Rekordnagyságú összeg

2021.12.19. 20:57

Jónak lenni jó! - több mint 304 millió forint gyűlt össze estig

Folyamatosan érkeznek a felajánlások a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó! javára, amelynek idei kedvezményezettje a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány.

A Duna World csatorna műsorában elhangzott: folyamatosan érkeznek a felajánlások, a 1357-es számot olyan sokan hívják, hogy már az adás kezdetéig az eddigi évekhez képest is rekordnagyságú összeg gyűlt össze.

   

Hegmann-né Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke a műsorban elmondta: nem ez az első alkalom, hogy felajánlást tesznek. A Magyar Postánál csaknem 26 ezren dolgoznak, ezért látják, hogy milyen problémákat okozhat, ha egy családtag kiesik a munkából, ha pedig végleg elmegy, az szörnyű tragédia. Ezért tartották fontosnak, hogy támogassák az alapítvány munkáját.

   

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös kezdeményezésében létrejött Mesehősök bélyegkollekció idén tovább bővült. A Süsü, a sárkány mesejáték, majd a Frakk, a macskák réme animációs filmsorozat figurái után bélyegre került Kukori és Kotkoda. Idén ezzel a különlegességgel csatlakozott a Jónak lenni jó!-gyűjtéshez a Magyar Posta Zrt. Továbbá a tárgyi felajánlás mellett 1,5 millió forinttal is támogatták a Regőczi Alapítványt. A bélyeg fix áron kelt el, 30 ezer forintot fizetett érte egy jótékony felajánló.    

   

Elhangzott az is, hogy a koronavírus-járvány miatt több száz gyermek maradt árva vagy félárva Magyarországon, az alapítvány csaknem 600 olyan családról és mintegy ezer gyermekről tud jelenleg, akin segíteni kell. Minden gyermeknek személyre szóló segítséget nyújtanak.

 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi tagja a műsorban elmondta: felemelő és megható látni a kampányban kibontakozó összefogást, amely megerősíti azt a pszichológiai elméletet, hogy az ember alapvetően jó, génjeinkben hordozzuk az egymásnak segítés ösztönét - fogalmazott Bagdy Emőke.

 

Az egész napos műsorfolyamban kisfilmeken mutatják be a tragikus sorsú családokat.

 

A szakember, aki kuratóriumi tagként szakmai támogatást nyújt az alapítványnak, modellértékűnek nevezte a Regőczi Alapítvány által kitalált és felépített segítségnyújtási rendszert, amely, mint fogalmazott, a kormányzati hivatalos segítségnyújtás alatt mozgósítja az egyházi intézményeket és az egyéni kezdeményezéseket. Ebből a szakember szerint olyan együttműködési hálózat jön létre, amely modellként szolgálhat a jövőben a többi árva megsegítésében is.

 

Bagdy Emőke beszélt arról is, hogy folyamatosan gyarapodik a segítségre szoruló gyerekek száma, ami azt mutatja, hogy sokan feláldozzák az életüket attól való félelmükben, hogy az oltást elkerüljék.

 

"Sokan az oltástól félnek, miközben az életüket kockáztatják" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy ebben az esetben egy pszichológiai mechanizmusról van szó, a vitális életfenyegetettségi szorongásról, amely mindenkiben meg van. A pszichológus úgy fogalmazott: akinél ez nagyon erős, kialakít inkább egy tévelgondolásokból álló védekező rendszert, ami sajnos az életébe kerülhet.

 

Az közeledő ünnepek kapcsán beszélt arról is, hogy sokaknak ez lesz az első karácsonya az elveszített családtag nélkül. Ez egy krízisállapot, amelyben különösen fontos, hogy pszichológiai segítséget és támogatást kapjanak az érintettek. A szakember szerint minden krízis idején fontos, hogy átéljük, nem vagyunk egyedül a bajban. A rövidtávú támogatás is fontos, a hosszútávú, megszervezett segítség pedig aranyat ér - hangsúlyozta.

 

Fekete Károly református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke a műsorban elmondta, hogy több mint 10 millió forintot gyűjtöttek össze a Regőczi Alapítvány számára. A jótékonysági akcióban összesen 416 gyülekezet fogott össze Záhonytól Szegedig, hogy támogatni tudják az alapítvány céljait - tette hozzá.

 

Felidézte, hogy már májusban eldöntötték az egyházkerületi közgyűlésen, hogy gyűjtést szerveznek az akkor még bejegyzés alatt álló Regőczi Alapítványnak.

 

Fekete Károly elmondta, hogy közvetlenül is érintette az egyházkerületet a járvány. A református lelkész a műsorban megemlékezett Adorján Gusztáv, egykori kórház-főigazgatóról, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokáról, aki miközben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járványkórházat vezette, megbetegedett és elhunyt.

 

Egyértelmű volt, hogy ennek a közösségnek, amely olyan sokat kapott a főgondnoktól, hozzá kell járulnia ahhoz, hogy hosszútávon segítsenek az árván maradt hozzátartozóknak - tette hozzá.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke elmondta, hogy a szervezet a Regőczi Alapítvány számára éves támogatásként mintegy 40 millió forintot ajánl fel.  Megemlékezett arról, hogy tagtársaik közül ezren hunytak el a járvány alatt. A támogatást a következő évben is fel szeretnék ajánlani az alapítvány számára.

Mint a műsorban elhangzott: a Volánbusz és a MÁV is pénzadománnyal támogatja a Jónak lenni jó! kampányt és ezzel a Regőczi Alapítványt.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány őket is súlyosan érintette, az 56 ezer embert foglalkoztató vállalatnál is vannak Covid-árvák, ezért amikor ez a kezdeményezés elindult, úgy döntöttek, hogy csatlakoznak hozzá.

A cégcsoport összesen 20 millió forintot, 15 millió forint pénzbeli adományt és 5 millió forint értékű üzemanyagkártyát ajánlott fel a jótékony célra, ezzel segítik a koronavírus járvány miatt árván vagy félárván maradt gyerekeket. Ebből a MÁV Zrt. adománya 15 millió forint.

Elmondta, hogy a vírus miatt át kellett szervezni az életüket, az intézkedéseiknek köszönhetően buszt vagy vonatot nem kellett lemondani a járvány miatt.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a munkatársak által összegyűjtött MOL multipontokból ajánlották fel az 5 millió forint értékű üzemanyagkártyát. Minden évben a dolgozók szavazatai döntenek arról, hogy kinek ajánlják fel az összegyűjtött pontokat.

A Volánbusz Zrt.-nél nagy hagyománya van a jótékonykodásnak - tette hozzá. 2019-ben a Jónak lenni jó! kampányban a Peter Cerny Alapítványt támogatták mintegy kétmillió forint értékű üzemanyagkártyával. 2021-ben már második alkalommal, immár a MÁV-Volán-csoport tagjaként adományoznak üzemanyagkártyát.

A műsorban kiemelték, hogy az idei Jónak lenni jó! egyik jószolgálati nagykövete Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki világbajnoki aranyérmét ajánlotta fel az adománygyűjtő kampányra.

Nagy Tímea elmondta, hogy örömmel vállalta el a tisztséget. Döntésében az is befolyásolta, hogy háromgyerekes édesanya. Mint mondta, régen nem gondolta volna, hogy bárkinek odaadná az 1993-ban Essenben elnyert aranyérmet, de ebben az esetben nem volt kérdés, hogy felajánlja az alapítvány javára ezt a különleges emléket.

A műsorban elhangzott az is, hogy folyamatosan érkeznek a felajánlások a 1357-es adományvonalra, sokan telefonálnak, akik érintettek a járványban és volt, aki milliós összeget adományozott. Sokan szabadkoznak a felajánlott összeg miatt, mert kevésnek ítélik, de minden összeg számít, minden felajánlásnak nagyon örülnek. Volt olyan felajánló, aki egy kisgyerek hosszútávú támogatását szerette volna vállalni, egy másik családban pedig mind a négy gyerek elkülönített a zsebpénzéből, hogy hozzájáruljanak az alapítvány munkájához.

A Jónak lenni jó! licites tárgyaira 22 óráig tehetők meg a felajánlások. A közmédia műsorvezetői egész nap várják a felajánlásokat +36 1 759 6000 és a +36 30 759 6000 telefonszámokon. Mindezeken felül a 1357-es szám tárcsázásával vagy a 1357-es számra küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Regőczi Alapítvány munkáját az év végéig.

   

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége idén tavasszal hozta létre a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekek segítésére.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke (j) és Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója, a műsor ötletgazdája és projektvezetője a közmédia 10. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2021. december 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában