A világégés traumája

2022.05.13. 14:48

Konferenciasorozat szerveződik a második világháború kulturális emlékezete köré

Már korábban történt néhány lépés afelé, hogy legalább a művészet megjelenítse az elbeszélhetetlent.

A második világháború kulturális emlékezete címmel szervez konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) május 16-án a Pesti Vigadóban. A második világháború a kortárs társadalmi önkép egyik sarkalatos eseménye. A világégés traumájával a társadalom többször nézett már szembe, de máig nem sikerült teljesen feldolgoznia azt.

Az 1990 utáni kutatások eredményeképpen sikerült a szakirodalomban az egykori honvédek, áldozatok és túlélők emlékeihez közelíteni a „nagy történetet”. A kulturális emlékezet fősodrában azonban még hiányzik a társadalmi megegyezés az eseményekkel kapcsolatban.

A magyar hadseregek áldozatainak sorsával már 1944 előtt is foglalkozott a kormányzat. A pártállam idején is történt néhány lépés, hogy legalább a művészet megjelenítse az elbeszélhetetlent, de a Tizedes és a többiek-jellegű filmes feldolgozások sok család számára inkább csak a sebeket tépték fel, nem adtak gyógyírt. Sára Sándor, Csoóri Sándor és Hanák Péter dokumentumfilmjei (Krónika, Végjáték) az utolsó pillanatban keresték meg a túlélőket, akiknek vallomásai (ameddig azt a pártvezetés engedte) valódi traumatikus szembenézést kínáltak a teljes társadalom számára.

A MMA MMKI által kezdeményezett konferenciasorozat az összetett jelenséget részeire bontva tárgyalja, így külön beszélnek a kutatók a hadi események, a politikai döntések és a társadalmat érintő tragédiák kulturális megjelenéséről.

Előad többek közt Tóth Zsolt hadtörténész, a Nemzeti Örökség Intézetének osztályvezetője, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, aki a hőskultuszépítésről és a hadisírrombolásról beszél, majd  Benke Attila filmtörténész, filmkritikus a második világháború ábrázolását mutatja be az 1939- 1944 között készült magyar filmekben. Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa előadásában olyan kérdésekre ad választ Hidas Frigyes Gyászzene egy hadseregért című műve kapcsán, mint hogy mit lehet a zenében megmutatni a doni katasztrófáról. Az előadások után filmvetítés zárja a rendezvényt.

A május 16-án, 10 órakor kezdődő konferencia élőben követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

Borítókép: Fortepan / Székely Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában