Nyitottan

2022.08.19. 17:10

Magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben

A csoportos tárlaton kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása látható.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nyitottan címmel magyar iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt a Helsinki Liszt Intézetben; a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) együttműködésben megvalósított csoportos tárlaton kilenc MMA-ösztöndíjas alkotása látható.

A csütörtökön megnyílt kiállításon részt vevő művészek munkái a formatervezés és az iparművészet különböző területeit képviselik. A 90 alkotás között láthatók üvegtextilminták, régi filmnegatívokból szőtt, illetve hagyományos hímzésmotívumok ihlette installációk, különleges ékszerek, porcelán- és ötvösmunkák, valamint képregény és művészi grafika is – áll az MMA MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kiállítást Richly Gábor, az MMA főtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a kiállító művészek valamennyien a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjprogramjában vettek részt. Az ösztöndíjprogram első szakaszának lezárultát követően idén tavasszal az iparművészeti és formatervezési ösztöndíjasok munkáiból kiállítást rendeztek Stimulus címmel Budapesten, a Pesti Vigadóban. A helsinki kiállítás részben a budapesti tárlat anyagából, részben az alkotók további munkáiból ad ízelítőt.

A főtitkár felidézte: az ösztöndíjprogram 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a pályázati úton kiválasztott alkotók számára anyagi és szakmai támogatást nyújtson egy adott témában való elmélyülésre, egy adott művészi elképzelés kidolgozására, módot adjon kutatásra és kísérletezésre, továbbá mentorálást, szakmai kapcsolatépítési lehetőségeket kínáljon fel. Az MMA a támogatott művészekkel a hároméves ösztöndíjas időszakot követően is élő szakmai kapcsolatot ápol, például külföldi bemutatkozási lehetőségek szervezésével.

A tárlaton részt vevő korábbi MMA-ösztöndíjasok között van Balás Benedek (grafika), Fóris Katalin (tértextilek, installációk, kárpitművészet), Gelley Kristóf (ötvösművészet, ezüstművesség), Hegedűs Andrea (textiltervezés, térinstallációk), Lenzsér-Mezei Kata (ötvösművészet, ékszertervezés), Németh Levente (grafika), Simon Zsolt József (ornamentika, porcelánkészítés), Vígh Krisztina (hímzés) és Tóth Zoltán (ékszertervezés, hagyományos ötvösművészet).

A közleményben kiemelik, hogy a tárlat kapcsolódik a szeptember 1. és 11. között megrendezendő Helsinki Design Week nemzetközi rendezvénysorozathoz is, amelyet az északi országok legnagyobb multidiszciplináris dizájnfesztiváljaként aposztrofálnak. A program keretében Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tart tárlatvezetést, amelyen részt vesz hat művészeti MMA-ösztöndíjas is.

A design hét idei központi témája, egyben szlogenje „We are Open”, amelynek mentén a Liszt Intézetben látható csoportos kiállítás a Nyitottan/With an Open Mind címet kapta, utalva a kiállításon szereplő alkotók munkáiban megjelenő világra való nyitottságra, kíváncsiságra, kísérletező kedvre, az újszerű megoldások keresésére – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában