Megállapodás

2022.04.22. 18:10

Együttműködési megállapodást kötött az MMA és a KKM

Együttműködés született a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) között a magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról.

A hosszú távú megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia részéről Richly Gábor főtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár írta alá április 22-én, pénteken az MMA székházában, a Pesti Vigadóban – közölte a KKM.

A megállapodás célja, hogy formalizálja a két intézmény együttműködését a magyar művészet kimagasló értékeinek külföldi bemutatása, népszerűsítése terén. A közös programok elsősorban a külföldi magyar kulturális központok – a Liszt Intézetek – bevonásával valósulnak meg, amelyek megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd az MMA művészeinek külföldi bemutatására programjaik tervezésekor.

Az MMA az elmúlt tíz évben nagyságrendileg 150 külföldi projektet szervezett, amelyek körülbelül 200 helyszínen jelentek meg Belgrádtól Szöulig, Krakkótól Tokióig, Los Angelestől Pekingig, Szófiától Teheránig

– hangsúlyozta Rischly Gábor. 

Kiemelte: 

Az Akadémia és a Külügyminisztérium már hosszabb ideje segíti egymás munkáját, de az MMA nagy várakozással tekint az új alapokra helyezett együttműködésre. Felkészültek rá, hogy a magyar kortárs művészet nemzetközi jelenlétének erősítésére az eddiginél is több projektjavaslatot tegyenek, az eddiginél is jelentősebb forrásokat biztosítsanak költségvetésükből.A dokumentum aláírása kapcsán Schőberl Márton elmondta:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködése nem új keletű, a két intézmény az elmúlt tíz évben számos kulturális projektet valósított meg közösen világszerte. A mostani megállapodás még eredményesebbé teheti a közös munkát, és jól szolgálja majd a magyar nemzet kiemelkedő kulturális értékeinek megismertetését.Az MMA az elmúlt tíz évben mintegy 150 külföldi projektet szervezett, amelyek körülbelül 200 helyszínen jelentek meg Belgrádtól Szöulig, Krakkótól Tokióig, Los Angelestől Pekingig, Szófiától Teheránig. 

 

Borítókép: Rischly Gábor és Schőberl Márton aláírja a dokumentumot. Fotó forrása: MMA honlapja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában