Kossuth-díjas festőművész a hét embere

Fajó János orosházi születésű festőművészt, szobrászművészt Kossuth-díjjal tüntették ki a nemzeti ünnepen. Az elismerést munkásságáért és a művészképzésben végzett iskolateremtő tevékenységéért vehette át.

Kassák lett a mestere

Fajó János 1937-ben született Orosházán. 1961-ben kitüntetéssel végzett az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán. 1966-ban megnősült, felesége Hajós Ágnes, vegyész. Festőként, szobrászként és grafikusként alkot, a kassáki szabadforma és a konkrét geometrikus művészet képviselője. 1985-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

— Diákkorában tehetsége vagy balkezessége bőszítette jobban a tanárokat?
— Előbb a balkezességem. Csak tízéves koromra békéltek meg vele. Hiába kaptam a körmösöket, mihelyt a tanár elfordult, átvettem a tollat a másik kezembe. Az önfejűségemért anyám is sokat korholt. Ötödikes koromban meg is buktam rajzból. A pótvizsgára azután összeszedtem magam, de az általános iskola és a gimnázium ezután se lett az én világom.

— És a békéscsabai képzőművészeti kör?
— Az maga volt a szabadság, a mennyek országa. Hetente háromszor három óra, ráadásul én lettem Mokos Józsi bácsi kedvence. Pedagóguszseni, szobrot kellene neki állítani.

— Kivételezett volt azért is, mert Kassák Lajos élete utolsó három évében egyedül önt fogadta tanítványul. Mit kapott a mestertől?
— Megtanított arra, hogy minden körülmények között vállaljam magam.

— Ez nem lehetett könnyű lecke.
— Nem bizony. Ha nincs hátországom, családom, kisvárosi indíttatásom, akkor nagyon nehezen ment volna.

Fajó János.

— A tűz, a lelkesedés a tanítványaiban is megvan?
— Az iparművészetin tizenöt évig csak olyan gyerekekkel foglalkoztam, akiket a bizottságok vettek fel. A szabadiskolámban azokat tanítom, akiket szeretek és ők is szeretnek engem. Ez kettős vállalás. Tanítványaim szemléletet kapnak tőlem, amit tűzön-vízen keresztül képviselnek.

— A művészeket a közvélemény bohémnak hiszi. Hogy lett ön a rend és a pontosság barátja?
— A mienk véresen komoly szakma. Nem lehet iszogatni, kimaradozni, csak dolgozni és sportéletet élni. Ebből a szabadiskolámban sem engedek, mert csak ilyen életforma mellett lehet a mesterségünket eredményesen művelni. Két óra alatt megállapítom, hogy ki tehetséges, s azt is, lelkileg ki rátermett. Aki nem elég szorgalmas, bátor és elszánt, az alkalmatlan.

— Amikor a sikerei kerülnek szóba, mindig hozzáteszi, ez a felesége érdeme is. Vajon ő tudta, mit vállal?
— Inkább érezte. Az első volt, aki bízott bennem. És eltartott évtizedeken át. És szeretett is. Szüleim meg csomagban küldték a hazait: a krumplit, a kolbászt és a szalonnát. Az első négy évet paprikás krumplin bekkeltük ki egy mosókonyhában.

— Azt mondja és azt festi, amit a szíve diktál. Most milyen szín illenék a hangulatához?
— Rózsaszínt festek majd, meg lila, vörös, narancs és sárga képeket. Örülök a Kossuth-díjnak, de annak még inkább, hogy a barátaim együtt örültek velem, s az általam is nagyra becsült kollégák azt mondták, megérdemeltem. A történet ettől boldogító és felemelő.

Legfőbb támogatója a macska, tőle kapja a jókedvet

Fajó János a játékról azt tartja, halálosan komoly dolog. Nem is tért ki előle. Íme a szavak és ami arról a művésznek eszébe jut.

A macskáról: — A főszponzorom, tőle kapom a jókedvet.
A csillagjegyéről: — A vízöntőkre jellemző szabadság és fékezhetetlenség.
Az érzékenységről: — A világ alakításában elsődleges.
Az igazságérzetről: — Az hozza létre az értékrendet.
Az utazásról: — A nemzetköziség. Az ember ne lokálmatador legyen.
A barátságról: — Egész életre szól. „Barátaim és ellenségeim!” — mondta Kassák egy művészklub megnyitóünnepségén 1964-ben, amikor az elvtársak és elvtársnők volt a megszólítás.
A sikerről: — Nem lényeges, vagy jön vagy nem. A mesteremtől különben azt tanultam, a gyors siker kiveri a fogat.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM
Online bajnokságra hívja a családokat Kajla, az utazó vizslakölyök
amerikai választások
Kamala Harris lesz Joe Biden alelnök-jelöltje
figyelmeztetés / 5 órája
Visszautasította a külföldi bírálatokat Minszk
A külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte a számos európai ország által megfogalmazott kritikát.
Gyász
" Ha egy könnycsepp gördül végig az arcunkon, Az azért van mert szerettünk és hiányzol nagyon. Bennünk él egy arc, s egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha, senki el nem vehet." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mitykó Pál csorvási lakos 2020. július 30-án 64 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. 2020. augusztus 14-én 11 órakor veszünk végső búcsút tőle a csorvási köztemetőben. "Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott." A gyászoló család.
„Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad.” GYÁSZHÍR Értesítünk Mindenkit, aki szerette és tisztelte, hogy UHRIN GYÖRGY (adagolós) hamvainak elhelyezése 2020. augusztus 15-én (szombat) délelőtt 10 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. Uhrin Család
"Hívták hát elment, neki már nem fogja kezét soha senki meg. Szerető férj voltál drága édesapa, nagyapa, dédtata, bánatos családodnak most az őrangyala. MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Vozár János halálának 3. évfordulóján Szerető családja
„ Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívűk pihenni tér.” GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sipiczki Jánosné született Zsuzsa Zsófia telekgerendási lakos 2020. augusztus 3-án 80 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020 augusztus 8-án 10 órakor lesz a telekgerendási köztemetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Andó Jánosné szül. Tóth Mária (BÉKÖT volt dolgozója) békéscsabai lakos 2020. július 30-án, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 7-én 10 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Skoperda Attila az NKM Áramhálózati Kft. békéscsabai régióvezetője 2020. július 29-én, 55 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 6-án 11 órakor lesz a Körösök Völgye Látogatóközpont nagytermében, hamvait a békéscsabai Ligeti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Gyászolja Őt családja, barátai, kollégái, ismerősei.
MEGEMLÉKEZÉS Dr. Péter József (1952-2016) Soha el nem múló szeretettel emlékezünk rá. Szerető családja, rokonai, barátai
GYÁSZHÍR Tudatjuk, hogy édesanyám, nagymamám Papp Jánosné született Ferenczi Auróra Emerencia elhunyt. Fia Gyüsz, unokája Dani.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Nyeste Lajos gyulai lakos 2020. július 28-án 91 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 3-án 13 órakor gyulán a református új temetőben lesz. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kis Antal a békéscsabai Faáru és Háztartási cikkek boltjának volt üzletvezetője 77 éves korában elhunyt. 2020. július 31-én 13 órakor veszünk végső búcsút tőle a gyomai Köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR A gyászoló család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALATONI ISTVÁN LÁSZLÓ villanyszerelő végső nyugalomra helyezése 2020. augusztus 3-án 10 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak.
GYÁSZHÍR Megtört szívvel tudatjuk, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédikénk és ükmamánk Berecz Lajosné szül. Dohányos Dorottya békéscsabai lakos életének 87. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt. Navždy bude v našich srdciach! A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szilágyi Istvánné Békéscsaba, Kazinczy Ltp 22 sz. alatti lakos 2020. július 12-én, 87 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól szűk családi körben vettünk búcsút. A gyászoló család.
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy László Borbála (BMRFK polgári nyugdíjasa) békéscsabai (volt gyulai) lakos 2020. július 9-én, 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 29-én 9.30 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bencsik György békéscsabai lakos halálának 5. évfordulóján. Szerető családja.
" A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresni, aki nincs már. Nélküled szomorú üres a ház, még most sem tudjuk elhinni, hogy 10 éve örökre itt hagytál. Míg élek sírodra viszem a virágot. mert veled temettem el a boldogságot." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Zahorán Andrásra Szerető felesége két fia és családja.
" Egész teste fájdalom volt, Egész lelke szeretet. Az súlyától földbe hajolt, Ez a mennybe sietett. Fényes lelkének a mennyben Jobb is, mint e földi szennyben, Ott van igazi hazája, Kedveseit oda várja." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezem Schäfer Mihály halálának 10. évfordulóján. Felesége.
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sütő Istvánné szül. Hegedűs Éva Mária Újkígyós Széchenyi u. 41 szám alatti lakos életének 75. évében csendesen megpihent. Temetése 2020. július 23-án 15 órakor lesz az újkígyósi temetőben. A gyászoló család
"Ami neked csend és nyugalom, Az nekünk örökös fájdalom." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Pál Benjáminné szül. Galambos Lenke békéscsabai lakos 92 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2020. július 24-én 9 órakor lesz a békéscsabai Mokry utcai református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ilovszki László József békéscsabai lakos 2020. július 15-én, 70 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 27-én 15 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. A gyászoló család
Digitális világ / 8 órája
Élményekkel teli felzárkóztatást biztosítanak hátrányos helyzetű gyerekeknek
BÉKÉS MEGYE / 9 órája
Két hét hosszú várakozás után térhettek haza az ikreikkel
Papp Gábor
oltás / 10 órája
Kételkedik a tudományos világ az orosz vakcinában
felelősségteljes döntés / 10 órája
Elmarad a Csíksomlyói Passió bemutatója Debrecenben
harmónia / 10 órája
Így lehet szebb a bőr néhány apró lépésben
Már nagyon vártuk / 10 órája
Apple-vezér a dollármilliárdosok között – neki se könnyű