Magyar-lengyel barátság

2021.04.30. 17:00

Kihirdették a Waclaw Felczak Alapítvány zenei pályázatának nyerteseit

Idén 14 pályázat részesül összesen több mint 25 millió forintos támogatásban a Waclaw Felczak Alapítvány zenei pályázatán, amellyel magyar-lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei albumok kiadását segítik, és amelynek nyerteseit csütörtökön hozták nyilvánosságra.

A 61 beérkezett pályázat közül a szakmai zsűri – Rosonczy-Kovács Mihály, a Waclaw Felczak Alapítvány kurátora, politikai elemző, népzenész; Harcsa Veronika dzsesszénekes, dalszerző; Balázs János zongoraművész és Tóth Tibor zenei menedzser – értékelése nyomán az alapítvány kuratóriuma 14 pályázót részesít támogatásban, nyolcat Prémium, hatot Junior kategóriában. A két kategóriában összesen 25 082 450 forint támogatás odaítéléséről döntöttek – közölték az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Támogatást nyert Szabó Balázs Bandája és a Dagadana formáció, a Cimbaliband és a Czeremszyna, a Vox Mirabilis Kamarakórus, Mateusz Smoczynski és Kiss Zoltán, Illényi Katica és Darska Izabella, valamint Termes Rita, Oláh Kálmán és a Piotr Wojtasik Quintet, a Szilárd feat. Kasia, Miius és Raf Skowronski.

Junior kategóriában győztes lett ifjabb Balázs Elemér, a Varga Dániel Eastern European Quartet, Emszt András és Krzysztof Koszowski, a Babra és a Megitza trió, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara és a Varsói Chopin Zeneakadémia egykori tanítványai, valamint a Woodstock Barbie.

A Felczak-lemezek sorozatot Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával a Fonó Records indította útjára 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A Waclaw Felczak Alapítvány célja, hogy a magyar-lengyel barátságot és együttműködést segítse elő, mindezt kulturális eszközökkel is támogatva. A Felczak-lemezek sorozat magyar-lengyel együttműködésben vagy magyar-lengyel tematikával született albumokat ad közre hat műfajban. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem azt máig közös érzelmek, értékrend, közös gondolkodásmód táplálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában