Kulturális attrakció

2023.03.28. 13:42

Átadták a megújult sümegi várat (fotógaléria)

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára – hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett keddi átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j2), Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára (j), valamint Papp Imre várkapitány (b), Végh László polgármester (b2) és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (k) átadja a megújult sümegi várat 2023. március 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit - húzta alá a miniszter, a térség országgyűlési képviselője (KDNP).

Hozzátette: 

a beruházásnak köszönhetően a térségbe új munkahelyek jönnek létre, megújul a város és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

A sümegi vár kiállítótere a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy 

a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. 

A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg

  – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljeskörű felülvizsgálata meg fog történni.

A sümegi vár kiállítótere a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án 
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz.

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. 

Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult 

– mondta.

A sümegi várnap több mint 200 dolgozója van évente. Az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.

A sümegi vár a keleti szárny megújítása alkalmából rendezett átadóünnepség napján, 2023. március 28-án
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A sümegi várról, az ott szervezett programokról a hivatalos honlap nyújt részletes tájékoztatást az érdeklődőknek. 

A veol.hu Veszprém vármegyei hírportálnak az eseményről készült fotógalériáját IDE kattintva tudja megtekinteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában