Hagyományok

2023.05.27. 19:17

Elkezdődött a II. Kőfeszt - Szabad Táncház fesztivál a Káli-medencében

Május végén rendezik meg a II. Kőfeszt - Szabad Táncház fesztivált a Káli-medence településein, ahol táncos-zenés programok mellett kézműves foglalkozások és filmvetítés is várja az érdeklődőket - közölte salföldi sajtótájékoztatóján a rendezvény ötletgazdája.

Mw

A Szalonna banda műsora a II. Kőfeszt - A szabad táncház fesztiválon a kővágóörsi Káli Vendéglőben 2023. május 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Csúri Ákos, a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány alapítója elmondta, hogy a fesztiválon több mint száz programmal várják a látogatókat május 26. és 29. között a Káli-medence nyolc településén, Kővágóörsön, Kékkúton, Révfülöpön, Köveskálon, Salföldön, Káptalantótiban, Mindszentkállán és Badacsonytomajon.     

A rendezvény célja, hogy az ide érkező családok hivatásos táncosok vezetésével sajátíthassák el a tánclépéseket.

 Eljön Feketelakról Füstös János, Ördöngösfüzesről Hideg Anna, Magyarszovátból Dezső Erzsébet és Dezső Ilona, Gyimesfelsőlokból Tankó Eszter, Székről Filep Pál Márton, a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási banda és Kalotaszegről a Veszélyes banda.      

Emellett kézműves foglalkozásokat is tartanak majd a legfiatalabbak számára, az érdeklődők megismerhetik a népi mesterségek alapfogásait, valamint dokumentumfilmeket láthatnak a néptánc egykori nagy alakjairól - tette hozzá Csúri Ákos.      

Elmondta, hogy 

a rendezvényen kalotaszegi, széki, szatmári, mezőségi, gyimesi, vajdaszentiványi, felcsíki és szászcsávási muzsika csendül fel.      

Kiemelte, hogy a programsorozat első napján megemlékeznek a közelmúltban elhunyt hagyományőrzőről, Lengyel Lászlóról, a Folkmozi egyik filmjével pedig Szomjas György filmrendező és Halmos Béla népzenész emlékét idézik meg.      

Buzás-Jáger Anikó az Európa Kulturális Főváros (EKF) Programsorozat pályázati koordinátora elmondta, hogy az értékmegőrzés kiemelten fontos az EKF számára, ezért álltak a rendezvény mellé, ahol a hazai táncházmozgalom legfontosabb alakjai lesznek jelen.      

Kovács Norbert "Cimbi" az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy

 reneszánszát éli a vidéki hagyományőrzés, melyet szavai szerint a Szabad Táncház programhoz hasonló rendezvények is előmozdítanak.      

A programsorozat ingyenesen látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában