Brüsszeli tervek

2022.05.05. 19:25

Magyarország nem kér az orosz olajembargóból

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán tette meg javaslatát az Oroszország elleni szankciók 6. csomagjával kapcsolatban, amely teljes embargót javasol az összes fajta orosz olajra, továbbá betiltaná a finomított orosz kőolajtermékek behozatalát. A magyar kormány így sem lát garanciát Magyarország energiaellátásának biztosítására, ezért nem támogatja a csomagot. A hírportálunk által megkérdezett Békés megyeiek sem örülnének annak, hogy ha jön az olajembargó, akkor akár ezer forint is lehet egy liter üzemanyag.

Papp Gábor

Fotó: MW-Archív

Magyarország Iparági egyeztetést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökre a karmelita kolostorba, amelyen hazánk energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar kormány képviselői az uniós tervezet nyilvánosságra hozatala óta többször leszögezték, a jelenlegi formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – emlékeztetett. Hozzátette: Brüsszel betiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől.

A téma kapcsán az utca emberét kérdeztük Békés megyében arról, hogy mit szólna ahhoz, ha az embargó miatt egyik napról a másikra ezer forintra emelkedne az üzemanyagok literenkénti ára hazánkban.

Fehér Miklós: úgy gondolom, hogy nagyon komoly és negatív hatásai lennének az áremelkedésnek, hiszen még kevesen használnak elektromos autót. A legtöbben hagyományossal közlekednek az utakon, számukra biztosan jelentős pluszköltségekkel járna a növekedés, nem beszélve arról, hogy a kereskedelemben és az egyéb ágazatokban is áremelkedés jöhetne, ami az embereket kedvezőtlenül érintené. 

Fehér Miklós

Bokros Pál: elég szomorú lenne a legtöbbünk számára, ha valóban ilyen mértékben emelkedne a benzin ára. Attól tartok, hogy a drágulás nem állna meg itt, hanem egyéb területeken is éreztetné a hatását. Félek, hogy a gabona is sokkal többe kerülne. Tartok néhány tyúkot és a takarmány már így sem olcsó. Ha a tojás és a kenyér drágul, az mindenre hatással van.

Bokros Pál

Sós Imre: nagyon keveset közlekedek autóval, havonta átlagosan egy tank benzint használok el. Az áremelkedés érzékenyen érintene, de nem tolhatom az autót, ha valahová el kell jutnom. Mindez óhatatlanul áremelkedéssel is párosulna, hiszen a különböző alapanyagokat és termékeket el kell szállítani a boltokba, nem a malomban vagy a sütődébe megyünk például a kenyérért.

Sós Imre

A békéscsabai járókelők is úgy gondolják, hogy az 1000 forint körüli benzinár komoly gondokat okozhat. A békési diák Hegedűs Ferenc elmondta, nem örülnének, ha egy ilyen problémával kellene szembe nézni, biztosan áremelkedést generálna a helyzet.

Hasonlóan vélekedett az almáskamarási Kelemen Zsombor is, aki elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumban is emelkednének a költségek, és ezzel párhuzamosan az árak növekednének.

Knyihár Zoltán azt mondta, bár nincs autójuk és nem is akarnak, vélhetően mindenki életét alaposan megnehezítené a drágulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!