Beol podcast

2025.04.04. 17:54

A böjti szelek ráncosíthatják a kolbászt – stúdiónk vendége Knyihár Mihály

Stúdiónk vendége Knyihár Mihály békéscsabai hentes volt, aki használhatja kolbászain a HÍR-, és Hungarikum-védjegyet is, utóbbit a hentesek Oscar-díjának tartják. A kolbász műfajában rengeteg titokba beavatott, és természetesen a húsvéti kolbászolás sem maradt ki a beszélgetésből.

Knyihár Mihály elmondta, a kolbász nélkülözhetetlen a csabaiaknál, de lényegében egész Békésben a húsvéti asztalról.

knyihár mihály, kolbász
Knyihár Mihály már régóta a kolbász bűvöletében él. Fotó: Bencsik Ádám

A kolbász akkor is finom, amikor éppen csak lejött a füstről

 – Amikor gyerekek voltunk, húsvét előtt még csak szagolgattuk a vastagkolbászt, a vékonyból csipegettünk – hangsúlyozta. – A kulárés kolbásznak a füstről lejőve legalább 90 nap kell, hogy összeérjenek benne az ízek, de ma már ezt sem tartja mindenki.

Knyihár Mihály elmondta, a vékonykolbászt ő úgy is szereti, amikor lejön a füstről, sokan ilyenkor mikrózzák vagy tepsiben sütik, mert így is nagyon finom. A vastagkolbászt pedig közel egy hónaposan is kedveli.

A klímaváltozás a tárolást nagyban nehezíti

Ami a kolbászkészítést, de főleg a tárolást nagyon nehezíti, az a klímaváltozás. A békéscsabai hentes hangsúlyozta, régen András napkor, a disznótoros szezon kezdetén már hó és fagy volt, a februári Mátyás pedig törte vagy csinálta a jeget. Akkoriban a 28 fok nyáron kánikulának számított, manapság a 28 fok már nem is igazi nyaralóidő.

– Kénytelen vagyunk nyáron légkondit használni, hogy a kamrában ne menjen 16-17 foknál magasabbra a levegő hőmérséklete – hangsúlyozta Knyihár Mihály. A böjti szelek is előkerültek, ilyenkor nem is készítenek kolbászt. Ha ugyanis a böjti szelek beszöknek a füstölőbe vagy huzatos a kamra, a páratartalom csökken, és a nedvességhiány miatt megráncosodhat, sőt ki is üregesedhet belül a kolbász.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!