Kosárlabda

2022.10.11. 09:39

Szenzáció! Az Origón nézheti élőben a DVTK női kosárlabdázóinak Euroliga-selejtezőit

A női kosárlabda Euroligából még soha nem közvetített egyetlen meccset sem élőben az Origo Sport, ám ez a helyzet most megváltozott. A DVTK csapata hazai környezetben egy háromcsapatos tornán igyekszik kiharcolni a főtáblára jutást az elitsorozatban. Az izraeli és török ellenfelekkel szembeni mérkőzéseket önök is megnézhetik kedden és szerdán 18.30-tól az Origón.

Illusztráció; a diósgyőri csapat ünnepli győzelmét a Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Sopron Basket - DVTK mérkőzés végén a miskolci DVTK Arénában 2022. február 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A diósgyőri női kosárlabda csapat története során harmadik alkalommal szerepel az Euroliga kvalifikációs körében. Az akkor még Cziczás László által vezetett együttes 2019-ben az Umana Reyer Venezia ellen küzdött meg az Euroliga selejtezőben a főtáblára kerülésért. A hazai környezetben kivívott tízpontos győzelem ellenére a visszavágón a DVTK elbukta az Euroliga kvalifikációt. 2020-ban az akkor még Aluinvent DVTK néven szereplő csapatnak újra lehetősége volt nyílt kiharcolni az Euroliga főtáblára való jutást, de két éve a török Izmit Belediyespor gárdája jobbnak bizonyult a magyar csapatnál.

A magyar bajnokságban szerzett bronzérmének köszönhetően a Diósgyőr női kosárcsapata jogot szerzett arra, hogy ismét megpróbálja kiharcolni az Euroliga főtáblára kerülést. Az Euroliga két csoportjában három szabad hely kiadó, amelyre összesen nyolc csapat pályázik. Közülük kettő, a spanyol Girona és a francia Lille oda-visszavágós meccsen dönt a feljutásról. A másik hat csapatra más, nehezebb út vár.

 

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) két háromcsapatos körmérkőzésen tornába osztotta az együtteseket.

 

A DVTK HUN-Therm a B jelű hármasba került, ellenfele pedig az izraeli bajnok Elitzur Ramla és a török Botaş SK lesznek. A magyar csapat az első meccsén az izraeli Elitzur Ramla csapata ellen néz majd farkasszemet.

 

A többszörös izraeli bajnok és kupagyőztes Elitzur Ramla jelenleg a bajnokság címvédője is.

 

A Diósgyőri játékosoknak főleg a festékben okozhat sok problémát az október végén világbajnoki győzelemig menetelő amerikai válogatott kulcsembere, Shakira Austin.

Shakira Austin az izraeli csapat erőssége 
Fotós: Saeed Khan  / Forrás: AFP

 

A 22 éves és 196 cm magas center a pontszerzés mellett a lepattanózásban jeleskedik.

 

A szintén amerikai származású magasbedobót Bernice Mosby a tavalyi szezonban 22 dobott pontot átlagolt az izraeli bajnokságban. A DVTK még 2021 januárjában az Európa Kupa csoportkörben találkozott az izraeli gárdával Ankarában, ahol 80-61-es vereséget szenvedett.

A Botaş SK némileg könnyebb ellenfélnek ígérkezhet a magyar csapat számára. A török gárda nemzetközi szinten nem tudott kiemelkedően teljesíteni az elmúlt idényekben: a törökök legutóbb 2020 januárjában léptek pályára az Európa Kupában, ahol 84-35-re kaptak ki a lengyel Polkowice ellen. A hazája bajnokságában hetedik helyen végzett csapat győzelemmel kezdte az október elején rajtoló török bajnokságot. A nigériai válogatott centere a 193 cm magas Victoria Macaulay mellett az amerikai irányító Destiny Slocumra, és a rutinos litván bedobó Egle Sventoraite-re kell majd nagyon figyelniük a magyaroknak.

Bernáth Rékára is vezérszerep vár 
Forrás: DVTK kosárlabda/Facebook

A magyar bajnokság bronzérmesénél kulcsszerep várhat a puerto ricói irányító Arella Guirantes mellett az angol center Green Cheridene-re és montenegrói Milica Jovanovicsra alsó poszton. A védekezésből a támadásba való minél gyorsabb átmenetekért pedig az Aho Nina-Kányási Veronika-Bernáth Réka hármas felelhet majd a diósgyőri gárdában.

Ne feledjék, a DVTK két mérkőzését az Origo élőben közvetíti.

Női kosárlabda, Euroliga-selejtező:
2022. október 11., kedd (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 Elitzur Ramla - DVTK HUN-Therm

2022. október 12., szerda (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 DVTK HUN-Therm - Botaş SK

2022. október 13., szerda (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 Botaş SK - Elitzur Ramla

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!