október 16-17-én

2021.10.03. 07:07

Együtt rendezik meg az V. és VI. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjét

Az október 16-án és 17-én a Nemzeti Színházban megrendezendő eseményt élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete a verseny Facebook-oldalán.

Tavaly a novemberi szuperdöntő megrendezése előtt zárt az ország és vele együtt a színházak, így el kellett halasztani a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház közös programja, az V. Nemzeti VERSeny élő döntőjét. Most véget ért a VI. Nemzeti VERSeny közönségszavazása is, így a Nemzeti Színházban október 16-án és 17-én dupla döntőt rendeznek – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják,

a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház immár hatodik alkalommal hirdette meg a Nemzeti VERSenyt, tavaly rekordszámú nevezés érkezett.

A két tavaszi elődöntőn több mint négyszáz versenyző indult el, akik az internetre töltötték fel a versmondásukat. Csaknem kétszáz versmondót juttatott tovább a zsűri és a közönség a középdöntőbe, ahol a versenyzők versklipet készíthettek.

A Kárpát-medence minden részéről és az óceánon túlról is érkeznek versmondók a Nemzeti VERSenyre: Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, a Felvidék, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok területéről jönnek azok a versmondók és versklipes alkotók, akik az elmúlt két évben két-két fordulón továbbjutottak a zsűri és a közönség szavazatai alapján.

A zsűritagok között van Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező. Az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban, nézőközönség előtt zajlik és élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán. Itt a versenyzők elmondják az általuk választott klasszikus vagy kortárs verset, és minden fellépő versfilmjét is megnézhetik az érdeklődők. A zsűri minden produkciót nyilvánosan értékel.

Október 16-án, szombaton zajlik a 2020. évi, október 17-én, vasárnap a 2021. évi döntő. A tavalyi versenyzők közül hárman léptek vissza, mert ketten felvételt nyertek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, és ez kizáró ok, egy versmondó pedig időközben nagykövetként foglalta el helyét Koppenhágában – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete minden évben meghirdeti a Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatójának védnöksége mellett zajló, határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelynek elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erősítése, a klasszikus és kortárs költészet újszerű, innovatív, filmes tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése.

A tematika tavaly elsősorban a rendszerváltoztatásra, Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára és a karanténhelyzetre tekintettel a járványra, az egészségre, a bezártságra és az összetartozásra épült, míg idén, kettős évfordulója nyomán, Pilinszky János életművére és az újrakezdés költészetére.

A versklipek között többen Márai Sándor, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, Dsida Jenő, Ady Endre, Várnai Zseni, Nagy István Attila és Tandori Dezső verseit dolgozták fel, a szuperdöntőn sokan választottak verset József Attila, Kosztolányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes, Reményik Sándor, Faludy György, Gyurkovics Tibor, Petri György, Nagy Gáspár, Erdős Virág, Lackfi János, Kányádi Sándor, Zsille Gábor és Bertók László művei közül.

Az idén először fordul elő az, hogy a szuperdöntőben a határon túli versmondók száma közelíti az anyaországi versmondókét – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a döntős versklipes alkotások minden évben százezres nagyságrendű nézőszámot produkálnak, erre számítanak az idén is a szervezők. A versklipek megtalálhatók a Nemzeti VERSeny YouTube-csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában