Klasszikus zene

2022.01.06. 10:00

Mozart és Vanhal zenéjével nyitja az évet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Wolfgang Amadeus Mozart és Johann Baptist Vanhal zenéjével nyitja csütörtökön az évet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a hangverseny szólistája Ránki Dezső zongoraművész lesz a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Rajna Martin vezényletével Vanhal C-dúr (Comista) szimfóniája, Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenye és C-dúr (Jupiter) szimfóniája hangzik el.

Vanhal C-dúr „A komikus” szimfóniája programzene, amely különféle hangulatokat mutat be, a remény, a sóhajok és bánat, a panasz, majd a vidámság lelkiállapotát.

A hangversenyen megszólaló c-moll zongoraverseny Mozart ritka moll hangnemű versenyműveinek egyike, a diadalmas derűt árasztó Jupiter a szerző rendkívüli tökéletességű, kivételes igénnyel kidolgozott utolsó szimfóniája.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének szólistája a hetvenéves Ránki Dezső, aki pályája kezdésekor, az 1970-es évek elején nemzedéktársaival, Kocsis Zoltánnal és Schiff Andrással új igényesség szellemét hozta a magyar zenei előadóművészetbe.

Rajna Martin a fiatal magyar karmestergeneráció ígéretes tagja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Ligeti András, Medveczky Ádám és Ménesi Gergely vezetésével folytatta tanulmányait. Diplomájának megszerzése után részt vett Vashegyi György és Hamar Zsolt mesterkurzusain, 2021 óta az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentoráltja.

Borítókép: A Zeneakadémia Nagyterme / Illusztrációfotó / MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában