Hangverseny

2021.10.20. 15:36

Kortárs női zeneszerzők műveit mutatja be a Danubia Zenekar

Két kortárs női zeneszerző, valamint Carl Phillip Emmanuel Bach és Prokofjev művei szólalnak meg október 26-án az Óbudai Danubia Zenekar hangversenyén Maxim Riszanov vezényletével a budapesti Zeneakadémián.

Olga Kern orosz-amerikai zongoramûvész és az Óbudai Danubia Zenekar közös online koncertje a pécsi Kodály Központban 2020. december 11-én.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Az esten Dobrinka Tabakova Szvit régi stílusban, C. Ph. E. Bach e-moll szimfónia, Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje, valamint Missy Mazzoli Sinfonia (for Orbiting Spheres) című művének magyarországi bemutatója hangzik el, vezényel és brácsázik Maxim Riszanov – közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

Missy Mazzoli amerikai szerzőt eddig Magyarországon még nem játszották, hazájában és Nyugat-Európában egyre népszerűbb és egyre gyakrabban szerepel a koncertprogramban.

A Metropolitan Opera egyik első női szerzőjeként kapott megbízást, majd 2018-ban klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték, a Chicago Symphony Orchestra két évadra rezidens zeneszerzőnek kérte fel.

Dobrinka Tabakova szintén kortárs szerző Bulgáriából, zenei tanulmányait Londonban végezte, jelenleg is ott él. Praise című művét a királynő arany jubileumán a Szent Pál-székesegyházban énekelték. A Danubia Zenekar által bemutatott Szvit régi stílusban című műve visszatekint a múltra és a régizenére, de kortárs köntösben teszi ezt.

Ehhez csatlakozik Carl Phillip Emmanuel Bach e-moll szimfóniája, amellyel rögtön 300 évet ugrunk vissza az időben, szellemiségben viszont a közönség is érezni fogja a kapcsolatot a művek között. A programot Prokofjev egyik legnépszerűbb orosz nagyzenekari műve, a Rómeó és Júlia zárja.

Az est további érdekessége, hogy Maxim Riszanov nemcsak brácsaművészként, hanem karmesterként is megmutatkozik a színpadon.

Az 1978-ban Ukrajnában született, ma már Magyarországon élő brácsaművész nem csupán hangszerének egyik legjelentősebb képviselője, de Tabakova szerzeményeinek nagy ismerője is: a bolgár zeneszerző műveiből készített lemezt – amelyen karmesterként is közreműködik – Grammy-díjra jelölték.

Borítókép: Olga Kern orosz-amerikai zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar közös online koncertje a pécsi Kodály Központban 2020. december 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában