kerékpár

2021.07.08. 15:08

Valter Attila rajtoltatja el a V4 nemzetközi kerékpárverseny magyar szakaszát

Az idei Giro d'Italia összetettjét három napon át vezető Valter Attila rajtoltatja el szombaton a V4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar szakaszát – jelentette be Iglói-Nagy István, a külgazdasági és külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályának vezetője az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Team Groupama-FDJ rider Hungary's Attila Valter, in the overall leader's pink jersey, looks on prior to the start of the ninth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 158 km between Castel di Sangro and Campo Felice (Rocca di Cambio) on May 16, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Luca Bettini

Felidézte, hogy a V4-es országok közötti együttműködés egészen a XIV. századig vezethető vissza, majd 1991-ben indult újjá és idén ünneplik a 30. évfordulóját.

„Az összetartozás most minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír, és fontos, hogy a közép-európai országok egyes kérdésekben közösen lépjenek fel”

- fogalmazott Iglói-Nagy István, aki kiemelte, hogy a V4-ek együttesen a világ 17. országának gazdasági potenciálját jelentik.

Elhangzott: a pandémia miatti tavalyi kényszerszünet után idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a versenyt, amely Magyarország júliusban kezdődött V4-es elnökségére és a négy közép-európai ország közötti együttműködés fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet.

Kitért arra is, hogy a V4-es magyar elnökség idején nemcsak kerékpár, hanem sakk- és teqballversenyeket, valamint a Testnevelési Egyetemen egy sportkonferenciát is rendeznek.

Marianna Neupaeurová, a tavaly 20 éves Visegrádi Alap igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy 170 olyan sport-, oktatási- és kulturális projektet támogatnak, amelyben legalább két visegrádi ország érdekelt. Örömét fejezte ki, hogy a programokat a pandémia miatti tavalyi felfüggesztése után idén újra lehetett indítani, és utalt arra, hogy a magyar V4-elnökség jelszava: Indítsuk újra Európát!

Törzsök Zsolt főszervező, a Mozgás, Egészség, Rekreáció SE elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar szakasz rajtja és célja is egy-egy világörökségi helyszín, Budapest és Pannonhalma. Elmondta, hogy a V4 minden idők legnagyobb létszámú, UCI 1.2-es minősítésű profi versenye, amelyen 13 profi gárda, három nemzeti válogatott, valamint 12 klubcsapat áll rajthoz, a magyarok közül ott lesz a mezőnyben többek között Kusztor Péter (Novo Nordisk), valamint az aktuális országúti bajnok Filutás Viktor is. A V4 magyar szakaszának fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke kiemelte, hogy a V4-ek sportbeli együttműködése a turizmust is fellendíti az országokban.

A sajtótájékoztató végén együttműködési megállapodást írt alá a szlovák, a cseh és a lengyel szövetség vezetőivel, amely kiterjed a női kerékpározásra és az utánpótlásra, valamint a kerékpáros turizmusra is.

A V4 Nagy Rajtja szombaton fél 2-kor lesz a Várkert Bazárnál – előtte 10 órától színes, ingyenesen látogatható családi programokkal várják az érdeklődőket, akik a négy visegrádi ország konyháját is megkóstolhatják -, majd a budakeszi lassú rajtot követően Pannonhalmáig 157,3 km-t tesz meg a mezőny. A következő szakaszt vasárnap a szlovákiai Újbányán tartják meg, a cseh etapot jövő szombaton, a lengyelt pedig egy nappal később rendezik meg.

Borítókép: Valter rózsaszín trikóban a Girón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!