divízió I-es jégkorong vb

2018.04.22. 18:26

3:0-ra kikapott a kazahoktól a magyar jégkorong-válogatott

A házigazda magyar válogatott 3-0-ra kikapott a kazah csapattól a divízió I/A-s jégkorong világbajnokság vasárnapi nyitónapján a Papp László Budapest Sportarénában.

Budapest, 2018. április 22. Sofron István és a kazah Dmitrij Grenc a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Magyarország – Kazahsztán mérkőzésén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. április 22-én. MTI Fotó: Czagány Balázs

Vereséggel kezdte szereplését a magyar jégkorong-válogatott a budapesti divízió I/A-s világbajnokságon: a házigazda a vasárnapi nyitónapon 3-0-ra kikapott a kazah csapattól a Papp László Budapest Sportarénában.

A találkozó előtt Such György, a hazai szövetség (MJSZ) első embere és Igor Nemecek, a torna elnöke hivatalosan is megnyitották a világbajnokságot, majd látványos fény-showt követően vonultak a jégre a játékosok a 7170 néző hangos ünneplése közepette.

Lüktető játékkal indult a mérkőzés, s Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány csapata korai emberelőnyét kihasználva a honosított svéd Henrik Karlsson kapuja elé szögezte az ellenfelet. A Calgary Flames játékosaként az NHL-ben is megfordult hálóőr azonban több nagy védést is bemutatott.

Egyenlő létszámnál is veszélyesen játszottak a magyarok, Sofron István ziccerénél nagy mentést mutatott be Karlsson, s még emberhátrányban is vezetett ígéretes támadást Nagy Krisztián révén a házigazda.

Az első húsz percben a kazah kapura 11 lövés tartott, míg Vay Ádámnak 8 védést kellett bemutatnia.

A második játékrészben is kiegyenlített volt a játék, több emberhátrányt is kivédekezett a magyar együttes, amely egyenlő létszámnál kapura veszélyesebb volt ellenfelénél. A harmadban 12-7 volt a kapura lövések száma a házigazda javára.

A harmadik felvonásban a kazahok megszerezték a vezetést: Valerij Orehov erős távoli lövése talált utat a kapuvas alatt, majd a kiugró Jevgenyij Rimarjev használta ki ziccerét.

Az első találat érezhetően megfogta a magyarokat, így 57 másodperc alatt kétgólos előnyt dolgozott ki Galim Mambetaljev csapata.

Rimarjev néhány perccel később emberelőnyben a palánkról visszapattanó korongot továbbította Vay kapujába, ezzel eldöntötte a mérkőzést. A kazahok – emberelőnyeiknek is köszönhetően – fölényben játszottak az utolsó húsz percben, amelyben 12 kapura lövésükkel szemben mindössze 5-öt tudott felmutatni a magyar csapat.

A magyarok legjobbja Stipsicz Bence, míg a kazahoké Karlsson lett.

Az első két, egyaránt gól nélküli harmadban Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese dolgozott ki több lehetőséget, s a veszélyesebb helyzetek is a házigazda előtt adódtak. A záró harmadban 57 másodperc alatt kétszer is betaláltak a kazahok, akik ezt követően még továbbnövelték a különbséget.

A magyar válogatott hétfőn az olaszokkal, szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

 

Borítókép: MTI Fotó/ Czagány Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!