Komolyzenei tehetségkutató

2021.11.17. 20:00

Kezdődik a Virtuózok V4+ a Duna Televízión

November 19-én visszatér a Virtuózok V4+ a Duna Televízióban. Az első magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor második alkalommal valósul meg nemzetközi színtéren – tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-t.

Thomas Gottschalk német mûsorvezetõ, showman, Stjepan Hauser horvát csellista, a zsûri tagja, Plácido Domingo operaénekes, Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) vezérigazgatója és Peller Mariann, a produkció alapítója és producere (b-j) a Virtuózok V4+ Horvátország címû produkció 2021-es évadáról tartott sajtótájékoztatón a közmédia óbudai székházában 2021. július 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Péntek esténként 20 óra 35 perctől öt adásban öt nemzet ígéretes növendékeit mutatja be a Virtuózok V4+. A visegrádi négyekhez idén Horvátország csatlakozott.

Mint írták, a műsor és mentorprogram célja, hogy ne csak a résztvevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúrát is népszerűsítse. A hazai tehetségek két magyar válogató adásban mutatkoznak be, közülük a zsűri által kiválasztott két-két fiatal már a két nemzetközi elődöntőben mérettetik meg, a döntőben minden országból két előadóval találkozhat újra a közönség.

A közlemény felidézi, hogy Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója korábban hangsúlyozta: a közmédia részvétele a produkcióban misszió. A klasszikus zene megismertetése közszolgálati feladat, hiszen a kultúra az egyik legfontosabb közvetítő nyelv és értékteremtő eszköz. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően akár 70 millió ember ismerheti meg Magyarország és a régió gazdag zenei hagyományait, sokan talán éppen a műsor által kedvelik meg ezt a műfajt.

A magyar válogató adásokban műsorvezetőként visszatér Bősze Ádám zenetörténész.

A zsűriben a hazai komolyzenei élet elismert képviselői foglalnak helyet: Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán; Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező; Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész; Bogányi Gergely, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész; Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

A nemzetközi zsűriben ül Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes, Peter Valentovic szlovák karmester, Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és Hauser horvát csellóművész a döntőben, míg a magyar zsűritag Miklósa Erika lesz. Az egyszemélyes szuperzsűri szerepét Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester tölti be.

A nemzetközi adások két házigazdája ebben az évadban is Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető és Thomas Gottschalk német műsorvezető.

A Virtuózok Magyarország legnagyobb komolyzenei tehetségkutatója. Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere kiemelte: egyik legfontosabb céljuk a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás.

Borítókép: Thomas Gottschalk német műsorvezető, showman, Stjepan Hauser horvát csellista, a zsűri tagja, Plácido Domingo operaénekes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Peller Mariann, a produkció alapítója és producere (b-j) a Virtuózok V4+ Horvátország című produkció 2021-es évadáról tartott sajtótájékoztatón a közmédia óbudai székházában 2021. július 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában