A sportok királynője

2018.07.31. 10:18

Harmincegy fős magyar csapat megy az atlétika Eb-re

Hétfőn kezdődik Berlinben az atlétikai kontinensviadal. A magyar válogatott létszáma a következő napokban még bővülhet.

Székesfehérvár, 2018. június 23. A késõbbi gyõztes Baji Balázs (k) a 123. atlétikai országos bajnokság férfi 110 méteres gátfutás versenyszámában Székesfehérváron 2018. június 23-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A magyar csapatban a legnagyobb név a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs, a legnagyobb hiányzó pedig a fedettpályás világbajnok súlylökő, Márton Anita, aki lábsérülése miatt lemondta az Eb-t.

Spiriev Attila sportigazgató kedden az MTI-nek elmondta, a jelenlegi 31-es létszám változhat, ha a következő napokban meghívást kapnak olyanok, akik a szint közelében teljesítettek, s versenyszámukban nem telt be a mezőny.

A csapat még nagyobb lehetett volna, de Márton Anita sérülése okán hiányzik, a férfi 4x100-as és a női 4x400-as váltó pedig éppen kiszorult a 16 induló közül.

„Fájó pont, hogy a legnagyobb éremesélyesünk sérülés miatt megszakította szezonját. Ugyanakkor csoda, hogy ennyi évig sérülésmentes volt, s ilyen parádés eredménysort produkált”

– fogalmazott Spiriev Attila, aki szintén a nagy hiányzók közé sorolta az ugyancsak sérült, vb-12. gyalogló Madarász Viktóriát.

A legnagyobb sztár a 110 gátas Baji Balázs, aki jó formában várhatja a rajtot.

„Világbajnoki bronzérme ellenére az első lépés a döntőbe jutás lesz számára. Az orosz Szergej Subenkov kiemelkedik a jelenlegi mezőnyből, de mögötte teljesen nyílt a harc a helyezésekért. Balázs kiegyensúlyozott teljesítménye és rutinja bizakodásra ad okot” – mondta Bajiról a sportigazgató.

Némileg hasonló helyzetben van Halász Bence, férfi kalapácsvetésben ugyanis a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek és az olimpiai bronzérmes Wojciech Nowicki után sokan pályáznak a dobogóra.

„A két lengyel mögötti mezőny legstabilabb tagja Halász Bence, akitől a döntő elvárás, a nyolcba kerülése pedig realitás, mert a junior világbajnok, U23-as Európa-bajnok dobó már több mint ígéret”

– hangsúlyozta Spiriev Attila.

A nyolc közé kerülésre esélyes a két hétpróbázó, az idei fedett vb-n hatodik Krizsán Xénia és az olimpiai nyolcadik Zsivoczky-Farkas Györgyi, valamint a vb-6. Helebrandt Máté 50 kilométeres gyaloglásban. Döntős lehet 3000 méter akadályon Gyürkés Viktória, diszkoszvetésben az athéni olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a két gátas, Kozák Luca és Kerekes Gréta, s a kalapácsvető Gyurátz Réka.

A sportigazgató kiemelte, fontos, hogy a négy éve még juniorkorú versenyzők közül 11-en is bekerültek a válogatottba, mert ezek az atléták alkotják majd a következő két olimpia csapatának gerincét.

Borítókép: Baji Balázs (k) a 123. atlétikai országos bajnokság férfi 110 méteres gátfutás versenyszámában.

Forrás: MTI / Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!