Békés megye

2022.05.23. 13:46

Nem mindegy, hogy mit eszik a gyermekét váró kismama

A várandósság egy új élet kezdetét jelenti, ami bizony komoly felkészülést és odafigyelést igényel az édesanya és az újszülött egészségének érdekében egyaránt. Az egyik legfontosabb tényező pedig a táplálkozás, amivel kapcsolatban a Nébih kiadványt készített a várandósoknak, eligazítva őket az élelmiszerek kalandos világában.

Vásári Erzsébet

A részletes tájékoztatót örömmel üdvözölték az érintettek /Illusztráció: Shutterstock/

Anyák napja alkalmából köszöntötte május elején egy hiánypótló élelmiszer-biztonsági kiadvánnyal a kismamákat a Nébih – adta hírül honlapján a szervezet. A kötet kiadását ugyan alkalomhoz kötötték, ám az hosszú távon nyújt segítséget a várandós nőknek, és akár a gyermeket tervezőknek is azzal kapcsolatban, hogy miként érdemes táplálkozniuk saját és gyermekük egészsége érdekében. Hangsúlyozták, az anyaság már a fogantatás pillanatával elkezdődik, ahogyan az ezzel járó felelősség is. Ilyenkor ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei arra, hogy mi az, amivel a legjobban óvhatják gyermekük egészségét. Az élelmiszer-biztonság pedig a várandósság alatt különösen fontos, ezért szakembereik az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kifejezetten várandósoknak szóló tájékoztatót. 

Részletezték, babavárás idején az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre, amik akár a születendő gyermek egészségét is veszélyeztethetik. Épp ezért az élelmiszerlánc-biztonság területén, így a Nébih „Ételt csak okosan” programjában is kiemelten jelentős célcsoportnak számítanak a leendő édesanyák. 

Megtudtuk, a nemrég elkészült, 28 oldalas informatív tájékoztatóban összegyűjtötték a kismamákat érintő, élelmiszerekhez kötődő veszélyforrásokat, és bemutatják azokat a lépéseket, melyek betartásával az élelmiszerek okozta – akár rendkívül súlyos következményekkel járó – megbetegedések megelőzhetők. A tájékoztató pedig azon felül, hogy infografikával kiegészítve bemutatja a várandósság alatt kerülendő vagy fokozott odafigyelést igénylő élelmiszereket, felhívja a figyelmet a kifejezetten jótékony hatású ételek fogyasztására is. 

Az első gyermekét váró békéscsabai Kovács Anita elmondta, nagyon örült a Nébih kiadványának, hiszen még tapasztalatlan a várandósság terén. A tájékoztató épp azután jelent meg, miután kiderült, hogy kisbabája lesz, így a várandóssága jelentős részében tud még ötleteket meríteni belőle. Hozzátette, természetesen készült vitaminkészítménnyel már a babatervezés kezdetétől, de a fogyasztott ételek listáján alapból nem változtatott, illetve nem is tudta, hogy érdemes kerülnie néhány alapanyagot. A kiadvány tanulmányozása óta azonban jobban odafigyel például a húsok megfelelő átsütésére, illetve azóta nem vett például előre csomagolt készételeket, helyette idő szűkében inkább összerak magának egy tartalmasabb szendvicset, persze csak jól átmosott zöldségekből és magas hústartalmú sonkaszeletből. 

Már a tervezésnél is követi a kiadvány tanácsait

Pörjés Luca kérdésünkre elárulta, épp harmadik gyermeket terveznek párjával, és ahogy az első kettőnél, úgy most is hónapokkal a terhesség előtt odafigyel a célzott vitaminkészítmény szedésére, illetve az egészséges táplálkozásra is. A Nébih kiadványára pedig rögtön felfigyelt, és hiába a tapasztalat, talált is benne új és fontos információt. Ilyen például a fagyasztott gyümölcsök kiolvasztás utáni, hőkezelés nélküli fogyasztása, ami a tájékoztató szerint nem javasolt. Bár korábban nagyon szerette a félig kiolvadt meggyet majszolni, most inkább kivárja, amíg elkészül belőle a gyümölcsleves, illetve a biztonság kedvéért a felsorolt lágysajtoknak is búcsút int egy időre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!