Örökségvédelem

2022.07.23. 07:20

Megújulhatnak a népi építészeti emléknek minősülő épületek

Ismét meghirdetik a Népi Építészeti Program pályázatait.

Alföldi népviseletbe öltözött hagyományőrzők a felújított Kondorosi Csárda Múzeum előtt az átadóünnepség napján, 2020. július 15-én. Kormányzati és uniós támogatással újították fel a múzeumot, a térség egyik legnevezetesebb turisztikai látványosságát.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Augusztus 1-jétől nyújthatnak be pályázatot a Népi Építészeti Program legújabb támogatáskérelmi körében olyan szervezetek vagy magánszemélyek, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak.

A magyar kormány által létrehozott Népi Építészeti Program a veszélyeztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvására, megőrzésére, fenntartására nyújt vissza nem térítendő támogatást népi építészeti értéket képviselő, helyileg vagy országosan védett épületek tulajdonosainak: szervezeteknek és magánszemélyeknek egyaránt – közölte az MTI-vel kedden a programot szervező Teleki László Alapítvány.

Tájékoztatásuk szerint ebben a támogatáskérelmi körben szakmai előkészítésre és felújításra igényelhető támogatás.

A szakmai előkészítésre kapott támogatás az ingatlan felújításához szükséges szakmai előkészítő dokumentációk elkészítésére fordítható, míg a felújítási támogatást a szakmai előkészítő dokumentációkkal már rendelkező tulajdonosok vehetik igénybe az épület részleges vagy teljes felújítására.

A Népi Építészeti Programban az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege szakmai előkészítésre minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió forint, épületfelújításra minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint.

Az aktuális kiírás részletei a
https://www.telekialapitvany.hu/augusztusban-ujra-megjelenik-a-nepi-epiteszeti-emlekek-felujitasat-es-azok-szakmai-elokesziteset-is-celzo-tamogatasi-lehetoseg/ linken elérhetők.

A támogatási kérelmeket augusztus 1-jétől lehet benyújtani a www.nepiprogram.hu honlapon elérhető online felületen; a határidő szeptember 14.

Borítóképünk illusztráció. Alföldi népviseletbe öltözött hagyományőrzők a felújított Kondorosi Csárda Múzeum előtt az átadóünnepség napján, 2020. július 15-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában