Ünnep

2022.05.16. 18:30

Megnyílt a Szent István-könyvhét

20 pavilonban reggel 9-től este 7 óráig dedikálásokkal, könyvbemutatókkal várják az olvasókat a katolikus egyházat, a magyarországi szerzetesrendeket, a protestáns egyházakat, az egyházi sajtót képviselő kiadók, valamint magánkiadók.

Megkezdődött a 29. Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléjét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a könyvhét résztvevői a "lélek és a szellem épülésére szolgáló könyvek által" megerősödnek a szeretetben és elmélyülnek hitükben. 

Farkas Olivér, a SzIT igazgatója elmondta: a szombatig tartó könyvhéten a budapesti Ferenciek terén 27 kiadó 7 ezer kiadvánnyal, köztük 45 könyvheti újdonsággal lesz jelen. 

Rózsa Huba, a társulat alelnöke elmondta: a téren felállított 20 pavilonban reggel 9-től este 7 óráig dedikálásokkal, könyvbemutatókkal várják az olvasókat a katolikus egyházat, a magyarországi szerzetesrendeket, a protestáns egyházakat, az egyházi sajtót képviselő kiadók, valamint magánkiadók. 

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvheti kiadványok közül kiemelte Szovák Kornél: Szent István, Sorsfordítók a magyar történelemben, valamint és Hal'ko József A csehszlovák szakadár katolikus akció, Kommunista kísérlet a katolikus egyház nemzeti egyházzá formálására Csehszlovákiában című könyvét. 

Szólt a 2021 szeptemberében Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak emléket állító többnyelvű gyűjteményes kötetekről, amelyek a kongresszuson elhangzott előadásokat, fakultációkat, prédikációkat, katekéziseket tartalmazzák. 

Fontos kiadványnak nevezte Oláh Dezső A Mennyei Atya szeret minket - Le Cheresko Dad kamel amen című, lovári-magyar hittankönyvét. 

Megemlítette Karikó Éva újságíró Bíró László nyugalmazott tábori püspökkel készített, Osztatlan szívvel című interjúkötetét, valamint José Ignacio Tellechea Idígoras Loyolai Szent Ignác-életrajzát.
    Az ünnepségen Erdő Péter és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta a 2022. évi Stephanus-díjakat. Az idei kitüntetett teológiai kategóriában Jozef Hal'ko, a Pozsonyi Főegyházmegye római katolikus segédpüspöke, a Pozsonyi Comenius Egyetem Római Katolikus Cirill és Metód hittudományi karának egyháztörténelem tanára. Irodalmi kategóriában Szovák Kornél Széchenyi-díjas klasszika-filológus, középkorkutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) bölcsészet- és társadalomtudományi karának oktatója vehette át az elismerést. 

Spányi Antal elmondta: a Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díja, amelyet 1993-tól a Szent István-könyvhét megnyitóján adnak át irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak olyan szerzők, akik "magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén". A díjat alapításától napjainkig 60-an nyerték el - tette hozzá. 

Käfer István, a PPKE BTK Szlavisztika - Közép-Európa Intézetének alapítója Jozef Hal'kót méltatva kiemelte: már első számon tartott, a csehszlovák szakadár katolikus akcióról írt munkája jelezte, hogy meghatározó feladata a kommunista történelemhamisítás tisztázása lesz. 

A történelmi hűségre törekvés különösen is megjelenik a Hal'ko-életmű központi alakjával, Pázmány Péterrel foglalkozó írásokban. Tudományos munkásságának csúcsa Pázmány Péter sírjának feltárása a pozsonyi Szent Márton katedrálisban - ismertette Käfer István. 

Solymosi László történész, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja Szovák Kornélról elmondta: a Vas megyei Sárváron született 1962-ben. Egész életét meghatározó élménye volt, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanult és érettségizett. 

Egyetemi tanulmányait 1982-1987 között az ELTE bölcsészettudományi karának latin-történelem szakán végezte. 

1984-től részt vett a Boronkai Iván vezette A Magyarországi Középkori Latinság Szótára szerkesztőségének munkájában, 1995-től a szótár főszerkesztője. A szótár filológusok, történészek, levéltárosok, teológusok, nyelvészek alapvető kézikönyve - tette hozzá. 

Solymosi László kiemelte Szovák Kornél forráskiadói munkájából közreműködését Az esztergomi egyház formuláskönyve mejelentetésében. 

Szovák Kornél 1996-ban védte meg kandidátusi értekezését, 2011 óta az MTA doktora - hangzott el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában