Különleges koncert

2022.02.20. 14:05

Bogányi Gergely ad zongoraestet kedden a Müpában

Bogányi Gergely zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat február 22-én Budapesten, a Müpában.

A zongoraművész szólóestjén Chopin híres h-moll szonátája mellett Scarlatti és Debussy műveit, valamint egy saját kompozíciót is műsorra tűz. A koncert különlegessége, hogy Bogányi saját fejlesztésű zongoráján fog játszani – közölték a szervezők az MTI-vel.

Bogányi Gergely 1996-ban a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese volt, 1999-ben a Bogányi-Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki.

Szintén 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, és ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. A zongoraművész 2004-ben megkapta a Kossuth-díjat is.

A Zongora-sorozat március 23-án folytatódik a Zeneakadémián Berecz Mihály szólóestjével.

Borítókép: Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a Liget Budapest projekt keretében felépült Magyar Zene Háza megnyitóján 2022. január 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában