Jelmezes felvonulás

2022.08.22. 10:41

Igazi történelmi karneválhelyszínné változik Szombathely (videó)

A Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai találkozója.

A karnevál nyitó ceremóniája 2019-ben

Forrás: www.karnevalsavaria.hu

Nemény András polgármester a rendezvénysorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a karnevál idejére a Szombathelyről elszármazottak is rendre hazatérnek, továbbá részt vesznek a karneválon a vasi megyeszékhely testvérvárosainak küldöttségei, többen a jelmezes, fáklyás felvonuláshoz is csatlakoznak majd.

"Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválján a négy nap alatt 29 helyszínen 300 program közül választhatnak az érdeklődők" - mondta Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester.

harcosok
Harcosok különböző korokból
Forrás: Facebook/@savariakarnevalofficial

Augusztus 25-én, csütörtökön a főtéri Fórum színpadon este nyolc órakor lesz a nyitóceremónia, amelynek keretében újra fellobban a karnevál lángja, majd Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje következik. A következő napokban ugyanott színpadra lép majd a Vad Fruttik, Szűcs Gabi, az Elefánt, az Aurevoir, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is.

Napközben Gayer-parkban több programmal várják az érdeklődőket. A Kalandvárosban gyermekprogramokat, este Thália kertjében színházi kamaradarabokat kínálnak. A Fő téren újra kinyit majd az Öreg város vására, ahol kézművesek kínálják a termékeiket, de újra végig sétálhatnak a Borok utcáján is, ahol 29 borászat kínálja borait - ajánlotta a látogatók figyelmébe Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

jelmezes gyerekek
A legkisebbek felvonulása a 2019-es karneválon
Forrás: www.karnevalsavaria.hu

A karnevál kiemelkedő eseménye, a történelmi korokat felidéző jelmezes felvonulás, amely augusztus 26-án, pénteken és másnap este hét órakor indul. A menetben több száz maskarás, köztük gólyalábasok, zászlóforgatók, tűznyelők, dobosok, zenészek és hagyományőrző csoportok produkcióiban lelheti kedvét a közönség. 

Szabadfi Zoltán szervező a sajtótájékoztatón a történelmi témaparkban tervezett látványosságokról szólva elmondta, csütörtök este a jó és a rossz küzdelmét idézi fel a "tüzes játék", péntek délelőtt a római légiók seregszemléjét láthatják az érdeklődők, majd különböző harci bemutatók és gladiátorküzdelmek követik egymást az arénában. 

Az ide Savaria Karnevál hivatalos videója:

Péntek délután Kassai Lajos és tanítványai tartanak bemutatót a karneváli közönségnek, így egy igazi hamisítatlan lovagi tornát is láthatnak a vendégek.

"Egyetemünk külön standdal képviselteti magát a karneválon, amit a Iseum Savariense előtti területen rendeznek be. Különböző látványos fizikai és kémiai kísértletekkel, robotikai bemutatóval várják a tudományok iránt érdeklődőket" - jelentette be Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa.

A részletes programért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában