Petőfi komikus eposza

2023.01.20. 07:35

Premier előtt mutatták be A helység kalapácsát

A film január 22-én lesz látható a Duna csatornán.

Gubás Gabi és Pindroch Csaba színművészek Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa azonos című filmes adaptációjának premier előtti bemutatóján a Corvin Moziban 2023. január 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Premier előtt mutatták be csütörtökön Budapesten A helység kalapácsa című filmes adaptációt, amely Petőfi Sándor azonos című eposzparódiája alapján készült és január 22-én lesz látható a Duna csatornán – tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t.

A közlemény idézi Kálomista Gábort, a film producerét, aki elmondta: az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a MEGAFILM Service gyártásában készült film hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, miközben Petőfi nyelvi leleményességét és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi, amely nemcsak az irodalmi mű humorát erősíti, de frissé, a mai néző számára is fogyaszthatóvá teszi azt.

Az összegzés felidézi, hogy Petőfi komikus eposzából több mint öt évtizede készült utoljára film. Zsurzs Éva 1965-ös rendezésében klasszikus filmes eszközökkel elevenítették meg a művet. A Megafilm alkotása azonban különleges módon közelíti meg a történetet: az alkotók ugyan kikacsintottak a western és a zenés filmek felé, de közben ügyeltek arra is, hogy méltó módon adaptálják az alkotást, mégis látványos legyen, amihez profi kaszkadőrök is hozzájárultak.

KÁLOMISTA Gábor; PETÕFI Sándor; DOMBROVSZKY Linda
Dombrovszky Linda rendező interjút ad Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa azonos című filmes adaptációjának premier előtti bemutatóján a Corvin Moziban 2023. január 19-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Dombrovszky Linda rendező és alkotótársai Petőfi hősköltemény-paródiáját izgalmas köntösbe öltöztették: az eredeti szöveg megmaradt, viszont vizuálisan egy különleges, újszerű látványvilágot teremtettek. Érdekesség, hogy a filmben elhangzó dalok mind Petőfi-költemények, Ferenczi György által megzenésítve – tartalmazza a közlemény.

A templomtornyon kötelén lemászó és így kiszabaduló Fejenagyot Pindroch Csaba formálta meg. A címben is szereplő helység ebben a filmben egy soha nem létezett, időtlen, western-easterni település, ahol a vadnyugati idegenként megérkező Mesélő chopperén ülve kezd bele a jól ismert történetbe – közölték.

A Petőfi-bicentenáriumhoz csatlakozva a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, televíziós premierrel tisztelgünk életműve és nagysága előtt. A közmédia számára fontos megemlékezni a történelmünket formáló nagyjainkról, azokról, akik maradandót alkotva tettek a hazáért, a nemzeti összetartozásért, a szabadságért

– idézi a közlemény Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját.

KÁLOMISTA Gábor; PETÕFI Sándor; PAPP Dániel
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója interjút ad Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa azonos című filmes adaptációjának premier előtti bemutatóján a Corvin Moziban 2023. január 19-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Dombrovszky Linda rendező elmondta: ahogy a vetítés, úgy a forgatás is nagyon jó hangulatban telt, hiszen A helység kalapácsa Petőfi méltán közkedvelt elbeszélő költeménye, minden megtalálható benne, ami a hétköznapjainkat izgalmassá teszi: fondorlat, ármány, cselszövés, szerelem, Petőfi nyelvi humorát pedig a filmben a paródia műfaja tovább erősíti.

A Helység kalapácsában a nézők Pindroch Csaba mellett láthatják Zayzon Zsoltot, Cserna Antalt, Szervét Tibort, Györgyi Annát, Nagy Viktort, Hunyadkürti Istvánt, Ember Márkot és Gubás Gabit.

A film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya; rendezője Dombrovszky Linda; dramaturgja Somogyi György; operatőre Hartung Dávid. A vágó Pap Levente, a zeneszerző Bolcsó Bálint, a dalszerző Ferenczi György – olvasható a közleményben.

A helység kalapácsa január 22-én, vasárnap 20:30-tól lesz látható a Dunán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában