1956-os Vitézi Lovagrend

2023.06.05. 13:36

Vitézzé avatták egy templomban Varga Viktor békéscsabai származású énekest - videóval

Dr. Sass László, a 1956-os Vitézi Lovagrend főkapitánya a budapesti Szent Flórián templomban a minap vitézzé avatta Varga Viktor békéscsabai énekest a rend tagjainak jelenlétében. Az énekes kiemelte, olyan megtiszteltetésben lehetett része, amire álmában sem gondolt volna.

Ny. L.

– Amikor a „Vitézzé avatlak!” után a „Hazámat szolgálom! két szót kiejtettem, erős áhítat lett úrrá rajtam – hangsúlyozta a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola egykori növendéke. – Eddig is foglalkoztam a magyarsággal, hagyományainkkal, a nemzeti érzésekkel és identitással, de mióta saját szeletem van a magyar földből, még inkább érzem fontosságát, hiszen igazán összefonódtam vele. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a rend tagjai a tudtom nélkül figyelemmel kisérték munkásságomat, és bizalmukkal megtiszteltek.

Az énekes kiemelte, világutazásai során feltűnt neki, hogy bárhol is jár (India, Peru, Thaiföld, Afrika, skandináv országok), valamiben megegyeznek azok az államok, amik igazán érdekesek. Méghozzá abban, hogy mindegyiknek saját stíluselemei, saját ruhái, sajátos zenéi, és a népeinek nemzeti identitása van. Ismerik, tisztelik, szeretik és használják a hagyományaikat és jellegzetességeiket, mi több, benne élnek.

– Mindig, amikor hazatértem, kerestem, illetve keresem a mi elfeledett értékeinket, és próbálom felidézni azt, amit elfeledtettek nagyszüleinkkel, szüleinkkel – ecsetelte az énekes. – Rendkívül régre visszanyúló őskultúránk van. Ennek megtalálásakor érkezett a felkérés a Nemzeti Lovas Színháztól, hogy írjam meg a Fehérlófia című musicalt, és én ennek boldogan tettem eleget. Összevásárolva ősi magyar hangszereket, felkutatva és feljátszva régi dallamokat. Valahogy így indult el bennem a nemzeti öntudat.

Ezt követően az élet számtalan hasonló, építő lehetőség elé állított: Trianon Múzeum felkérésére dalszerzés, Nemzeti Cirkusz Himnuszának megírása, a Terror Házában tárlatvezetés, a Himnusz és a Hazám, hazám újraéneklése, előadások középiskolásoknak, hagyományőrző életmód a jurtában. Azt hiszem, feladatom is lett minden más mellett értékeink megmutatása és életben tartása. Büszke vagyok és boldog!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!