Szidják egymást

Licska Balázs [email protected]

A közösségi portálon zajló beszélgetések, hozzászólások alapján úgy érzem, mintha valamelyik ázsiai országban lennék, ahol európai szemmel összevissza közlekednek az emberek – és érdekes módon mégsem történik baleset. Itthon van KRESZ, szerintem 14 éves kor felett nagyjából mindenki tisztában is van a főbb szabályokkal. Legalábbis mindenki így érzi. És akkor, amikor őt valamilyen sérelem éri egy másik közlekedő részéről, aki szerinte hibázott, ennek hangot is ad.

A biciklis átkozza az autóst, az autós szidalmazza a gyalogost, a rollereseket pedig mindenki pocskondiázza. A kerékpárosnak az a baja, hogy jelezte, balra kanyarodna, mégis megelőzte balról egy kocsi, majdnem összeütköztek. A sofőr azért dühös, mert szerinte az Andrássy úton, a bevásárlóközpontnál lévő bukkanós rész nem zebra, és hogy ott nem kell udvariasan elengednie a járókelőket. A rollereseket pedig úgy üldözik, mint a középkorban a boszorkányokat.

A legjobban az a hozzászólás tetszett, miszerint a gyalogosnak nem kell ismernie a KRESZ-t. Lehurrogták. Pedig szerintem igaza van. A kerékpárosnak sem kell tudnia, sőt a rolleresnek sem. Hivatalosan csak azoknak kell tisztában lenniük a szabályokkal, akik rendelkeznek jogosítvánnyal – persze ők ugyanúgy közlekedhetnek járókelőként, biciklivel vagy rollerrel. És szerintem lehet mindenki őszinte magával: amint kiszáll a kocsiból, azon nyomban el is felejti a KRESZ-t.

Az egyik legfontosabb szabály egyébként úgy szól: aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Az nincs benne a regulában, de szerintem ehhez türelemre és megértésre is szükség van. A minap egy kanyarodó autós majdnem elütött. Csikorgott a kereke, úgy befékezett. Intett, hogy bocsánat, intettem, hogy semmi gond. Nem kezdtük el egymást szidni. Ment mindenki tovább.