Tradíciók őrei

2023.01.18. 22:58

Táblás házakkal teljes évet zárt a felvidéki Hagyományok Háza

Sikeres tanfolyamok, fesztivál, seregszemle – újdonságok és a már jól bejáratott rendezvények, programok tarkították az elmúlt esztendőben a felvidéki hálózat tevékenységi naplóját. A legfontosabbakat Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia vezetője elevenítette fel és foglalta össze.

A FolkSzöglet az egyik legsikeresebb rendezvény volt tavaly is

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

A pandémiás időszak után elég szerteágazó tervet tűztünk magunk elé, amit sikeresen teljesítettünk

 – summázta Farkas József, aki a 2022-es esztendő legfontosabb momentumaira tért ki a beszámolójában.

Négy évre tekint vissza a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett képzése a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A sikert jelzi, hogy tavaly minden eddiginél többen jelentkeztek, így két telt házas szemeszterben foglalkoztak a hallgatókkal. Vörösmartyt parafrazálva, a Hálózat munkatársai amit jól kezdtek, jól folytatják: idén is lesz képzés.  

A Selye János Egyetemmel is felvettük a kapcsolatot, s beindítottunk egy kurzust. Jelenleg egyeztetéseket folytatunk az egyetem vezetőségével, hogy idén pedagógus-továbbképzés formájában valósuljon meg, melyen részt vehetnek az egyetemi hallgatók is

– közölte a vezető. 

Újdonság volt az elmúlt évben az, hogy a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét június 6–7-én a Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzögletében tartották. A számok magukért beszélnek: a végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be. 

A FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb helyszíne, melynek programjaira elégedetten tekinthetünk vissza, hiszen mindegyik szép számú közönséggel valósult meg

 – elevenítette fel Farkas József.

A 11. alkalommal megszervezett Fonográf Fesztivál tavaly már nem csupán az autentikus népzene seregszemléje volt. A kiváló zenészek, produkciók új műfajokkal színesítették a fesztivált – beváltva ezzel a szervezők szándékát. Az újítás mellett szól, hogy közönségből sem volt hiány – Farkas Józsefet idézve: "az előadások táblás házzal mentek".

Szalonna és bandája is húzta a talpalávalót a Fonográf Fesztiválon 
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

Dokumentálni, megőrizni és népszerűsíteni a felvidéki magyar hagyományokat, gazdag kultúrkincset – a Hagyományok Háza Szlovákia munkatársai ezt a célt követve dolgoznak. Az adatbázist tavaly gyarapító népi játékok fejezet is ennek jegyében készült el.  

Új rendezővel kezdtük el az idei évre tervezett Ifjú szívekben élek című filmünk gyártását. A mozi a szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak, valamint a néprajzi gyűjtéseknek állít emléket. Hét évtizedet ölel fel, és oral history mélyinterjúkon alapul. Reméljük, hogy az év végéig a nagyközönség is megismerheti

– árulta el az idei esztendő egyik legfontosabb projektjét Farkas József. 

A szlovákiai magyarság népi tánchagyományai című néptáncoktató-filmeken alapuló online kiadvány gyártása sem állt és idén sem áll meg. 

A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. A csallóközi részt idén tesszük közzé, s folyamatosan dolgozunk a bodrogközin is

– fogalmazott a felvidéki hálózat vezetője. 

A Hagyományok Háza felvidéki hálózatának programjait és friss híreit ITT lehet követni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában