Jégkorong-vb

2023.05.22. 21:59

Kiesett a magyar jégkorong-válogatott az elitből: szétlövésben kaptunk ki Ausztria ellen

Nem sikerült a célt elérni, búcsúzott a 16 csapatos elit-világbajnokságtól a magyar jégkorong-válogatott, mivel szétlövéssel 4–3-ra kikapott az osztrák együttestől a tamperei csoport hetedik fordulójának hétfői játéknapján.

MW

Az osztrál Bernhard Starkbaum (b) és Terbócs István (j) a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Egyszerű volt a képlet: a vesztes kiesik és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre, míg a győztes 2024-ben a prágai–ostravai vb-n szerepel.

Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata Sofron István duplájával vezetett az első harmad után 2–1-re, majd 3–1-re, ám a rivális egyenlített, így 3–3-ról indult a harmadik harmad és a ráadás is. A rávezetésekben végül az osztrákok voltak jobbak, ők kettőt belőttek, a magyarok négyet kihagytak.

SOFRON István
Sofron István megszerzi második gólját az osztrák Thimo Nickl (b) és Bernhard Starkbaum mellett a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én                           Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A sérült Nagy Krisztián helyére benevezett Németh Kristóf a negyedik sor centere lett Csányi Karol és Vincze Péter között, a németek elleni találkozót kihagyó Hári János visszakerült Galló Vilmos és Sebők Balázs mellé, míg Szirányi Bence mellett Kóger Dániel maradt ki. A kapuban az első számú hálóőr, Bálizs Bence kezdett a ki-ki mérkőzésen.

Az osztrákok ellen az elmúlt csaknem fél évszázadban nem ment tétmérkőzésen, az utolsó magyar sikerig 1977-ig kell visszamenni az időben, azóta pedig vb-ken sorozatban hét osztrák diadal született. A két együttes jól ismerte egymást, a Constantine-csapatban nyolcan is az osztrák ligában (ICEHL) érdekelt Fehérvárban játszanak. A Nokia Arénában 1200 szurkoló biztatta a magyar válogatottat.

Magyar szurkolók a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Pozsgai Tamást testre ütésért gyorsan kiküldték, de Bálizs mindent fogott. Az első veszélyes magyar támadássorozatra csaknem hét percet kellett várni, majd a vb eddigi leghatékonyabb magyar triója, Bartalis István, Erdély Csanád, Sofron István összehozta a nyitógólt is, utóbbi a kapu elől kapásból mattolta Bernhard Starkbaumot.     

Sebők gáncsolásért kapott két perc kiállítást, de ekkor jól blokkoltak a védők. Csakhogy a fórban az osztrákok NHL-es fiatalja, Marco Rossi saját kapujától indulva végigcikázott a 60 méter hosszú pályán, és lövését Bálizs nem védhette. Folytatódtak a rivális rohamai, de ezt a szakaszt sikerült túlélni. Még a szünet előtt Thomas Raffl is kiült palánkra lökésért, és 39 másodperccel a pihenő előtt megszületett a torna első magyar emberelőnyös találata: Sebők lőtt passzába Sofron tette bele a botját, a korong pedig a léc alá csapódott. A csatárnak ez volt a negyedik találata Tamperében.

GALLÓ Vilmos; SOFRON István
Galló Vilmos (b) és Sofron István (b2) örül a második gólnak a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Nagy iramban, sok ütközéssel és egy hatalmas Bálizs-védéssel indult a második harmad. Aztán Horváth Milán takarásból leadott távoli lövése talált utat a kapuba. Növelték a sebességet az osztrákok, Peter Schneider kilépése után volt munkában a magyar hálóőr. A 27. percben egy kapu előtti kavarodást viszont Steven Strong zárt le góllal, sem Bálizs, sem pedig a védők nem tudtak tisztázni a káoszban. 

A meccs derekán Sofron–Erdély-összjáték végén utóbbi az oldalhálóba lőtt. Sebők másodszor is kiült, ezúttal bottal visszahúzásért, és ezt is góllal büntette a rivális: Lukas Haudum – aki vasárnap ünnepelte a 26. születésnapját – talált be kapásból, és egyenlített.

BÁLIZS Bence
Bálizs Bence kapus (b) a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A harmadik játékrész első percében ismét Rafflt büntették, ám helyzet nélkül telt le a két perc. A tét és az idő miatt egyre több lett a hiba. Fokozódtak az izgalmak, de főleg a magyar zónában folyt a játék, szűk négy perccel a vége előtt pedig Bálizs védett nagyot botoskesztyűvel.

Következett az első gólig tartó ráadás. Előbb Starkbaum hatalmasat hárított lábbal Sofron lövésénél, majd Bálizs maszkkal védett a túloldalon.

A rávezetésekben Papp Kristóf, Galló Vilmos, Hári János és Nagy Gergő nem tudott gólt ütni, a túloldalon viszont Manuel Ganahl és Dominique Heinrich belőtte a korongot.

BÁLIZS Bence
Az osztrák Manuel Ganahl (j) gólt szerez Bálizs Bence kapus mellett a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 22-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A vesztes kiesett és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre Szlovénia, Olaszország, Románia, Koreai Köztársaság és Japán társaságában, míg a győztes 2024-ben a prágai–ostravai vb-n szerepel.
 A csoport (Tampere):
 7. forduló:
Ausztria–Magyarország 4–3 (1–2, 2–1, 0–0, 0–0), szétlövés után
--------------------------------------------------------------
gól: Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)

Kevin Constantine: csalódottság és szomorúság van bennem

Csalódottságot és szomorúságot érez Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy csapata szétlövésben kikapott Ausztriától, és ezzel búcsúzott a világbajnokság elitosztályától hétfőn Tamperében.

„Ami átfut rajtam belül, az a csalódottság, míg a játékosok miatt szomorú vagyok. Kemény kilenc hónap munkája múlt a lehető legkisebb különbségen. Egy pici momentum döntött az osztrákok javára. Mint amikor gyermekként remélsz, vársz valamit, és fájdalmas lesz a vége” – mondta az MTI-nek az amerikai kapitány.

Kiemelte, hogy a vb után lesz elemzés, de azt biztosan tudja, hogy az emberelőnyös és -hátrányos játék nem érte el a kívánt színvonalat. A magyarok az egész tornán egyetlen gólt lőttek fórban, és 11-et kaptak hátrányban.

A magyar válogatott tagjai a jégkorong-világbajnokság hetedik fordulójában játszott Magyarország–Ausztria mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 22-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

„A kapus, Bálizs Bence teljesítményével elégedett vagyok – tette hozzá. – A mai meccsen 3–1-es vezetésünknél sem gondoltam a győzelemre, mert sokszor nagyon picin múlik, hogy megváltozik-e a játék képe.”

Constantine – aki a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője is egyben – és a magyar szövetség (MJSZ) között két- plusz egyéves szerződés van érvényben, ebből futott ki most az első év. Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, ők készek a folytatásra, és jövőre szeretnék, ha a válogatott a kapitánnyal visszajutna az elitbe.

A magyarok a vereség miatt a tamperei csoport utolsó, nyolcadik helyén zártak. Így jövőre a divízió I/A-ban lesznek érdekeltek a most szintén búcsúzó Szlovénia, valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és Japán társaságában. Az MTI értesülése szerint – mivel a két kieső nem pályázhat – a négy szóba jöhető rendező országból egyedül Olaszország adott be pályázatot a divízió I/A rendezésére, mégpedig valószínűleg bolzanói helyszínnel.

A hétfőn két gólt szerző – a tornán négy találatig jutó – Sofron István hangsúlyozta, nagyon fáj neki a vereség, a kiesés.

„Amiért küzdöttünk augusztus óta, vagy inkább egész pályafutásunk alatt, hogy bennmaradjunk, egy karnyújtásnyira volt. Megtettünk mindent, harcoltunk, és büszkén távozhatunk Tamperéből” – mondta az MTI-nek a csatár, aki a nyáron fogja eldönteni, családjával egyeztetve, hogy a jövőben szeretne-e a válogatottban játszani.

Sebők Balázs jelezte: pályafutása során továbbra is át akarja élni a bennmaradás élményét.

„Az most nem jött össze, amiért jöttünk, de az álmokért még többet kell tenni. Büszke vagyok, hogy itt lehettem a válogatottal” – fogalmazott.

A csapatkapitány, Nagy Gergő nagyon sajnálja, hogy így végződött számukra a vb.

„Természetesen az osztrákok is szerettek volna bennmaradni, és ők a végén egy picit jobban összpontosítottak” – mondta.

A találkozó végén a hátvéd, Hadobás Zétény mankóval közlekedett. Az MTI-nek elmondta, elképzelhető, hogy elrepedt az egyik csont a lábában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában