Bemutató

2020.08.27. 14:37

Szeptember 17-től kerül a mozikba a Nincs parancs!

Szeptember 17-től kerül a magyar mozikba Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje, amely 1989 sorsfordító eseményeit dolgozza fel egy magyar és egy német határőr történetén keresztül.

Budapest, 2011. május 7. Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező, aki Szekondlájf címû alkotásával szerepel a 42. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes versenyprogramjában.

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

1989. Európa sorsfordító éve, amikor a 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak olvasható a produkció tájékoztatójában.

A Nincs parancs! című dokumentumfilmben Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét mutatja be.

Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett nyugatra.

Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna. A dokumentumfilm animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Főbb szereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc és Nagy László. A fikciós filmrészlet főbb szereplői pedig Kerekes Vica, Huszár Zsolt (1971-2011) és Kőszegi Ákos. A narrátor Schell Judit és Szervét Tibor.

A film rendezője és operatőre, Szalay Péter Balázs Béla-és Schiffer Pál-díjas alkotó. További operatőrök voltak Lovasi Zoltán (Szerelempatak, Liliomösvény, Csak a szél) és Nagy Ernő (A nevetlen falu, Nyolcak Nyomában, Yiddish Blues). A film producere Péterffy András.

A Nincs parancs! díszbemutatóját szeptember 8-án, a Dunatáj Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös szervezésben az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják.

A helyszínen fotókiállítással egybekötve látható lesz egy eredeti Vasfüggöny-kapu is, de Trabant-bemutató tartanak, rövid trombitakoncertet ad a film főcím zenéjét szerző Barabás Lőrinc.

Szalay Péter dokumentumfilmje vidéki városokban is megtekinthető lesz a tervek szerint.

A film alkotói, szereplői több közönségtalálkozót is tartanak. Szeptember 9-én a Szeged Belvárosi Zsigmond Vilmos Fesztiválon, szeptember 13-án a debreceni Apolló moziban, szeptember 16-án a szombathelyi Savaria moziban, szeptember 18-án pedig a szolnoki Tisza moziban, valamint a későbbiekben Veszprémbe, Pécsre, Győrbe, Miskolcra és Sopronba is ellátogatnak.

A Nincs parancs! a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, gyártója és forgalmazója a Dunatáj Alapítvány.

Borítókép: Szalay Péter Balázs Béla-és Schiffer Pál-díjas alkotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában