Sportfogadás

2018.08.13. 08:01

Több százezer tipp érkezik a Vidi BL-meccseire

Elképesztő fogadási láz övezi a Mol Vidi FC Bajnokok Ligája-szereplését: az eddigi öt selejtező mérkőzésre több mint 2,6 millió fogadás érkezett a Szerencsejáték Zrt. rendszerébe.

Malmö, 2018. augusztus 7. A Vidi FC játékosai a Malmö elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezõ mérkõzés kezdete elõtt a Malmö Stadionban 2018. augusztus 7-én. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. (MTI/EPA/Andreas Hillergren)

A Mol Vidi FC Bajnokok Ligája-szereplése úgy felpezsdíti a hazai sportfogadási piacot, mint 2016 nyarán a magyar válogatott részvétele az Európa-bajnokságon. Holott egyébként is aranykorát éli a kategória:

tavaly a Szerencsejáték Zrt. 436 milliárd forintos árbevételi rekordjához 45 százalékos részaránnyal járult hozzá a sportfogadás, egy évvel korábban pedig a 386 milliárdos forgalom 44 százalékát adta.

A székesfehérváriak eddig lejátszott öt nemzetközi kupamérkőzésére egy kivételével rendre legalább félmillió fogadást kötöttek a Tippmixen – tájékoztatták a társaság sajtóirodáján a Világgazdaságot –, összesen több mint 2,6 millió szelvény érkezett. A csúcsot a bolgár Ludogorec Razgrad elleni hazai visszavágó tartja 591 ezer fogadással, megelőzve az FF Malmö elleni múlt heti svédországi találkozót (557 ezer), illetve a Dudelange elleni luxemburgi meccset (525 ezer).

A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a magyar csapatok nemzetközi mérkőzései a legkeresettebb fogadási ajánlatok között szerepelnek. A 32. hét első felében az FF Malmö–Vidi BL-selejtező a második legfogadottabb esemény volt, olyan nagy presztízsű párosításokat megelőzve, mint a Standard Liege–Ajax (538 ezer fogadás) vagy a Benfica–Fenerbahce (463 ezer).

A 30. hét első felében pedig a teljes Tippmix-kínálatot figyelembe véve a Ludogorec–Vidi-meccsre érkezett be a legtöbb fogadás, ahogy azt megelőzően a Vidi–Dudelange-találkozó is a legnépszerűbbnek bizonyult a 29. hét első felében.

Érdekesség, hogy a Dudelange elleni párharc első felvonását az adott időszakban csak a világbajnokság két elődöntője előzte meg a szelvények számát tekintve.

Összehasonlításképp a játékszervező kiemelte, hogy a 2017–18-as Bajnokok Ligája-szezon legnépszerűbb mérkőzéseire átlagosan 725 ezer fogadás érkezett, a legtöbb, 889 ezer a PSG–Bayern München-csoportmeccsre. A Vidi–Ludogorec-találkozó ezen a téren olyan csatákat utasít maga mögé a legutóbbi BL-kiírásból, mint a Liverpool–Roma (567 ezer fogadás) vagy a Real Madrid–Bayern (446 ezer) elődöntő.

A fogadási láz a közvélemény érdeklődését tükrözi, a labdarúgóklub pedig nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is érdekelt a jó szereplésben. Muszbek Mihály sportközgazdász a Világgazdaságnak kiemelte, hogy egyre több pénzt oszt szét a Bajnokok Ligája-résztvevők között az európai szövetség, az UEFA.

Míg 1995-ben a Ferencváros 700 millió forintot keresett a csoportkörbe jutással, 2009-ben a Debrecen pedig 2,6 milliárdot, addig idén a Vidi esetében ez az összeg az 5,7 milliárd forintot is elérheti, ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a csapat éves költségvetését.

Borítókép: A Vidi FC játékosai a Malmö elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzés kezdete előtt a Malmö Stadionban 2018. augusztus 7-én.

Fotó: MTI / EPA / Andreas Hillergren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!