Kajak-kenu

2022.08.08. 13:20

A dicsőséges éremtáblázat és ami mögötte van

Négy arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel Magyarország Lengyelország mögött a második helyen végzett a kanadai Darmouth-ban vasárnap véget ért kajak-kenu világbajnokság éremtábláján, ami azt üzeni, minden a legnagyobb rendben, sikersportágunk továbbra is a legszűkebb nemzetközi elitbe artozik. Az ötkarikás számokra szűkítve már nem ennyire fényes a mérleg: két arany és egy bronz, ami lényegesen elmarad a tokiói teljesítménytől (3-2-1), ráadásul a tíz számból négyben nem volt magyar döntős. Kopasz Bálint állócsillag, a kenus Bragato Giada és Nagy Bianka berobbant a legjobbak közé – a többség azonban elmaradt a várakozástól – írja a Magyar Nemzet.

A kajak-kenu világbajnokságoknak évtizedek óta nehezen kezelhető velejárója, hogy a döntőket – idén a vegyes egységekével együtt szám szerint harmincnégyet! – egyetlen hétvége, két nap leforgása alatt bonyolítják le. Valósággal rázúdul a rengeteg eredmény az emberekre, még a sportágban járatos érdeklődők is nehezen követik az eseményeket, hát még az általános sportkedvelők. Néhány éven át kísérleteztek a program legalább három napra való széthúzásával, ám rövid távon nyilván a tömörségben érdekelt tévétársaságok diktálnak. Hosszú távon ez azonban nem szolgálja a sportág érdekét, a nemzetközi szövetség (ICF) mégsem képes változtatni eme gyakorlaton.

A kavalkádban éppen ezért az értékeléskor érdemes az olimpiai futamokra szűkíteni az óriási halmazt. Párizsra gondolva az eddigi tizenkettővel szemben ez már csupán tíz versenyszám. 

  • Férfi kajak (3): K-1 1000 méter, K-2 és K-4 500
  • Női kajak (3): K-1, K2 és K-4 500
  • Férfi kenu (2): C-1 1000 és C-2 500
  • Női kenu (2): C-1 200 és C-2 500.

Ezek közül egyet nem is annyira önkényesen kiemelhetünk. A férfi kajak egyes ezer méter egyértelműen a legnagyobb presztízsű szám, ráadásul – a C-1 1000 mellett – a kezdetek, tehát az 1936-os berlini olimpia óta mindig szerepelt az ötkarikás programban. Hatalmas teljesítmény, hogy e királyi versenynek jelenleg magyar egyeduralkodója van. Kopasz Bálint 2019-ben hazai pályán, Szegeden lett először világbajnok, majd 2021-ben megnyerte az olimpiát is. Utána, szeptemberben a koppenhágai vb-n csak második lett nagy riválisa, a portugál Fernando Pimenta mögött, de Kanadában visszaszerezte a trónt. Pedig, miként elmondta, a körülmények nem kedveztek neki.

Tíz olimpiai számból csak hat magyar döntős

A sikerek felidézése után muszáj kitérni a kevésbé örömteli eredményekre.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kopasz Bálint miután megnyerte a férfi kajak egyes 1000 méteres versenyét a kanadai kajak-kenu világbajnokságon 2022. augusztus 6-án / MTI / AP / The Canadian Press / Darren Calabrese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!