Életút

2025.03.19. 19:47

Horváth Rozi így vált minden magyar fűszerkirálynőjévé

Nincs olyan magyar konyha, ahol ne ismernék ezt a nevet. Az ikonikus szakácskönyvíró fűszerei, különleges keverékei évtizedek óta ízesítik a hagyományos magyar ételeket. Összegyűjtöttük, hogy ki állt a meghatározó márka mögött, ki is volt valójában Horváth Rozi?

A legtöbb konyhában aligha készül ebéd Horváth Rozi fűszerei nélkül, mégis kevesen ismerik a márka mögött szorgosan és odaadással tevékenykedő nőt. Sokak számára nem ismert például, hogy fiatalkorában nem volt épp konyhatündér: még a nokedlivel is meggyűlt a baja. Halálának fájdalmas hírét, még fel sem fogtuk igazán. Az ismert fűszermárka névadója nyolcvanhat éves korában hunyt el. Emléke előtt az életét összefoglaló írással tiszteleg a Mindmegette.hu.

Horváth Rozi,
Horváth Rozi fűszerei, különleges keverékei évtizedek óta ízesítik a hagyományos magyar ételeket. Fotó: Horváth Rozi fűszerek/Facebook

Horváth Rozi: név a márka mögött

A fűszermárka mögött álló Horváth Rozi Drozgyik Ilona néven született Tolmácson, 1939-ben, és nem készült gasztronómiai pályára. Fiatalon a divat világa vonzotta, tervezői álmokat dédelgetett, amit nem váltott valóra, de ennek ellenére is művészként tevékenykedett. Porcelánfestő volt, később a MÁV-nál dolgozott műszaki rajzolóként. Az egzotikus fűszerek világát akkor fedezte fel, amikor férjével Algériában éltek. Az itt töltött évek alatt megtanult franciául, és a szakácskönyvek olvasásával töltötte az időt. Az Észak-Afrikában megismert fűszereket magával hozta 1974-es hazatérésükkor, bár kezdetben csak a saját konyhájukban kísérletezett velük. Egy interjúban így mesélt a meghatározó utazásról.

– Szerencse, hogy volt egy előző vőlegényem, de ahhoz nem mentem férjhez, pedig nagy szerelem volt ifjú koromban. Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész.

Horváth Rozi egy milliárdos cégbirodalom megkerülhetetlen márkája lett

A magyar származású, mára inkább osztrák fűszercégnek számító Kotányi a 80-as évek végétől a 90-es évek elejéig főleg a közép- és kelet-európai piacokba fektetett be, később Németországban és Oroszországban is terjeszkedett, majd a kétezres években ismét Magyarország felé nyitott. A közismert Horváth Rozi fűszermárka névadója 2002-ben vonult nyugdíjba, majd ugyanebben az évben a Kotányi megvásárolta a Horváth Rozi termékcsaládot – olvasható a vg.hu cikkében.

A magyar fűszerpaprikával induló márka ma már 54 országban közel 4500-féle fűszert kínál. A bécsi székhelyű cég magyar leányvállalata, az 1992-ben alapított Kotányi Hungária mára a hazai fűszerpiac egyharmadát fedi le. A magyarországi leányvállalat egy 4,7 milliárdos árbevételű céggé nőtte ki magát.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!