Álltak a rakéták

2022.05.03. 06:46

Mars-bázist készítettek a Föld napjára Nagyszénáson

A Mira Csillagászati Szakkör hagyományos akadályversenyt, tavaszi csillagászati programsorozatot hirdetett Nagyszénáson a Föld napja alkalmából. 2009 óta ez volt a 12. nagyszabású, rendezvényekben bővelkedő év, amikor összegyűltek a környékbeli iskolások, tanáraik, a szakkörösök és a segítők, hogy számot adhassanak kitartásukról, a csapatok pedig a tudásukról.

Cs. I.

A nagyszénásiak ebben az esztendőben is rengeteg élményt kínáltak /Fotó: Tüskés Tibor/

Két év kihagyás után újult erővel vágtak neki a szervezésnek a Mira Csillagászati Szakkör felhívására. A csillagászati akadályversenyre az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Marslakók csapata, az Orosházi Eötvös József Katolikus Óvoda és Általános Iskola Tejút Vándorai nevű csapata, a Gyulai Implom József Általános Iskola Europa csapata és a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola Pluto csapata jelentkezett. Makettezés, activity, versírás – csak néhány a megannyi játékos feladat közül, a Kiss György Csillagdában pedig a totózás mellett a távcsövet is beállították. 

A program részeként Rezsabek Nándor Mars-képregény a vörös bolygó kutatástörténetéről című előadását hallgatták meg a résztvevők, majd kihirdették az eredményeket. Győzött az Europa, 2. lett a Marslakók, 3. helyen végzett a Tejút Vándorai, 4. lett a Pluto csapata.

A nagyszénásiak idén csillagászati makettkészítő versenyt hirdettek, amelyre összesen 13 alkotással neveztek a gyerekek. Mindhárom kategóriában igen nagy fantáziáról tanúskodtak a fiatalok. Többek között rakétaindító állomás, a Szojúz rakéta, űrhajók és űrállomások miniváltozatait sorakoztatták fel. Az alsós diákok körében győztesként hirdették ki Molnár Endrét, a felső tagozatosoknál Tar Tündét. Különdíjat kapott két óvodás: Uhljár Balázs és Konczos Nóra.

A szénásiak győztes terepasztala

A Bakonyi Csillagászati Egyesület által meghirdetett Távoli világok meghódítói című pályázatra nevezett a szénási Mira Csillagászati Szakkör nyolcfős gyerekcsapata. Mars-bázist készítettek egy terepasztalra. Az 1. helyezésért járó díjuk és a terepasztaluk a művelődési házban látható. A csapat tagjai: Bagi Zsombor, Huber Bíborka Éva, Lustyik Jázmin Helga, Molnár Endre, Ozgyin Szabolcs Martin, Tar Tünde, Uhljár Dániel László és Zamba Inez voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!