Vizes vb 2027

2019.07.31. 15:10

Fürjes: akár holnap készen állnánk a rendezésre

A magyar főváros akár már most képes lenne újra vizes világbajnokságot rendezni a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért, illetve a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár szerint.

„Budapest akár holnap készen állna” – jelentette ki Fürjes Balázs az M4 Sport szerda reggeli Sporthíradójában.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett rá, hogy Julio C. Maglione, a vizes sportokat tömörítő szervezet, a FINA elnöke a vasárnap véget ért kvangdzsui világbajnokságot nem minősítette minden idők legjobbjának, „csak nagyon sikeresnek nevezte”, így

„továbbra is Budapest áll ennek a dobogónak a tetején”.

A FINA július 21-én döntött arról, hogy Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot.

„Jó alapos tervezéssel kell kezdeni, útitervet kell készíteni minden részletre kiterjedően, aztán nyugodtan lehet ezt a tervet megvalósítani

- utalt arra Fürjes Balázs, hogy most nyolc év van az előkészületekre, nem úgy mint 2017 előtt, amikor Budapest beugróként lett házigazda.

Nagyon szeretném, ha két-három évvel a vb előtt már olyan felkészítő programokat tudnánk futtatni, amelyek az úszótársadalmat, az úszóklubokat, az iskolákat, a helyi közösségeket megmozgatják, hogy mindenki magáénak érezze a világbajnokságot”

- tette hozzá. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a hazai szakszövetségek a kormánnyal közösen kidolgozzanak egy öt-hat évre szóló sportszakmai felkészítő programot annak érdekében, hogy a magyar csapat minél sikeresebben szerepeljen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2027-es vb a Los Angeles-i játékokat megelőző évben olimpiai kvalifikációs világbajnokság, így annak még nagyobb lesz a sportértéke, a tétje, mint a 2017-esé volt.

A leendő helyszínekkel kapcsolatban elmondta, nem kell változtatni a két évvel ezelőttiekhez képest.

„Ami működik, azt nem kell megjavítani. A Batthyány tér nagyon jól működött, zseniális képek járták be a világot Budapestről, háttérben a Parlamenttel, a Dunával és a Lánchíddal. Ehhez társult a Városliget és a Hősök tere. Ezeket érdemes megtartani, egyébként pedig Budapest holnap készen állna” – tette hozzá.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja úgy vélekedett, a vb-rendezés újbóli elnyeréséhez egyértelműen hozzájárult a 2017-es vb színvonala.

„Számomra egyértelmű volt, amikor beadtuk a pályázatot, hogy amit meg tudtunk csinálni 2017-ben, az nagyon jó alap.

A FINA tudta, ha Budapest pályázik, akkor az mindenképpen egy minőségi pluszt fog tudni adni a vizes világnak”

- vélekedett.

Fürjes Balázshoz hasonlóan kiemelte, arra törekednek majd, hogy a versenyzőket közelebb hozzák a szurkolókhoz.

„Hiszen az a legfontosabb, hogy akik odajönnek és szurkolnak, minél inkább magukénak érezzék a vb-t” – mondta.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!