Mit tanácsol a kozmetikus?

2023.01.22. 12:28

Télen a bőrünket is fel kell öltöztetnünk

A bőrápolás egész évben fontos, erre pedig egyre többen fektetnek hangsúlyt. Azonban évszakonként, különböző időjárási viszonyok között más és más módon kell törődnünk bőrünkkel.

Gyemendi Réka [email protected]

Priskinné Fekete Adrienn kozmetikusmester

Fotó: Für Henrik

Télen a bőrünk is „felöltözik”, vagy „fel kell öltöztetnünk”. A békéscsabai Priskinné Fekete Adrienn aranykoszorús kozmetikus mester, szín-, és stílustanácsadó felhívta rá a figyelmet, hogy a hideg, szeles idő beköszöntével a bőrünk megvastagszik, védekezik a környezeti hatások ellen. Több faggyút termel, ami védőréteget von a bőrfelszínre.  Azonban sokan vannak, akiknek bőre nem hajlandó erre. A vízhiányos, zsírhiányos bőrtípusok nem tudják ezt a védő, hidro-lipid filmréteget megteremteni. 

Akik ilyen bőrrel rendelkeznek, azt tapasztalhatják, hogy ilyenkor „nem  érzik jól magukat a bőrükben”. Nekik azt ajánlom, hogy télen váltsanak táplálóbb krémekre. Jó megoldás lehet az is, ha ebben az időszakban a nappalra használnak táplálóbb, vastagabb krémet és éjszakára a hidratáló, vékonyabb krémet – fogalmazott a szakember.

A mesterkozmetikus ismertette, mivel ilyenkor minden helység fűtött, szárazabb levegőjű, fokozottan oda kell figyelni a folyadékbevitelre is. Emellett kiemelte a rendszeres bőrradírozás fontoságát, melyet heti egy, esetleg két alkalommal érdemes megtenni, éppen a bőr megvastagodás miatt. Viszont fontos, hogy csak finom, nem túl intenzív bőrradírokat használjunk. 

Ám nem csak a vízhiányos bőrre kell fokozottabban odafigyelni ilyenkor. A pubertás korban levők bőrproblémái ilyenkor még intenzívebbé válhatnak.

A zárt helységben töltött idő, a fűtött száraz levegő, a napfény hiánya mind hozzájárul a pattanások előtöréséhez, a gyulladás erősödéséhez. Ilyenkor még fontosabb az alapos és helyes bőrtisztítás, a havi egy kozmetikai kezelés. Javasolni szoktam ilyenkor a szoláriumozást, hetente egy, vagy kéthetente egy alkalommal fogalmazott.

A kozmetikus szerint a felnőttek, középkorúak bőrén a vízhiány jelei erősödhetnek a téli időszakban. Ez száraz bőrérzetet, pókhálószerűen „betört” bőrképet jelent. Itt is kiemelte a külső-belső hidratálás és a bőrradírozás, illetve a hidratáló pakolás fontosságát. 

A napi bőrápolásnál nagyon fontos, hogy ne csak krémeket, hanem szérumokat, boostereket is használjunk. Ezek a bőr mélyebb rétegeibe tudnak nagy mennyiségű hatóanyagot juttatni. Ezt mindenképpen meg fogja hálálni a bőrünk árulta el a kozmetikus.

Kínzóan száraz bőr

A kozmetikus szerint az érettebb korosztálynál a vízhiányon felül gyakran erősödik a zsírhiány is ebben az időszakban, ami kínzóan száraz bőrt okoz. Ebben az esetben a folyadékbevitel, a hidratálás, a szérumok, a radír, a pakolások mellett még a bőr „zsírozását” is meg kell oldani.  Ehhez tápláló, finom, természetes olajokat tartalmazó nappali krémeket ajánl a szakember. Hangsúlyozta, télen mindenképpen kerülni kell a túl vékony, nagyon vizes állagú kozmetikumokat, melyek fokozzák a láthatatlan vízleadást. Ha valaki mégis az ilyen nagyon könnyű krémeket szereti, érdemes inkább éjszakára használni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!