elhunyt. Temetése, 2019. február 18-án, hétfőn, 11 órakor lesz az Újkígyósi Szent Antal temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Almási Gábor tanár úr 2019. február 8-án, 74 éves korában, méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken 12 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,, Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él,, GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hazai Tamásné szül. Tóth Judit békéscsabai lakos 2019. február 13-án 96.éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án 10 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti temetőben. Gyászmise 2019. február 20-án 8.30 órakor a békéscsabai katolikus nagytemplomban lesz. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tomcsenka Mihályné szül: Zatykó Etelka Szabadkígyós, József Attila u. 7. szám alatti (volt gerendási) lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, hétfőn 10 órakor lesz a gerendási köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik, gyászunkban osztozva temetésén végtisztességet tesznek. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Tóth László (az Autóklub volt megyei titkára) békéscsabai lakos 73 éves korában súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsút 2019. február 18-án 14 órakor veszünk a békéscsabai Ligeti temetőben. A megjelentek kegyeletüket egy szál virággal róhatják le. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Kesjár Györgyné szül: Nagy Margit Békéscsaba, Bocskai utcai lakos 88 éves korában elhunyt. Hamvait végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
nagy utazás / 20 perce
Elindult Afrikából Zoltán, a GPS-jeladós gemenci gólya
Ahogy tetszik / 21 perce
Hol okosóra, hol telefon – ezen dolgozik a kínai cég
problémás oldalak / 31 perce
Gyakran nem kapnak egyértelmű tájékoztatást az online vásárlók
a bécsi opera dívája / 1 órája
Elhunyt a 20. század egyik legnagyobb szopránja
hagyományok / 4 órája
Székely segítséggel ismerkednek a legendás múlttal a Kárpát-medencében
teljes gőzzel / 4 órája
Még bajnokit is halaszt az Ajax a BL-visszavágó miatt