kultúrharc zajlik

2018.09.24. 23:14

Frank Füredi: az Európai Unió nem tudja elviselni Magyarország szuverenitását

A szociológus professzor szerint nem elsősorban a migráció kérdése, sokkal inkább a szuverenitás hangsúlyozása miatt ostorozzák a magyarokat.

Van valami, ami a migráció kérdésénél is hangsúlyosabb Magyarország megítélésénél, ez pedig a szuverenitáshoz való ragaszkodás – mondta a Hír TV műsorában Frank Füredi, szociológus professzor, aki könyvet írt Magyarországról. A kötetben annak jár utána, miért éri sok kritika Magyarországot Európában.

Magyarország önállóságát éri a legtöbb kritika, sokan vannak az Európai Unióban, akik azt szeretnék, ha a magyarok jó kisgyerek módjára viselkednének, „akik mindig azt mondják, amit a papájuk mond nekik”, éppen ezért nem szeretik, ha a magyarok véleménye eltér az európai mainstream-től – véli Frank Füredi.

Nagy probléma Nyugat-Európa szemében, ha valaki, úgy mint Magyarország, nagy hangsúlyt fektet a szuverenitásra – mondta.

A Keresztesháborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc zajlik most Európában, és ennek a keresztjében van Magyarország – írja könyvében Füredi.

A szociológus szerint Európa elveszítette hagyományait, értékeit, és úgy látja, hogy sem a bal-, sem a jobboldal nem érti, mit jelent az, hogy mi nyugatiak vagyunk, hogy európaiak vagyunk – ez jelenti szerinte a mai „háborút”.

Azt mondják, hogy a magyarok nem európai értékeket képviselnek, de pont fordítva van – véli Füredi. Szerinte ma Nyugat-Európa nem hisz az igazi értékekben, „mindig új értékeket találnak ki, amire azt mondják, hogy a mi Európánk”.

Füredi úgy látja a migráció kérdése vitathatatlanul kulcsszerepet játszik Magyarország negatív megítélésében, de szerinte egy ennél fontosabb dolog is kidomborodik, ez pedig a szuverenitás hangsúlyozásának kérdése, amit az EU nem tud elviselni, mivel az unió úgy gondolja, hogy a tagállamoknak csak bizonyos mértékig szabad önállónak lenniük, és azt is csendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában