Tenisz

2023.01.16. 06:47

Australian Open: Gálfi és Udvardy kiesett; Bondár, Fucsovics bejutott a második fordulóba

Bondár Anna a nyitókörben a román Ana Bogdannal csapott össze, pályafutása során másodszor.

MTI

Gálfi Dalma

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andy Rain

Gálfi Dalma mindössze 55 perc alatt kiesett a 111. ausztrál nyílt teniszbajnokság hétfői nyitónapján.

A világranglistán 88. játékos a kínai Cseng Csin-vennel (28.) csapott össze, aki ellenállhatatlanul ütött, és sorozatban 11 gémet hozott.

A 24 éves balatonfüredi teniszező – akit betegség hátráltatott a közelmúltban, és idén még nem volt győztes meccse – ekkor két játékot nyert, de a 29. kiemelt ázsiai hatodszor is elvette Gálfi adogatását, és lezárta a találkozót. A magyar játékos tavaly a selejtezőben búcsúzott az Australian Openen.

Eredmény:

1. forduló (a 64 közé jutásért):

nők:
Cseng Csin-ven (kínai, 29.) – Gálfi Dalma 6:0, 6:2

Bondár a második fordulóban

Bondár Anna bejutott a második fordulóba az ausztrál nyílt teniszbajnokság hétfői nyitónapján.

A világranglistán 81. játékos a nyitókörben a román Ana Bogdannal (63.) csapott össze, pályafutása során másodszor. Korábbi egyetlen találkozójukra a 2019-es isztambuli torna selejtezőjében került sor, ahol az ellenfél három szettben nyert. A második csata nyitójátszmájában a Hajdúszoboszló SE sportolója kétszer is elvette Bogdan adogatását, miközben sikeresen hárított négy bréklabdát, és 34 perc alatt szettelőnybe került.

A folytatásban Bondár 2:0-ra vezetett, de a 30 éves román összeszedte magát, és sorozatban hat gémet hozva kiegyenlített. Az utolsó felvonásban 3:2 után egymás után három brék következett, majd a magyar játékos hozta a szerváját, és 5:3-ra elhúzott. Innen már nem volt visszaút Bogdan számára, a 25 éves Bondár a mérkőzés utolsó hét labdamenetéből hatot nyerve, 2 óra alatt győzött.

Eredmény:

1. forduló (a 64 közé jutásért):

nők:
Bondár Anna–Ana Bogdan (román) 6:2, 2:6, 6:3

Udvardy kiesett

Udvardy Panna a nyitókörben kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 89. játékos a kolumbiai Camila Osorióval (84.) csapott össze hétfőn, pályafutása során harmadszor. Az előző két mérkőzésre tavaly került sor, és az orlandói 25 ezres versenyen, valamint a wimbledoni selejtezőben is a dél-amerikai teniszező bizonyult jobbnak.

A melbourne-i csatában Osorio 4:1-re elhúzott, de a kaposvári játékos utolérte őt, csakhogy 4:5-nél megint elvesztette az adogatását, ami már a szettbe került.

A második játszma is 4:1-gyel indult a rivális javára, ám ezúttal a 24 éves Udvardy már nem tudott gémet nyerni, és 1 óra 20 perc alatt kikapott.

A hétfői utolsó magyar, Fucsovics Márton (78.) az argentin Federico Coriával (76.) száll szembe.

Eredmények:

1. forduló (a 64 közé jutásért):

nők:
Camila Osorio (kolumbiai)–Udvardy Panna 6:4, 6:1

Fucsovics nagy csatában jutott tovább

Fucsovics Márton több mint négyórás küzdelemben továbbjutott a második fordulóba az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 78. játékos az argentin Federico Coriával (76.) szállt szembe, kettejük korábbi egyetlen találkozóját a magyar nyerte a 2017-es vicenzai chellenger-versenyen.

A 30 éves Fucsovics élete hatodik AO-főtábláján szerepel, ahol eddigi legjobb eredményeként kétszer is nyolcaddöntőt játszott Roger Federerrel. Jó előjelnek számított, hogy bő egy hete megnyerte a canberrai challenger-tornát, mint ahogy az is, hogy a dél-amerikai ellenfél eddig kétszeri nekifutásra sem tudott mérkőzést nyerni a legjobbak között Melbourne-ben.

Második összecsapásuk egy-egy brékkel indult, majd a nyíregyházi játékos 4:5-nél ismét elvesztette az adogatását, ami a szettjébe került. A folytatásban a 2004-es Roland Garroson döntős Guillermo Coria öccse 3:0-ra meglépett, de Fucsovics utolérte őt, 4:4-nél brékelt, majd ötödik játszmalabdáját értékesítve kiszerválta a szettet.

A meccs harmadik órájában rajtoló harmadik felvonásban a franciák elleni, februári selejtezőre készülő magyar Davis Kupa-válogatott vezére 1:2-nél elbukta az adogatását, majd 2:5-nél is, így 2 óra 35 percnél jöhetett a negyedik játszma.

Ebben az MTK játékosa 0:2-ről egyenlített, az ötödik gém pedig 15 (!) labdamenetet hozott. A szettet lezáró rövidítésben 6-6-nál az argentin két pontra volt a diadaltól, de azok Fucsovics neve mellé kerültek, aki 3 óra 40 percnél ismét kiegyenlített.

Az utolsó játszmában 1:0-nál Coria ápolást kért, majd elbukta az adogatását (3:0), ez a brékelőny pedig megmaradt, sőt, 5:2-nél sikerült hetedszer is elvenni a rivális szerváját, és ezzel lezárni az összecsapást, amely 4 óra 14 percig tartott.

Fucsovics – aki tavaly a nyitókörben búcsúzott az Australian Openen – a 64 között a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musettivel (19.) vagy a dél-afrikai Lloyd Harrisszel (186.) találkozik.

Ami a párosok szerdán rajtoló küzdelmeit illeti, a nőknél Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic kétszeres AO-bajnok duója az első fordulóban éppen Udvardy Pannával és a spanyol Aliona Bolsovával csap majd össze, Bondár Anna a belga Greet Minnennel az oldalán indul, Gálfi Dalma partnere pedig az amerikai Bernarda Pera lesz. 

Fucsovics - aki tavaly a nyitókörben búcsúzott az Australian Openen - a 64 között a dél-afrikai Lloyd Harrisszel (186.) találkozik,

 aki csaknem négyórás meccsen, 17 ászt ütve verte meg a 17. kiemelt olasz Lorenzo Musettit (19.) 6:4, 6:1, 6:7 (0-7), 2:6, 7:6 (10-4)-re. Fucsovics és Harris eddig ötször találkozott, s a magyar 3-2-re vezet a párharcukban.

Eredmények:

1. forduló (a 64 közé jutásért):

Fucsovics Márton–Federico Coria (argentin) 4:6, 7:5, 2:6, 7:6 (8-6), 6:2

Sportolói nyilatkozatok

Felszabadultan nyilatkozott Bondár Anna azután, hogy továbbjutott a második fordulóba hétfőn az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, és megszerezte első Grand Slam-főtáblás győzelmét.

Mérföldkő ez a siker, tavaly hiányérzetem is volt emiatt, hogy nem jött össze

– mondta a Tennis 4U Facebook-oldalon.

Jól ismertem Bogdant, tudtam, hogy mire számítsak, de a második szettben elkezdtem túl sokat gondolkozni, ezért vesztettem sorozatban hét gémet. Örülök, hogy a végét én bírtam jobban.

A 64 között a 2017-ben Roland Garros-győztes lett Jelena Ostapenko vár a 25 éves magyarra.

Nem lesz könnyű ellenfél, mert nagyon agresszívan játszik, úgyhogy rövid labdamenetekre kell felkészülnöm. A jó szerva nagyon fontos lesz

– tette hozzá.

Gálfi Dalma ugyanakkor keserűen értékelt a kínai Cseng Csin-ventől elszenvedett sima vereség után.

Az elmúlt két hétben sok minden történt velem, ráadásul nem túl pozitív dolgok. Aucklandben elkaptam egy bélfertőzést, amitől nagyon legyengültem, ezért adtam fel az adelaide-i meccsemet is. Itt, Melbourne-ben már tudtam edzeni, de két napja edzés közben becsípődött a hátam, azóta próbáltuk rendbe hozni, de nem voltam ma százszázalékos a pályán. Eleve nehéz sorsolást kaptam, tökéletes állapotban is nehéz lett volna megverni a kínait

– jelentette ki szomorúan, hozzáfűzve, a második szettben már csak az hajtotta őt, hogy ne legyen 6:0, 6:0 a meccs vége.

Udvardy Panna azzal kezdte kolumbiai Camila Osoriótól elszenvedett vereség után, hogy nem az ő akarata érvényesült a pályán.

Nem tudtam úgy játszani, ahogy elterveztem, Osorio rám erőltette a stílusát. Ez már a második főtáblám itt, de így sem sikerült teljesen ellazulnom

– közölte, majd kitért arra, hogy párosban sem lesz könnyű dolga, mivel új partnerével, a spanyol Bolsovával éppen a kétszeres bajnok Babos Timeáék ellen kezdenek majd.

Fucsovics, Bondár és Gálfi rontott

Fucsovics Márton öt helyet rontott, így a 78. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján.

 

A top 200-ban további két magyar található, ők azonban helyet cseréltek egymással: Marozsán Fábián egy helyet javítva a 174., az ausztrál nyílt bajnokság selejtezőjében szintén búcsúzott Piros Zsombor 14 helyet rontva a 185.

 

Az Australian Open hétfői rajtja előtt a közvetlen élcsoportban már nem történt változás, a rangsort változatlanul az év első Grand Slam-tornáját sérülés miatt kihagyó spanyol Carlos Alcaraz vezeti honfitársa, a 22-szeres Grand Slam-győztes – és Melbourne-ben címvédő – Rafael Nadal előtt.

 

Minimális változás történt a női teniszezők világranglistáján a közvetlen élcsoportban, amelyet a lengyel Iga Swiatek továbbra is hatalmas fölénnyel vezet a tunéziai Onsz Dzsabőr és az amerikai Jessica Pegula előtt.

 

A rangsor első kilenc helyén nem történt változás, a svájci Belinda Bencic és az amerikai Danielle Collins viszont három helyet javított. A múlt heti, adelaide-i tornán győztes Bencic a 10., míg az ugyanott a negyeddöntőben búcsúzott Collins a 13. helyet foglalja el.

 

A top 100-as magyarok közül kettő, Bondár Anna és Gálfi Dalma egyaránt két helyet csúszott vissza – előbbi a 81., utóbbi a 88. –, míg Udvardy Panna egy helyet előre lépve a 89.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!