Kincseket rejtett a föld

2022.10.13. 12:00

Mátyás király ezüstdénárjai is előkerültek a József főhercegi palota újjáépítése során

A budavári Szent György téren újjászülető József főhercegi palota építésekor a régészeti feltárás több különlegességet hozott felszínre: egy majdnem egészben megmaradt török kori rézkancsót, Mátyás király ezüstdénárját, valamint értékes kerámia- és üveganyagokat találták a szakemberek. Fellelték azt a lejárót is, amely egy természetes sziklabarlangból kialakított pincébe vezetett. A helyiséget feltehetően a középkorban használták, majd a török korban megszüntették és betöltötték – tájékoztatott a Várkapitányság sajtóosztálya.

A főhercegi palota látványterve

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

A Nemzeti Hauszmann Program keretében

2021-ben kezdődött az egykori József főhercegi palota visszaépítése. 

A historizáló stílusú építmény a Budavári Palotanegyed épületeihez hasonlóan megsérült a második világháborúban, de felújítás helyett ideológiai okokból 1968-ban felrobbantották és romjait a földdel tették egyenlővé – írták.

Az újjáépülő egykori József főhercegi palota látványterve
Fotós: Bizományosi: Balaton József / Forrás: MTI/MTVA

Az újjáépítés megkezdése előtt az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően régészeti feltárással indultak a munkálatok. Az egykori főhercegi palota középkori telkek helyén épült, és bár felmenő falai nem maradtak meg, a pinceszint egyik fala alatt lejárót találtak a szakemberek. 

A természetes sziklabarlangból kialakított pincébe vezető lejáratot feltehetően a középkorban használták, majd a török korban megszüntették és betöltötték törmelékekkel, feleslegessé vált használati tárgyakkal. 

A ritkaságok között van a rézből készült kiöntőkancsó is
Fotós: Keppel Ákos / BTM / Forrás: Várkapitányság

Ebből a helyiségből került felszínre egy igen gazdag és különleges leletanyag. 

A ritkaságok közé tartozik egy majdnem egészben megmaradt, csapott oldalú török kori rézkancsó, amelyből egykor kávét fogyasztottak, illetve egy hasonló darabhoz tartozó rézfedő. Nagy mennyiségben találtak a szakemberek a csőrében gyűrűt tartó hollóval díszített érmeket, ezek Mátyás király pénzreformjából származó ezüstdénárok. 

Az érem másik oldalán Szűz Mária és a gyermek Jézus látható, körülötte „Patrona Hungariae” felirattal. Az ún. Madonnás éremkép egészen 1939-ig meghatározó volt a magyar éremkibocsátásban.

Mátyás király pénzreformjából származó ezüstdénár
Fotós: Keppel Ákos / BTM / Forrás: Várkapitányság

A gazdag kerámiaanyagból (talpastálak, egész kiöntőcsöves korsók, fajansz és porcelán csészék) említésre méltó egy szintén egyben fellelt, kívül-belül mázas kerámiakorsó, amelyből feltehetően vizezett bort ittak. Zöld színe a korban használt ólommázra utal, ez biztosította, hogy a folyadék ne szivárogjon át a cserépedény falán. 

Egy török kori üvegkarperec töredékét is megtalálták a régészek, ami az üveg sérülékenysége miatt szintén kiemelten jelentős felfedezésnek számít, hiszen ritka az ilyen nagy darabban fellelt ékszer.

Különleges ritkaságnak számít a  míves, üvegből készült karkötő darabja
Fotós: Keppel Ákos / BTM / Forrás: Várkapitányság

 A leletanyagban azonosítottak egy táblajátékhoz tartozó, állati csontból készített kelléket is, amelyet kifúrtak és ólommal öntöttek ki – ezt feltehetően dobókockaként vagy figuraként használták.

Csontból készült dobókockát is rejtegetett a föld
Fotós: Keppel Ákos / BTM / Forrás: Várkapitányság

A Várkapitányság megbízásából a feltárást a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték. 

A leletanyag legfontosabb elemeit 

az érdeklődők élőben is megcsodálhatják a Középpontban a középkor című kiállításon, amely december elején nyílik meg a Budavári Palotában lévő Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeumban.

A Budavári Palotanegyed felújításával kapcsolatos hírekért érdemes felkeresni a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában